Anne ve bebek icin bir kursa katiliyorum. Kursta en cok ilgimi ceken konu bebek gelisimi. Bilmedigim cok seyi ögrendim ve ögreniyorum ve bunlari sizinle paylasmak istiyorum. Kursumuzu yöneten bayan fizyotarapist ve dört cocuk annesi.
Ben baslangici yürütec ile yapmak istiyorum. Ben duyduklarimi not aldim, simdi ben duydugum gibi size aktaracagim. Yüretec ilk basta ev icinde kazalara yol aciyor diye tehlikeli ama bu önerilmemesinin tek nedeni degil. Anneler nedense cocuklarinin bir an önce yürümesini ister, yürütec ile hem daha cabuk yürümeyi ögrenecekleri düsünülür ve cocugu oyalayip baska islere yönelebilmelerini cazip bulurlar. Yürütece oturtulan bebekler ne ayaklarini düzgün yere basabilirler, ne de bacak ve sirt kaslari yeterince güclenmistir. Genellikle anneler „ben cocugumu yürütece oturttum ve cocuguma birsey olmadiki“ diyorlar. Evet, simdi olmamis olabilir ama yeterince güclenmeden kullanilmaya zorlanan kaslar, belkemigine gereken destegi veremediler. Cocuk yasta belli olmayabilir, fakat genc yasta bel agrisi ve migren olmanin riski cok yükselebiliyor.
Bu cocuklari oturtmak icinde gecerli. Yani eger cocuk yattigi yerden kendi gücüyle istedigi zaman desteksiz kalkamiyorsa, bu oturmak icin daha hazir degil demektir. Cocuklar destek ile oturtuluyor veya bebekler erken yasta oturmaktan hoslaniyorlar cünkü etrafi süsmek böyle daha kolay, yerde yatip tavani izlemek belli bir zaman sonra cünkü sıkıcı olabiliyor bebeklere. Cocuklar destek ile oturuyorlar gibi görünüyor fakat, bu destekler cocugu tutuyor, eger cocuk yattigi yerden kendi dogrulup oturamiyorsa sirt kaslari ve boyun kaslari da yeterince gelismemis demektir. Cocuk oturur fakat sirti yamuk durur, boyun ve kafa öne egik. Cocuk oturabiliyorsa, sirti dimdik olabilmeli, kaslar gelismis olmali, yoksa gene belkemigi icin pek saglikli degildir.
Bebekleri 3-4 aylik olunca ayaga kalkmaya degil, yana dönmeye yönlendirmek lazim. Bebek büyürken belli asamalardan gecmeli, bu hem motorik gelisimi icin önemli hemde zeka gelisimi icin.
Sonra devam edecegim...