Gönderen Konu: Neden Normal Dogum???  (Okunma sayısı 4162 defa)

Çevrimdışı yaseminx81

• Genç Üye
  • **
Neden Normal Dogum???
« : Nisan 30, 2006, 12:44:39 ös »
Memorial Suadiye Polikliniği Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Dr. Figen Köseoğlu Normal Doğum ve Sezeryan doğum ile ilgili bilgi verdi.

Sezaryen karın duvarı ve rahim ön duvarının kesilerek bebeğe ulaşılması ve bu yolla bebeğin anne vücudu dışarısına çıkarılmasıdır. Bu durum genellikle anne ve / veya bebekle ilgili bir problemin varlığında doğumun bir an önce gerçekleşmesi gerektiğinde başvurulan bir yoldur. Ayrıca bebeğin doğum kanalından geçerek sağlıklı olarak doğması mümkün görünmüyorsa yine bu yol izlenmektedir. Ancak son yıllarda özellikle hastane ve ameliyathane koşullarının iyileşmesi ve anestezi tekniklerinin daha da gelişmesi ile belli bir sebep yokken bile isteğe bağlı olarak anne adayları normal doğum yerine sezaryenle doğumu tercih etmeye başlamışlardır.

Burada incelenmesi gereken konu , sebepsiz yere yapılan sezaryen doğumların anne ve/ veya yenidoğan sağlığı açısından bir olumsuzluk içerip içermediğidir.

Gelişmiş ülkelerde bir dönem 1965 ile 1988 yılları arasında özellikle ABD 'de sezaryen doğumların % 4.5 'lardan % 25 ' lere ulaştığı görülmüştür. Bu artışa yönelik olarak 1991 yılında ABD Halk Sağlığı Merkezi sezaryen oranlarının % 15'lere çekilebilmesi için bir çalışma başlatmıştır. Bugün ABD 'de sezaryen doğum hızı %21 civarında seyretmektedir.

Türkiye’deki duruma bakıldığında sezaryen oranlarının yukarıdaki rakamların çok üzerinde olduğu görülmektedir. Özellikle sosyoekonomik düzeyi yüksek olan anne adaylarının daha ziyade sezaryen doğuma yöneldikleri ve sezaryen oranlarının % 80-90 'lara kadar çıkabildiği izlenmektedir. Ancak Türkiye genelinde bu oranlar konusunda ayrıntılı veriler yoktur.

Sezaryenle normal doğumun anne ve yenidoğan sağlığı açısından incelenmesi gerekir:

Anne açısından bakıldığında sezaryen büyük bir ameliyattır. Burada genel anesteziye bağlı problemler ile kesiden kaynaklanan kanama , enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu ve damarda pıhtı oluşumu riski sezaryende belirgin olarak daha yüksektir. Bu durumlardan biri oluştuğu zaman annenin hastanede kalış süresi uzamakta ve doğum giderleri artmaktadır.

Anne ölüm hızı sezaryen ve normal doğum açısından karşılaştırıldığında ise; sezaryende anne ölüm oranı 6 kat daha fazladır.Ancak bu oran gerek acil ve gerekse isteğe bağlı olarak yapılan sezaryenlerin tümünü içermektedir. İsrail 'de yapılan istatistiksel bir araştırmada 1984 ile 1992 yılları arasında İsrail'de yapılan tüm doğumlarda epidural anestezi ile yapılan ve acil olmayan koşullarda gerçekleştirilen sezaryen doğumlarda anne ölüm hızının normal doğumunda altında olduğu anlaşılmıştır. Ancak bu verilerin tekrarlayan çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.

Yeni doğan açısından bakıldığında ise; bugüne kadar yapılan araştırmalarda acil olan durumlar ve gerekli haller dışında , isteğe bağlı olarak yapılan sezaryen doğumlarının yenidoğan için daha avantajlı olduğuna dair bir bulgu yoktur. Aksine fetusun doğum kanalından geçmeden doğduğu durumlarda bir dizi olumsuzluk yenidoğanı etkileyebilir.

Doğum eylemi başlamadan ( ağrı çekmeden ) doğumun gerçekleşmiş olması ve fetusun doğum kanalından geçmemesi yenidoğanın akciğer fonksiyonlarını bozabilir ve yaşamın ilk günlerinde solunum problemlerine yol açabilir. Sezaryen sırasındaki anestezik maddeler ( özellikle genel anestezi sırasında ) göbek kordonu yoluyla fetusa geçerek yenidoğanın solunum merkezlerini baskılayıp bebeğin doğar doğmaz ağlayamamasına yol açabilir. Bu durumda tecrübeli bir çocuk hekimi tarafından canlandırma işlemi uygulamak gerekmektedir.Ayrıca sezaryen sonrası annenin bebeği emzirmesi gecikebilir ve bu nedenle bebeğin emmesinde ve annenin sütünün gelmesinde problemler yaşanabilir.

Yukarıdaki tüm durumlar göz önüne alındığında gerekmeyen durumlarda sezaryenle doğum yapılması gerek anne ve gerekse bebek için uygun görünmemektedir.

Doğumun şekli konusunda , tüm gebelik sırasında olduğu gibi, doğum doktoruyla tam bir işbirliği içerisinde olmak gerek anne ve gerekse doğacak çocuk için büyük önem taşımaktadır.

Çevrimdışı sahnur

• Genç Üye
  • **
Ynt: Neden Normal Dogum???
« Yanıtla #1 : Mayıs 03, 2006, 09:11:35 ös »
yasemincim çok güzel bir konu ben hamileliğim boyunca (9 ay 10 gün) normal doğuracam diye gezdim ama kaan bey bir türlü kanala girmedi rahimde hiç açılma olmadı günü geçtiği halde en son doktorumuz istersen 1 hafta kadar daha bekleyelim istersen sezeryana alalım dedi günü geçtiği için sezeryana evet dedim ama normal doğum yapamamak hep içimde kalmıştır ???

Çevrimdışı burcu

• Genç Üye
  • **
  • maaşallah deyin oğluşumaa!!!
« Yanıtla #2 : Mayıs 05, 2006, 04:35:31 ös »
bende aynen şahnur gibi sezeryenciler le ve başta kocamla savaşarak 38. haftaya kadar doğuracğım dedim 38 hafta kontrolünden sonra acil sezeryana alındım walla doğurmak içimde kaldı ikinci içinde korkuyorum sezeryanın ardından normal doğumda risk artıyor diyee :-\ :'(...

Çevrimdışı feris

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #3 : Haziran 12, 2006, 09:46:47 ös »
Ayni seyi bende yasadim.Hep suyum gelecek ,sanci cekecem derken benim oglanda normal yollarla dogamadi.Simdi bazen kendimi hic dogurmus gibi hissetmiyorum.Sanki hastaneden gecerken oglani aldik geldik. ;DBelki sezeryana sartlasaydim kendimi boyle hissetmeyecektim.Bana sezeryandan sonra normal dogumun hic sakincasi olmadigini soylediler Burcu insallah bu ani da yasariz.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : Haziran 17, 2006, 09:58:31 ös »
Bu konuda kopyalanan yaziya katilmiyorum.Sezeryan karsiti cok yazi var.Evet  ciddi bir ameliyat.Yalniz su varki sezeryanla dünyaya gelen bebeklerde olusan olumsuzklara katilmiyorum.Ne meslek hayatimda ne de özel haytaimda sezeryan dogum yüzünden herhangi bir gelisim geriligi ya da tersligi olduguna rastlamadim.Evet sezeryan da da normal dogumda oldugu gibi terslik olabiliyor.Ama sezeryan karsiti olan yazilari, elestirileri dogru bulmuyorum.
Ben de normal dogum sirasinda meydana gelen aksilikler yüzünden olusan bir cok özürlülük le karsilastim ama bu normal dogumun cok tehlikeli oldugunu göstermez.HEr dogumun avantaji dezavantaji vardir.Her anne hangi dogumun kendisine uygun olduguna doktoruyla beraber kendisi karar vermelidir.Gereksiz psikolojik baskiyla , korkuyla olan normal dogum daha riskli.
Ben hamileliigmin basinda normal dogum düsünüyordum.Dr um istek üzerine olan sezeryanlara karsi bir Dr. Ama bana kendisi  sezeryan önerdi.Normal dogum sirasinda olusan aksilikler yüzünden özürlü olan cocuklarla calismis olmamin benim üzerinde olan etkilerini farkettigini ve benim bu konuda fazla bilgim oldugunu  bu nedenle normal dogumu önermedigi ama son zamana kadar bekleyebilecegimizi söyledi.Neyse sonunda  zaten son anda bende kalp kapagi hatasi bulundu, belimdeki sorunda eklenince sezeryan en dogru karar olarak belirlendi.
Söyleyecegim su...Cok kitap okudum sezeryan hakkinda ve anladimki kitabi yazana bagli icerigi.Ebe yazdiysa sezeryan cok kötü dr yaziyorsa tarafsiz ..Lütfen hic bir dogum seklini elestirmeyin.Hamile arkadaslarimizi etkilemeyelim.Sitemizdeki hamile arkadaslarimizin ikinci dogumu oldugu icin onlar icin sorun degil ama gelecek yeni üyelerimizi düsünerek yorumlarimizi bir dogum seklini elestirir tarzda degil de "kendi dogumumuza özel" sekilde yapalim.
BEnim dogumum harikaydi.Kizimin ilk aglayisi, babasiyla hickira hickira aglayasimiz.Birkac gün icin de ayaklanmam, hatta birkac hafta icinde kosabilmem:) hic sorun olmadi.
HEr anne ruh ve beden sagligina uygun dogum seklini dr uyla birlikte karar vermelidir.
not:Bu yaziyi bu bölüme yazan arkadaslarin yazilarina atfen yazmadim.Sadece kendi düsüncelerimi belirtmek istedim.
« Son Düzenleme: Haziran 17, 2006, 10:01:55 ös Gönderen: nil »

Çevrimdışı yaseminx81

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #5 : Haziran 22, 2006, 03:51:37 ös »
NIl yazdiklarin elbette ki dogru , ama ben de sezeryan taraftari degilim.. Sezeryanla dogum yaptiginiz zaman bazi duygulari bazi anlari atliyor insan... ( Benim fikrim) Türkiye de hemen hemen hic kimse normal dogum yapmiyor artik ve ben bunu cok yalnis buluyorum.. Sezeryanla dogdugu icin herhangi bir geriligi olacagi anlamina gelmiyor tabi bu.. Ama cocuktan caliniyor ,anneden... Sonucta bir dogum sirasinda bir bebegin gecmesi gereken evreler var.. Bu evrelerden gecmeden direk rahimden cikarilmasini dogru bulmuyorum.. Belki zarari yoktur ama iyi birsey olmadigi da kesin.
Anne icin pozitif yanlari zaten cok.. Aciniz anlik, ayrica hicbirseyi kacirmiyorsunuz, o sancilari hissetmenin de ayri bir tadi var sanki..
Kisacasi ben cocugu tehlikeye sokan bir durum olmadigi surece sezeryana karsiyim.. Bence dogum yasanilmasi gereken bir olay :))
Sadece dogum korkusuyla sezeryana ewet demeyi dogru bulmuyorum.. TABIKI BUNLAR SADECE FIKIR, herkez farkli dusunebilir:))

Çevrimdışı burcu

• Genç Üye
  • **
  • maaşallah deyin oğluşumaa!!!
« Yanıtla #6 : Haziran 22, 2006, 04:12:06 ös »
bence de doğum yaşanılması gerekli bir süreç;günümüzde özellikle büyük şehirler de sezeryan imkanının hem doktorlar hem de hamile bayanlar tarafından suistimal edildiği  bir gerçek... ay doğuramadım içimde kaldı ondan mı ki diyecem ama ben üniv den beri gereksiz sezeryana karşı çıkmışımdır...

Çevrimdışı ada mercan

• Genç Üye
  • **
  • güzellerim ballı kızım ve mis kokulum
« Yanıtla #7 : Haziran 22, 2006, 05:20:59 ös »
bende illede normal doğum diyenlerdenim fakat olamadımı olmuyo ada kordonunu hem boynuna hemde koluna dolamıştı bu olayı doktorumuz geç farketti doğuma son bir hafta kala bu bende kötü ve üzücü etkiler yarattı normal doğuma kendimiokadar alıştırmıştımki (sancılarla) sezeryanda ameliyat olacağım için bir an masada kalırım filan diye düşündüm sizi bilmem ama ben çok zorlandım
normal doğursaydım hem anneliğin ne güzel duygu olduğunu canlı canlı yaşayacaktım hemde yavrumu hemen kucağıma alacaktım.
sevgiler  :)

Çevrimdışı tubaselin

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #8 : Haziran 28, 2006, 10:10:27 ös »
bende yasemin gibi düşünüyorum yani bir aksilik çıkmadıkça normal doğum diyorum.
ben dr um izinde olduğu için bir ebenin ellerinde doğum yaptım . üstelik ssk da . hiç istemedim sezeyanı. ameliyat fikri beni korkutuyordu. ama ne şanslıymışım ki ebe harika bir insandı. para falan teklif ettik almadı çok ilgilendi ben hayretler içinde kaldım.
hiç de sanıldığı kadar korkutucu değil. kaç kere doğurursam doğurayım yine normal doğum yapardım.
doğu bölgelerinde bir çok insan bizim olanaklarımıza bile sahip değilken üst üste normal doğum yapıyorlar. veya bunca insan geçmişte nasıl doğum yapmış. ki ben parmağım kanasa ağlayan bir insanım. sadece size gereken birazcık cesaret.

Çevrimdışı yaspek

• Deneyimli Üye
« Yanıtla #9 : Haziran 29, 2006, 11:05:59 ös »
 :)merhabalar yasemin (adaşım)
ben de ilk dogumumu normal yapmıştım okadar korkutulmuştumki normal dogum için son kontrole kadar karasızdım ama iyiki normal olmuş zaten doktorlar son hafta gebelik takiplerinde kara verebiliyorlar bazen seçenekli bazen de mecburen direk sezaryan diyorlar eğer hersey yolunda ise normalden şaşmamalı en dogalı ve kısa süre acılı bence.

Çevrimdışı selma

• Deneyimli Üye
« Yanıtla #10 : Haziran 30, 2006, 08:57:31 öö »
BEN DE SEZERYANLA DOĞUM YAPANLARDANIM. HAMİLEYKEN SEZERYANMI NORMAL DOĞUMMU BİR TÜRLÜ KARAR VEREMEMİŞTİM. DOKTORUM ANCAK SON HAFTA BELLİ OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ.38 HAFTADA DOKTORUM ÇATIMIN DAR OLDUĞUNU BEBEĞİMIN DE 4 KILO CIVARI DOĞACAĞINI DOLAYISIYLA BIR RISK OLDUĞUNU SÖYLEDİ BEN DE SEZERYANI SEÇTIM. AYRICA 39 HAFTADA BİLE KIZIM DAHA AŞAĞIYA İNMEMİŞTİ. BİR KAÇ GÜN SONRA HİÇ BİR PROBLEM YAŞAMADAN NORMAL HAYATIMA GERİ DÖNDÜM. SADECE KIZIMI DOĞAR DOĞMAZ GÖREMEMEK İÇİMDE KALDI.
NORMAL DOĞUM EN GÜZELİ AMA EĞER BİR RİSK VARSA DA SEZERYAN DÜŞÜNÜLMELİ.

Çevrimdışı yaspek

• Deneyimli Üye
« Yanıtla #11 : Temmuz 03, 2006, 12:31:31 ös »
HANGİ DURUMLARDA NORMAL DOĞUM TERCİH EDİLEMEZ?
Sezaryenin sadece riskli durumlarda tercih edilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Figen Taşer Güney, normal doğumun yapılamayacağı durumları şöyle sıraladı:
“İlk bebeğin ters geliyor olması, bebeğin anne karnında yan duruşu, plasentanın önde oluşu, plasentanın erken ayrılması, kordonun bebeğin başının önünde olması, bebeğin suyunun ileri derecede azalması, üçüz gebelik, ikiz gebelikte ilk bebeğin poposunun önde olması, annenin kemik yapısının dar olması, annenin bel fıtığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi ıkınmasının mahsurlu olduğu durumlar, annede genital bölgede herpes (uçuk) ve HPV gibi virütik enfeksiyon durumunun bulunması gibi durumlarda sezaryen tercih edilir.”

SEZARYENE DİKKAT!
Sezaryenle doğan bebeklerde ilk günlerde soluk alıp vermede sorun yaşanabileceğini belirten Op. Dr. Figen Taşer Güney şöyle devam etti:
“Bebek anne karnında bir sıvının içindedir. Bu sıvı bebeğin hava yollarına girer. Normal doğum sırasında vajinadan geçerken bebek sıvıyı atar. Oysa sezaryende bebeğin bu şansı yoktur. Bu nedenle doğum sonrası bebekte sık soluk alıp verme ve bazen geçici de olsa yoğun bakım takibi bile gerekebilir. Anne sezaryen sonrası ağrı nedeniyle bebeğini yeterince besleyemeyebilir. Bebek yeni doğan döneminde yeterince beslenemeyince barsak hareketleri yeterli olmayabilir ve tüm yeni doğan bebeklerde görülen sarılık daha belirgin boyutlara ulaşabilir.”

ÖN YARGILAR OLUMSUZ ETKİLİYOR
Normal doğum için annenin istekli ve kararlı olması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Figen Taşer Güney, bu konuda toplumda oluşan ön yargıların olumsuz etkileri olduğunu anlattı:
“Hamile bayanlar çevresi tarafından maalesef korkutulmaktadırlar. Doğum hikayeleri bazen abartılmakta anne adayları tanımadıkları kişiler tarafından bile ‘Allah kurtarsın’ diyerek korkuya sürüklenmektedirler. Anneleri ürküten ağrıya bugün tıp çözüm bulmuştur. Epidural anestezi ile anneler çok daha rahat normal doğum süreci yaşamaktadır. Batı ülkelerinde normal doğumun daha yaygın olmasının nedeni epidural anestezinin daha sık kullanılmasıdır.”

EPİDURAL ANESTEZİ
Epidural anestezinin sinirlerin omurilikten çıktığı yere lokal anestezi ile ağrısız bir şekilde uygulandığını belirten Memorial Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü’nden Uzm. Dr Nerime Soybir epidural anestezi ile normal doğumun artık ağrısız bir şekilde gerçekleştirebildiklerini söyledi. Uzm. Dr. Soybir, epidural anestezinin nasıl uygulandığını anlattı:
“Epidural anestezide doğumun başında bel bölgesine kateter yerleştiriliyor. Ağrı kesici ilaç verilmesi için rahim ağzı 4 cm açılıncaya kadar bekleniyor. Epidural anestezi uygulanmış olan hastalar doğum anında ıkınma hissi duymayabilirler. Fakat doğuma yardımcı olan kişiler ağrıları elle veya monitörden gözleyerek ıkınma zamanını anneye söyleyebiliyorlar.”

internette dolaşırken rastladım okumakta fayda var.(www.ntvmsnbc.com/news)

Çevrimdışı simone

• Genel İdareci
  • Uzman Üye
  • Çiko,madem biliyosun da niye haber vermiyosun :(
« Yanıtla #12 : Temmuz 03, 2006, 09:06:30 ös »
Ben de epidural anesteziyle normal doğum yaptım.Çünkü son hafta dr.um beni başka bir dr.a emanet etmişti ve yeni dr.um da normal doğum yanlısıydı.Zaten ben de bir aksilik olmazsa normal doğum istiyordum.Suni sancı verilmişti ve son ana kadar da bana anestezi yapmadılar.Son 45 dk kala yaptılar.Hayatımın en güzel 45 dk sıydı :) Çünkü suni sancı normal sancı gibi değil,doğuma yaklaştıkça bile sancı 4 dk da bir gelirken,suni sancıda 5 saat boyunca her dakika sancı geliyordu.Belki başkasında böyle değildir.Bende böyle oldu.Herkes nasıl istiyorsa öyle doğum yapmalı bence de.Doğal sağlıklı ama her seyde olduğu gibi doğumun da her iki şeklinde de riskler olabiliyor maalesef. :(

Çevrimdışı fibula

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #13 : Ocak 31, 2007, 09:21:00 ös »
merhaba,
ben de epidural anestezi ile normal dogurdum. 14 saatlik dogumda 3 saat ise yaradi pda ama inanilmaz iyi geldi. Oglan aceleci cikti bizim, 4 hafta once dogdu hesaplanan tarihten. Kesem patladigi icin dogumu geciktirme sansimiz da olmadi. 12 saat bekledik sancilar dogru duzgun baslamayinca tadi igrenc ama en azindan dogal malzemelerden yapilma bir kokteyl ictim. ondan sonrada hic aralik vermeden basladi sancilar. o yuzden ebe 6 saat sonra, pda istiyorsaniz simdi iyi bir noktadasiniz, dediginde esim de ben de hemen evet dedik. 3 saat sonra etkisi gecti ama. daha fazlasina da gerek yok, rahim agzi dokuz cm acik bundan sonra ikinmaniz lazim dediler. eh iste 5 saat daha sürdü iste üstüne.
En büyük korkum sezeryanla dogurmak zorunda kalmakti. Benim de esimin de. "8. haftada hamileyken Istanbul´a ucmustum. Ordaki bir cok yasitim, ne normal mi doguracaksin korkmuyor musun, cok aciyormus, dediklerinde dibim düstü. Onlar sezeryandan, ne olursa olsun ameliyat sonucta, korkmuyorlar normal dogumdan korkuyorlar ??? uc hafta sonra geri donecekken, bir kadin doktoruna gittim, ucabilmek icin bir haftadan eski olmayan bir rapora ihtiyacim oldugu icin. bana hemen sezaryan propagandasi yapti. Burdaki sigorta kuruluslarinin isiymis normal dogumu ön plana cikartmak, tabii sezeryana karsilarmis cunku cok daha pahaliymis :o.
Tibben zorunluysa elbette sezeryan ama bir doktorun bu tip sebeplerle aman sezeryan yaptirin demesini cok yadirgadim.
Tabii ki bütün bunlar benim sahsi gorusum. Kendiliginden sezeryana karar verenlere de saygim sonsuz.
sadece ben tercih etmiyorum.
sevgiler

Çevrimdışı vera

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #14 : Ocak 31, 2007, 09:34:58 ös »
eskiden sezeryen yokmus ve bir suru dogum hatalari olurmus. bu sekilde benim bile etrafimda tanidiklarim var. sezeryen'in azalttigi riskler bence tartisilmaz. tabii ki normal dogabilen bebek dogsun, hele bu gunku epidural anasteziyle cok daha rahat oluyor dogumlar. ancak en ufak bir riskte sezeryen gibi tibbin gelisiminden yararlanmak gerekir.
evet avrupa'da amerika'da cok karsilar buna ancak bunu sebebi davalik olmalari, sigortalar.
turkiye'de dotorlar bir tek maddi sebeplerden degil ayni zamanda risk almak istemedikleri icin sezeryeni tercih edebiliyorlar.
sahsen benim doktorum normal dogurmam icin beni ikna etti ve 15 saat boyunca her saat basi kontrol etti durumumu. surekli bir risk varsa hemen sezeryene alin dememe ragmen pes etmedi.
ancak en ufak bi rahatsizligim olsaydi iki dakika dusunmezdim, o kadar cok ihtimal var ki dogum sirasinda ters gidebilecek, kafayi dogum sekline yormaya deymiyor bence :)