Gönderen Konu: sinirlenince vurmaya başlıyor  (Okunma sayısı 943 defa)

Çevrimdışı aso

• Yeni Üye
  • *
sinirlenince vurmaya başlıyor
« : Ekim 08, 2008, 01:56:00 ös »
Merhaba Nil hanım,

Kızım Asmin 18 aylık ve davranışalarından anladığım kadarıyla 2 yaş sendromuna girmiş bulunuyoruz. Bununla ilgili konuları araştırırken arkadaşımın tavsiyesi üzerine siteye üye oldum ve anasayfaki yazınızı okudum. Hatta çıktısını alıp bakıcımıza götürdüm. Konu başlığındanda gördüğünüz gibi Asmin kafasını koltuğa çarptığında bile koltuğa sinirlenip vurmaya başlıyor. Bir kaç kez babasına ve bana da vurdu. Anlatıyorum vurmamamsı gerektiğini kesin tepki koyyorum ama bakıyorum bazen yine yapıyo. Çevredeki gördüklerinden çok etkileniyo. Bayram döneminde aile büyükleri ile beraberdik ve orada herkes Asmini seviyor ,İşte asmini kızdıran başka birisine kızıyorlar ya da şakayla vurmaya çalışıyorlar. Daha sonra baktım Aynı şeyleri yapmaya başladı. Bir de o öyle sinirlenince çevredekilerin hoşuna gidiyor ve yaptığını onaylar gibi gülüyorlar. Sanırım bundan da etkilendi. Şimdi vazgeçirmek için neler yapabilirim. Asminin gelişimi normalin üstünde ilerliyor. Kendi yaşıtlarına göre daha hızlı öğreniyor. Şu anda söylediğim her kelimeyi tekrar ediyor, kitaplara bakıp gördüğü nesneleri tanıyabiliyor ve adını söylüyor. Acaba kendi yaşına uygun oyuncaklar yada öğrettiğimz şeyler onu sıkıyor olabilirmi? Farklı şeyler mi istiyor. Hırçınlığı bu yüzden olabilir mi? Bazen nasıl davranıcamı şaşırıyorum. Bilgileriniz ve tecrübeleriniz bana yol gösterecektir eminim. Şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: sinirlenince vurmaya başlıyor
« Yanıtla #1 : Aralık 01, 2008, 07:24:34 ös »
Merhaba sorunuz gözümden kacmis kusura bakmayin simdi gördüm.
Kizinizin sinirlenince neden diger esyalara kizdigini sizde aciklamissiniz zaten. Malesef kültürümüzde cocuklar düsüp bir yerlerini acitinca koltuga masaya vurmak, kizmak cok yapilan bir yanlis. Bu sekilde cocuk birincisi kizdiginda vurmasi gerektigi gibi yanlis bir davranis sekli ögreniyor ikincisi kendi hatalarinda baskalarini suclamayi ögreniyor. Düstügü icin suclu masa oluyor ve akresif tavirlarla masa cezalandiriliyor.
Ayrica cocuklarin yanlis davranislari bazen cok seker de olsa büyüklerin gülüp davranisin sanki olumlu dogru bir davranis gibi pekistirilmemesi gereklidir.
Etraftaki büyükleri uyarmak ve bu davranislardan vazgecirmek cok önemli. Aksi takdirde sürekli görüstügünüz kisiler bus ekidle davranislara devam ederlerse kizinizin davranislarini degistirmeniz mümkün olmaz. Sizin tepkileriniz tabiki cok önemli ancak sürekli görüstügünüz akrabalariniz da dikkat etmeli.
Kiziniza birseyler ögretmeye calismayin. Oyuncaklarla birseyler ögrensin diye degil güzel zaman gecirsin eglensin ve eglenirken de ögrenmekten zevk alsin sizinle güzel zaman gecirirken kendisini güvende ve huzurlu hissetsin düsüncesiyle yaklasin. Aksi takdirde cocuklar kendilerinden birseyler beklenildilgini düsünüp daha hircin oluyorlar. 2 Yas cocugun kendi basina bircok seyi yapmak isteyip cogu zaman yapamadiginin farkina vardigi ve konusma gelisiminin de zeka gelisiminden geride oldugu (olabilecegi) bir dönemdir. Bu dönemde bu nedenle daha da hircin olur cocuklar.
Baska cocuklarla ayni ortamda bulunmasini saglayin. HErgün acik havada hareket etmesine enerjisini hareketle disariya atmasina izin verin. Birlikte resim pyain kitap okuyun sorularini yanitlayin. Eger oyuncaklar onu yormuyorsa biraz da aileri yas icin de deneyebilirsiniz ama istek hep kizinizden gelmeli.
Kolay gelsin

Çevrimdışı aso

• Yeni Üye
  • *
Ynt: sinirlenince vurmaya başlıyor
« Yanıtla #2 : Aralık 22, 2008, 11:16:01 öö »
Nil hanım çok teşekkür ederim Paylaşımınız için. Kızım aradan geçen zaman zarfında daha olumlu davranışlar sergilemeye başladı.