Gönderen Konu: daha konuşamıyor  (Okunma sayısı 3792 defa)

Çevrimdışı ozgetuna

• Yeni Üye
  • *
  • Reyhan Rumeli Hisarında
daha konuşamıyor
« : Mayıs 03, 2007, 12:36:08 öö »
benim kızım 18 aylık hatta 19 da diyebiliriz. sadece anne baba anneanne dede alla alla of ay aman mama su gibi kelimeleri kullanıyor. 2 kelimeyi yan yana koyup cümle kuramıyor. doktora götüreyim mi yoksa daha erken mi? bu konuda çok endişeleniyorum.

Çevrimdışı tatliperi

• Yeni Üye
  • *
Ynt: daha konuşamıyor
« Yanıtla #1 : Ocak 18, 2008, 08:34:11 ös »
çook erken daha.

bizimki 2 yaşında yeni konuşuo tek anne baba vb. kelimeler dio
doktora götürdük normal olduğunu söyledi.

Çevrimdışı taylanim

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #2 : Aralık 23, 2008, 02:26:59 ös »

Ben Fransadan yaziyorum, oglum Taylan 3 yasinda, hala konusamiyor, sadece anne, baba, süte tiiii diyor, mersiye sii.
Ne yapacagimi bilemiyorum, evde ben onunla fransizca konusuyorum, bazen turkçe, babasi turkçe konusuyor.Kre$e gidiyor ordada fransizca konusuyorlar.
Ama her iki dilde, bisey yapmasini istedigimizde yapiyor : sunu getir, bunu götür...

Burdaki doktorlar, merak etmeyin ana okuluna basladiginda konusmaya baslar iyorlar (ana okuluna eylül 2009 da baslayacak !), sanki sihirbaz bi biçimde çocuk 6 ayin içinde konusacak.
Ben hep panik için götürmedigim doktor kalmadi ; psikologa danistim, pediatrist, bogaz/burun/ doktoruna, hepsi ayni seyi söylüyor : okula basladimiydi dil sorunu çözülür !!! okul napacakki anlamiyorum? zaten okul gibi bi yerde kaliyor, kreste 10 tane çocuk var ayni yastalar.
Sonra iki dili ayni anda ögrendigi için geç konusur diyolar, onuda anlamiyorum...
Taylan hiç bi kelimeyi tekrar etmiyor : mesela bi kitapta "fare nerde? elma hangisi" gibi  sorulari parmakla gösteriyor (iki dilde) ama ben elmayi gösterdigimde bilmiyor, söylemiyor...
Iki tane kuzeni var (amca ogullari) onlardada konusma sorunu var birisi 8 digeri 5 yasinda, okulda sorun yasiyolar, 8 yasindaki sinifta kaldi, her zaman kavga ediyor arkadaslariyla, çünki kendini ifade edemiyor.
Benimde oglumun öyle olmasindan korkuyorum...

Ne yapacagim bilemiyorum

3 ay mucadeleden sonra, pediatristimiz, taylani bi ortofoniste yollamaya karar verdi (ama çok erken dedi), ortofonist bilani yapmak için.
ortofonist bilaninda taylanin 16 aylik bi bebegin konusma kapasitesinde oldugunu söyledi, taylan 33 aylik...
ve daha çok erken oldugu için ayda sadece bi defa bizi görecek, çünki taylanin kurallara uymasi lazimmis, ve böyle bi reedukasyonlari 3 yasin üzerindeki çocuklara uygulaniyormus.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Aralık 24, 2008, 08:08:03 ös »
Merhaba,
oglunuzu gerekli yerlere götürüp gerekli kontrollerden gecirmissiniz. Tüm uzmanlar ayni fikirdeler ve beklemeniz gerektigini söylüyorlar.Konusma gelisimini etkileyen faktörülerin icinde genetik faktörün rol oynadigi da dogru.Konusma terapisine Almanya'da da 4 yasinda baslaniyor. 4 yasina kadar cocuklarin konusma gelisiminde farkli  hizda ilerledigi ve 4 yasina kadar zamanin oldugunu düsünerek daha öncesinde cocukla bol bol konusma, kitap okuma, müzik sarki parmak oyunlari kullanma gibi önerilerde bulunuluyor. Benim kizim da R harflerini L diye söylüyor eger gecmezse 4 yasinda konusma terapisi alacak.
Oglunuzun konusma gelisimi oldukca geride bu dogru ama yukarida da belirttigim gibi tüm kontroller yapildiysa lütfen endiselenmeyin. Bu sekilde cocugunuzu da etkilersiniz. Oglunuz stresinizi korkularinizi hisseder.Konusmaktan daha cok korkar, söyleyemediginde sizin üzüldügünüzü anlayip daha cok hircinlasir.
Anaokulunda büyük cocuklar da oldugundan karisik gruplar oldugundan cocuklar konusma gelisiminde kisa sürede hizli bir gelisme sagliyorlar. Ancak kreste de 3 yasinda cocuklar olduguna göre onlarin da faydasi oluyordur.
Eger diger gelisimlerde bir sorun olmadigi, algilamada bir zorluk yasamadigi oglunuza yapilan testlerle belirlendiyse endiselenmeyin.Oglunuza zaman verin. Diger insanlarin tepkisini tahmin edebiliyorum ancak her cocuk gelisimini ayni hizda yapamaz.Eger saydiginiz kontrollerden gecmemis olsaydiniz mutlaka oglunuzu muayene ettirin derdim öncelikle tüm kontroller yapildigina göre zaman verin oglunuza.
BAska sorulariniz olursa sorabilirsiniz.