Gönderen Konu: Emziren Anneler Sute dikkat!  (Okunma sayısı 1816 defa)

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
Emziren Anneler Sute dikkat!
« : Ekim 27, 2008, 03:16:10 ös »
Merhabalar;
Konuyu dogru yere mi yazdim bilemiyorum ama yasadigim bir tecrubeyi yazmak ve benzer durumda olabilecek anneleri uyarmak istiyorum.

Kizim su an 4 aylik.  ilk 2 ay oldukca iyi kilo alirken 3. ayda emmesi zorlasmaya ve kilo alimi bayagi azalmaya basladi. Emme problemini hep cevreye olan dikkatine yormustum ama aslinda sadece o da degilmis.  Cunku emiyor bir lokma cekip kendini feci halde geri atiyordu.

Bazi bebeklerin bunyesi inek sutunu bir sure icin tolore edemiyor (süt alerjisi gibi bir durum). Ben de dogumdan sonra bu riski almamak icin sut ve yogurt tuketmiyordum.  Ama durum yukarıdaki gibi olmaya baslayinca doktorumuz bunun sebebi %80 inek suru olabiliyor. Peynir de dahil tum sut urunlerini kesin dedi. Ben de keci peyniri yemeye basladim.    Cok az fark etti. Sonra ogrendimki keci peynirleri de inek suru ve keci sutu karisimindan yapiliyormus onu da kesince 1-2 gun icinde kizim duzgun emmeye basladi.  Emmesiyle birlikte kaka yapmasi da kolaylasti ve duzene girdi. 

Benzer durum ilk cocugumda da olmustu (Kolik + gaz ve de 3.-5.5.aylar arasi emme problemi) ama o zaman litrelerce sut tuketiyordum ve kimse sutten olabilecegini soylememisti.   Buyuk olasilik onun da inek sutune hassasiyeti vardi ve bu yuzden emmek istemiyordu ve de kilo alimi azalmisti.  Cocuk 3 dk emer 15 dk. aglardı.  Aynı seyleri yasamamak icin bu sefer tedbirli oldum ama peynir bile yetti kızıma.

Diyecegim o ki, yeni anneler ya da anne adaylari bebeginizin emmesinde problemler baslarsa ya da kilo alimi sinirlara inerse doktorunuzla da konusarak tabiiki  bir sure sut urunlerini kesip takip edin duzelme oluyorsa diyetinize devam edin.  Ben simdi sut yerine Calsyum kullanıyorum CA  içerikli sebzeler yiyorum, Soya sutu de içilebilir ama onu henuz denemedim.

Ayla

Çevrimdışı Hedos

• Bilge Üye
Ynt: Emziren Anneler Sute dikkat!
« Yanıtla #1 : Ekim 27, 2008, 03:31:05 ös »
canim bu güzel ve yararli bilgin icin tesekkür ederim

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #2 : Ekim 27, 2008, 04:42:11 ös »
ben cektim siz cekmeyin.  Doktorların çoğu bu olasılığı göz ardı ediyor bazısı da ilk inek sütünden şüpheleniyor. Belki çok az çocukta oluyordur ama yine de yazmak istedim. 

Sevgiler...
Ayla

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Ekim 27, 2008, 07:34:27 ös »
Ayla Hanim verdiginiz bilgiler icin tesekkür ederim. Ben emzirmiyorum ama inek sütüne gececegimiz zaman cok dikkatli olmak zorundayim. Ben de inek sütündeki laktos (lactose) alerjisi var ve genetik oldugundan cocuklara gecebiliyor.Anneannemde de var asiri derecede. Kizimda sükür simdilik belirtileri yok ama onu emzirdigim zamanlarda ben de cok dikkat ediyordum inek sütü almamaya.
Dediginiz gibi doktorlar bu tür konularda hemen uyarida bulunmuyor cünkü herkesde görünen alerjiler degil.
Peki sizin inek sütüne karsi hassasiyetiniz var mi?

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #4 : Ekim 27, 2008, 09:18:09 ös »
Hayır benim inek sutu ile aram cocuklugumdan beri iyidir ama tabii bebeklik donemlerimi  bilemem, belki vadı da o zamanlar bilinmediginden kimsenin aklına gelmedi.  Sadece annem benim de oğlum gibi bebekken 2-3 ay çok ağladığımı söylemişti, belki de bu sebeptendir kim bilir.  Doktor test yapmaya gerek gormedi, diyet uygulayın emmede ve kilo alımında duzelme olursa sütten diyebiliriz dedi.  Ben de sizin korktugunuz soruyu sordum, 6. aydan sonra mama verirken sorun olacak mi diye.  Doktorumuz da sizdeki o derece bir probleme benzemiyor dedi (muhtemelen süt alerjisi olsaydı daha ileri derecede problem oluyordur bilemiyorum, 2 ay sonra göreceğiz).   Ama anladıgım bazı bebekler belli bir süre (kimi bebek 2 ay kimi 3 yıl gibi) süte karsı hassasiyet gösterebiliyorlar.  Aramızda uzman varsa bu konuda bilgi verse ne iyi olur.

Başka örnek vereyim, arkadaşımın kızı ilk 6 ay sorun yasamadi (o arkadasim süt icmiyordu kendisine de dokundugundan ama peynir ve yogurt yiyordu), kizi 6. ayda mamalari direkt redetti.  Nasıl bir sezgiyse çocukların bazısı direkt alerjisi olan gıdayi rededebiliyormuş (kiminde de yedikten sonra vücut tepki veriyor). Onun doktoru ilk süt alerjisine baktı ve cocuk 3 yasa kadar süt ürünü tüketemedi (özel mama ve soya sütü kullandılar).

Başka bi arkadaşın ogluda benim oglum gibi Kolik ve gazlı idi.  1 yaşında lıkır lıkır süt içiyordu. 1.5 yaşında hastalandı ve doktor süt alerjisi teşhisi koydu.  Nasıl oluyorsa ileri yaşta da çıkabiliyor.  Hatta doktoru onlara bebeklikte yaşadıklarının da bundan kaynaklanmış olabilecegini söylemiş.

Bu hikayelerden sonra ben de 2. cocukta dikkatli oldum güya ama yine de kızıma da vurdu ucundan kıyısından.
Ayla

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #5 : Ekim 27, 2008, 11:08:09 ös »
Ayla hanim suan bu mesaji yazarken süt alerjisi yüzünden karin agrisi ve mide bulantisi cektigimi söylesem sanirim konunun benim icin nekadar güncel oldugunu anlatir:) Dün arkadaslardaydik ve yemekte ne yediysem daha dogrusu hangi yiyecekte var laktos (süt sekeri) dünden beri yatiyorum.Bas dönmesi mide bulantisi karin agrisi kramplar..Cok uzun süredir bu skeilde tepki vermemisti vücudum süt sekerine. Soslardan birinde hazir birsey vardi sanirim.Benim de cocuklugumda farkedilmedi.Annemin anlattiklarindan bebekligimde bu alerji yüzünden cok agladigimi kolik bebek oldugumu simdi yorumlayabiliyorum ama hickimse böyle bir teshis koymamisti. simdi bebeklerde bile hemen testler yapiliyor ki malesef sonuclar hep dogru cikmiyor. Kan testi en kolayi bilineni saniyorum.
Eger sütteki süt sekeri disinda baska bir maddeye de alerji varsa o maddenin oldugu tüm yiyeceklerden kacinmak gerekiyor. Laktos da örnegin vücut sütteki protegini parcalayacak enzimler olmadigindan zorlaniyor. Bu enzimler de malesef sonradan olusmuyor.Yani ömür boyu laktossuz beslenmek gerekiyor.Ancak vücudu laktosa alistirma diye birsey duydum.Bana sacma geldi danistigim alternatif tip ve beslenme uzmani da aynis eyi söyledi. Eksik enzimler olmadigi sürece vücut süte ayni tepkiyi verecektir. enzim haplari var.Yemekten sonra aliniyor yani suni enzim yerine geciyor. BEn pek hap sevmedigimden simdiye kadar almadim ama sanirim almak zorunda kalacagim.Türkiye de bu konuda ne tür aciklamalar yapiliyor bilmiyorum ama süt alerjisi olan cocuklari ilk 6 ay sadece emzirmek ve sonrasinda da H-mamalarindan yani alerjik cocuklar icin olan mamalardan vermek gerekiyor. Onlarada alerjik tepki verirse bebek ozaman soja sütü veriliyor.emzirirken annenin inek sütü tüketmemesi gerekiyor. siziny aptiginiz gibi kalsiyum takviyesi ve soya sütü tüketimi öneriliyor.
Bebeklerde birdne kilo kaybi memeyi reddetme asiri gaz sürekli aglama, huzursuzluk gece horlama gibi belirtileri oluyor.Ayrica mide bulantisi bas dönmesi karin agrisi isal ve ya kabizlik karin agrisi gibi belirtileri var .Ben de mide bulantisi ve karin agrisi yapiyor. suan bile sicak su torbasiyla oturuyorum.
Ilk aklima gelenler bunlar gerekirse netten arastirma yaparim baska sorunuz olursa.Simdilik sizin inek sütünden kacinmaniz tek yapilacaksey sanirim. Bir de unuttum cilt problemi oluyor süt alerjisi olan bazi cocuklarda. cok kuru cilt ekzeme gibi.