Gönderen Konu: Bebek gelişimi (kurs´ta öğrendiklerim)  (Okunma sayısı 4030 defa)

Çevrimdışı SiBeL1981

• Bilge Üye
  • VISION 2012 / COCUKLARIMIZ OKUYACAK!!!!!!!!!!!!!
    • miskokulumun ve tatli cadimin videolari
Bebek gelişimi (kurs´ta öğrendiklerim)
« : Şubat 22, 2007, 09:25:52 ös »
Anne ve bebek icin bir kursa katiliyorum. Kursta en cok ilgimi ceken konu bebek gelisimi. Bilmedigim cok seyi ögrendim ve ögreniyorum ve bunlari sizinle paylasmak istiyorum. Kursumuzu yöneten bayan fizyotarapist ve dört cocuk annesi.

Ben baslangici yürütec ile yapmak istiyorum. Ben duyduklarimi not aldim, simdi ben duydugum gibi size aktaracagim. Yüretec ilk basta ev icinde kazalara yol aciyor diye tehlikeli ama bu önerilmemesinin tek nedeni degil. Anneler nedense cocuklarinin bir an önce yürümesini ister, yürütec ile hem daha cabuk yürümeyi ögrenecekleri düsünülür ve cocugu oyalayip baska islere yönelebilmelerini cazip bulurlar. Yürütece oturtulan bebekler ne ayaklarini düzgün yere basabilirler, ne de bacak ve sirt kaslari yeterince güclenmistir. Genellikle anneler „ben cocugumu yürütece oturttum ve cocuguma birsey olmadiki“ diyorlar. Evet, simdi olmamis olabilir ama yeterince güclenmeden kullanilmaya zorlanan kaslar, belkemigine gereken destegi veremediler. Cocuk yasta belli olmayabilir, fakat genc yasta bel agrisi ve migren olmanin riski cok yükselebiliyor.
 Bu cocuklari oturtmak icinde gecerli. Yani eger cocuk yattigi yerden kendi gücüyle istedigi zaman desteksiz kalkamiyorsa, bu oturmak icin daha hazir degil demektir. Cocuklar destek ile oturtuluyor veya bebekler erken yasta oturmaktan hoslaniyorlar cünkü etrafi süsmek böyle daha kolay, yerde yatip tavani izlemek belli bir zaman sonra cünkü  sıkıcı olabiliyor bebeklere. Cocuklar destek ile oturuyorlar gibi görünüyor fakat, bu destekler cocugu tutuyor, eger cocuk yattigi yerden kendi dogrulup oturamiyorsa sirt kaslari ve boyun kaslari da yeterince gelismemis demektir. Cocuk oturur fakat sirti yamuk durur, boyun ve kafa öne egik. Cocuk oturabiliyorsa, sirti dimdik olabilmeli, kaslar gelismis olmali, yoksa gene belkemigi icin pek saglikli degildir.
 Bebekleri 3-4 aylik olunca ayaga kalkmaya degil,  yana dönmeye yönlendirmek lazim. Bebek büyürken belli asamalardan gecmeli, bu hem motorik gelisimi icin önemli hemde zeka gelisimi icin.

Sonra devam edecegim...  ;)

8) S-A-M S-A-M 8)

Secim senin! kirmizi mi mavi mi?

Hayallerine sahip çık!!!

Çevrimdışı *sema*

• Genç Üye
  • **
Ynt: Bebek gelişimi (kurs´ta öğrendiklerim)
« Yanıtla #1 : Şubat 23, 2007, 08:10:42 öö »
devamını merakla bekliyorum sibel, ;)

yürütecin ilerki hayattaki etkisini bilmiyordum, belağrısı hatta migren :-\ gerçi biz denize almadık seninde yazdığın diğer zararlı yönlerini bildiğimden :)

Çevrimdışı YagmurAnne

• Uzman Üye
« Yanıtla #2 : Şubat 23, 2007, 10:20:04 öö »
evet canim cok haklisin...yagmur hic yatmak istemeyen sürekli oturmak isteyen bir bebekti...ve hepiniz biliyorsunuz neler cektik..allah cok sükür yine erken davranip düzeldi...ama ilerde ne olacagi yine belli olmaz...yürütec konusuna gelince kesinlikle karsiyim..iste bu söylediklerini bildigim icin...dün ablamla konustum o bile oturtmus berkanti birsey olmadi diyor abla dedim simdi belli olmaz ama ilerde ne olacagi bellimi allah korusun...o yüzden annelerimizi bilinclerdinmemiz gerekiyor...sen cok iyi yapiyorsun su sayfayi acmakla...ben tesekkür ediyorum kendi adima :)

Çevrimdışı gülcan

• Uzman Üye
  • oğlum,canım,sensiz yarımdım,seninle tamamlandım
« Yanıtla #3 : Şubat 23, 2007, 11:14:05 öö »
sibel canım eline sağlık. paylaşımın için teşekkür ederim  :-*

Çevrimdışı siboş

• Deneyimli Üye
« Yanıtla #4 : Şubat 23, 2007, 12:41:53 ös »
Adaşım çok güzel yazmışsın kesinlikle katılıyorum, bizim Drumuzda tavsiye etmemişti zaten. KArya 8 aylıkken ilk adımlarını attı bu kadar erken olmasına rağmen hiç ihtiyaç duymadım, varsın yaramazlık yapsın, hafif kazalar böylede yaşasın ama herşeyi kendi çabasıyla öğrendi. Çok mrmnunum böyle olduğu için. ;)
taze resimler geldi hanııım url=http://tickers.families.com][/url][/img][/url]

Çevrimdışı waterlili

• Deneyimli Üye
« Yanıtla #5 : Şubat 23, 2007, 05:12:28 ös »
bende yürütec kullanmadim... kullanmamda... ama annem bende cok kullanmis... bende bel agrisi ondanmi acaba diye düsünüyorum simdi...

Sibel.. sen Babyschwimmen hakkinda ne düsünüyorsun... Eltern dergisinde cok faydali oldugunu yazmislar... 2 havuzda aastirma yaptim... cok pahali gerldi bana... 1 tanesi 12 x 30 dk. icin 123 euro istiyor... digeride 8x45 dk. icin 102 euro istiyor... ayrica benim götürme sansim yok, Gülsen ablaya sormam gerekiyor...
Nilüfer Saner& Eda& Ela
sen gülünce ben cok seviniyorum (Eda)

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #6 : Şubat 23, 2007, 05:18:52 ös »
Nilüfer imkanin varsa senin götürmen cok daha faydali olur. Anne ile bebegin bagini cok kuvvetlendiriyor. Web sayfamda yararlari hakkindada bilgi albilirsin. Bende kurs vermeye baslamak istiyorum aslinda ama yeterince enerji bulup havuzlari dolasmak zor geliyor :-[
Mutlaka git. Harika bir olay.

Çevrimdışı Kayra Meyra

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #7 : Şubat 27, 2007, 09:13:53 öö »
evet yürütecin pek faydasi yok benim üst komsumun kizi 2 yasinda ama konusamiyor doktora götürmüsler zamanin dan önce yürütece koydugu icin cocuk gec konusuyormus.su an konusma dersi aliyor sadece bele degil yanlis kullaninca dilinide etkiliyor malesef.kizlarim dogdugunda arkadaslar yürütec alalim dediler ama istemedim herseyi kendileri basarsin destek almadan yapabilmeyi basarmayi ögrensinler ki hayatta basarili olsunlar.
Avusturyadan Arzu

Çevrimdışı SiBeL1981

• Bilge Üye
« Yanıtla #8 : Mart 07, 2007, 10:27:20 ös »
Arkadaslar yazdiklarimi okudugunuz icin tesekkürler,  :-*
nilü bende gidecegim insallah, cok istiyorum, acelyam ile gitmedim, ama simdi parasi ne olursa olsun, katilmak istiyorum... Bende cok faydalarini duydum cünkü...
8) S-A-M S-A-M 8)

Hayallerine sahip çık!!!

Çevrimdışı SiBeL1981

• Bilge Üye
« Yanıtla #9 : Mart 07, 2007, 10:27:42 ös »
Kaldigim yerden devam ediyorum.....

Bu belli asamalardan biri veya cogu yasanmadan gecilirse bu cocugun gelisimi icin bir acik yaratabilir. Mesela bebek emeklemeden yürümeye gecerse caprazhareketi otomatiklestirmedi demektir. Yani Caprazhareketlerde ayni anda hem sag hem sol tarafta vücutkisimlari karsi sekilde kullaniliyor. Emeklerken ayni anda sag bacak-sol kol, sol bacak-sag kol hareket ediyor. Böylelikle sag ve sol vücutkisimlarinin koordinasyonu calisiliyor.
 Bu calisma beyin gelisimi icin cok önemli. Sag vücut tarafin hareketleri %80 sol beyin yarisinda bulunan sinir hücrelerinden yönlendiriliyor. Sag beyin yarisi da genellikle sol vücut tarafini yönlendiriyor. Emeklemek bir bebek icin cok büyük bir basari, cünkü ilk asamada nasil emeklenilir diye bir plan olusturur beyin, ondan sonra uygulanir. Bu plan ise yariyorsa bu belli siralama, hareketlerin otomatiklesmesine kadar tekrar tekrar denenip uygulanir. Otomatiklesme asamasina ulasildiginda bu plana artik ihtiyac duymaz bebek ve bu plan beyin deposuna yerlestirilir. Bu ögrenilen hareketler yani emeklemek artik düsünmeye gerek kalmadan uygulanabilir. Bu mesela böyle birsey ile kiyaslanir: Yeni bir is yerine basladiniz ve yolu bilmiyorsunuz, sadece adresi biliyorsunuz ve elinizde sehir haritasi var. Isyerinize ulasmak icin sehir haritasina bakarak, size göre en uygun yolu kararlastiriyorsunuz, bu sizin “haraket planiniz”. Bu Yolu defalarca gidip gelirseniz, yolu ezberlersiniz, ve bir müddet sonra bu kafanizdaki plana gerek kalmaz. Bazi insanlar evden ise veya isden eve gittigi yolu kafasinda öyle otamatiklestirmislerki, baska yere gitmek icin yola ciksalar bile, o otamatiklesen yola girebiliyorlar, düsünce baska yerde olsa bile.

Devami gelecek...
8) S-A-M S-A-M 8)

Hayallerine sahip çık!!!

Çevrimdışı NAVICULA

• Genç Üye
  • **
  • İŞTE BENİM DÜNYAM SUDEMİMM
« Yanıtla #10 : Mart 08, 2007, 08:12:25 öö »
çook tşk.ler sibelcim paylaşımın içinn , bende yürüteç kullanmayanlardanım

Çevrimdışı SiBeL1981

• Bilge Üye
« Yanıtla #11 : Mart 08, 2007, 08:52:15 öö »
Devami da en yakin zamanda gelecek.  :)
8) S-A-M S-A-M 8)

Hayallerine sahip çık!!!

Çevrimdışı suhendan

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #12 : Mart 12, 2007, 05:05:48 ös »
Bekliyoruz ve takipteyiz Sibel ' cim :)

Çevrimdışı Hedos

• Bilge Üye
« Yanıtla #13 : Mart 12, 2007, 05:25:44 ös »
sibelim ben bu sayfayi görmemisim gercekten cok yararli seyleri bizleri paylastigin icin tesekkür ederim canim...

Çevrimdışı SiBeL1981

• Bilge Üye
« Yanıtla #14 : Mart 23, 2007, 08:47:43 ös »
Bebekler sIk sIk anneler icin daha rahat oldugu icin, böyle oturaklara oturtuluyor

bizde de bunun aynisi vardi, kurstan sonra kaldirdim.

bunlar bebeklerin gelisimi icin zararli, cünkü bir bebek bunlarda oturunca öne egilmeyi, öne dorulmayi, önünde bulunan oyuncaklara uzanmayi ögrenir, fakat bir bebegin gelisimi öne dogru degil yana dogru desteklenmeli, yani bir bebek yattigi yerden yana dönmeye tesvik edilmeli, bu yana dönmeden emekleme asamasina gecer cünkü. Bu oturaklarda oturan bebekler yana dönmeden önce öne dogrulmayi ögrenir ve bu gelisiminde bir durusa veya bir önemli basamagin atlanmasina sevep olabilir. Bu aletlerin neden satildigi konusuna gelinince hic bir gelistirici yani yok, sadece para kazanmak icin üretilmis bir ürün. Bebekler icin bunlarda oturmak daha zevkli tabi, etrafi süsmek daha kolay. Ama bunlarda cocuk beline maxi cosi lerin zararli oldugu kadar zararli.

8) S-A-M S-A-M 8)

Hayallerine sahip çık!!!