Gönderen Konu: Cocuklarda gelişim testleri  (Okunma sayısı 1463 defa)

Çevrimdışı memoş

• Yeni Üye
  • *
Cocuklarda gelişim testleri
« : Ocak 15, 2007, 05:41:40 ös »
Gelişim testi diye başlık açacaktım ama Şahnur daha önce bu konuyu açmış sanırım ben de buraya yazabilirim.
Sevgili Nil,24 aralıkta nihayet 3 yaşına bastık ve geçenlerde rutin doktor kontrolümüze gittik,yan odada çocuk gelişim uzmanı olduğunu öğrendim ve ben de Memoş'a gelişim testi yaptırmak için randevu aldım,yalnız 3,5 yaş çocukları için gelişim testi yazıyordu kapıda doktora sorunca farketmez dedi bizimkinin 3 yaşında olması.Benim merak ettiğim bu test nasıl birşeydir,daha önce çocuklarına yaptırmış olan bazı arkadaşlara sordum,çocuğa resim çizdirtiliyormuş,renklerle ilgili sorular soruluyormuş,yapabildiği ve yapamadığı şeyler aileyle konuşuluyormuş filan. Yani çocuğun bir konudan zevk almadığı için onu yapmak istememesi onda bir sorun olduğunu mu gösteriyor bu testte.Her çocuğun ilgi alanı farklıdır,kimi atlayıp zıplamayı çok sever,kimi sakin sakin oturup resim çizmeyi,bu test nasıl bir saptayıcıdır?Mesela benim oğlum öyle yazmaya çizmeye çok meraklı değil,2 dk.birşeyler karalar sonra bırakır fakat 1'den 20'ye kadar sayabiliyor,kitaplara bakmayı çok seviyor,okuyormuş gibi kendini kaybediyor kitap karıştırırken,inanılmaz çocuk şarkısı repertuarımız var,bir şarkıyı 2 kez dinleyip hemen ezberliyor,geometrik şekilleri(üçgen,daire,dikdörtgen ve kare)tanıyor,fiziksel hareketleri çok iyi,2,5 yaşından beri takla atıyor,sürekli zıplıyor vs ama renkleri çok iyi tanıyamıyor hala(nasıl işse  ??? )basit yapbozlar,farklı olanı bul filan hepsini yapıyor ama dediğim gibi bazı çok basit şeyleri,özellikle renkleri aklında tutmuyor,yazı yazmasını sevmiyor ama benim yazdığım Anne,baba,dede,Mehmet yazılarını tanıyıp gösterdiğimde okuyor.Ben şimdi panik oldum,daha önce kaç kez renklerle ilgili oyunlar yaptık ama ben sorunca hiç dikkat etmiyor,hatta sorduğum şeye bile bakmadan kafadan atıyor sarı,yeşil diye,sonra da başka şeyle uğraşmak ,st,yor,belli ki hoşuna gitmiyor.Ama dedim ya ben panik oldum şimdi,randevu tarihimize kadar taktım renkleri öğreteceğim diye,renkleri bilmiyor diye abuk subuk teşhisler koymasınlar çocuğuma.İşin garip yanı o kadar şeyi ezberinde tutan çocuk 4 tane renk ismini nasıl tutamıyor onu anlamıyorum.Bu ne renk diyorum bilemiyor,hangisi ağaç rengi,hangisi bayrak rengi diyorum o zaman gösterebiliyor.Ben bu konuda senin yorumlarını almak istiyorum.Şimdiden teşekkür ederim vereceğin bilgiler için.