Gönderen Konu: yemek seçme durumu...  (Okunma sayısı 2123 defa)

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
yemek seçme durumu...
« : Kasım 06, 2008, 10:07:54 öö »
Merhaba Nil,
Öncelikle bıdıklarınla seni öperim çokca, umarım herşey yolundadır.
Benim bazı sorunlarım var, nereye yazacağımı bilemedim ve başlıyorum.
Öncelikle anaokuluna giden kızım, (şubatta 4 yaşına girecek) yemek seçiyor, aslında iştahsız bir çocuk değil, ıspanak, tarhana, et, tavuk, balık gibi yemekleri severek yer.  Ama mesela, nohut, mercimek (tarhana dışında hiç bir çorba içmez) yada fasulye yemez. Tamam yemesin ama bir çok yemeğin tadına bakmayı reddediyor. Benim sorunum bu, nasıl tadına bakmaya ikna edebilirim? Bazen sen küçükken severdin diye bir kandırmaca yapıyorum, zaman zaman tutuyor, zaman zaman tutmuyor.Ama şeyi farkettim ki, Öykü Ada biraz nasıl denir, katı bir yapısı var, kararlı yada. Yani onu ikna etmek zor biraz, bu hep söylediğini yaptık anlamına gelmiyor, çocuğun yapısı böyle gözlemlerime göre. Mesela okulda öğretmenleri, yemezsek gecikeceğiz, burada kalıp yemeğimizi bitirmek zorundayız demişler, ve ağlamış biraz sonra yemiş, ben orada kalmak istemiyorum diyor, yemekhaneyi kastederek. Öğretmeni bana anlattı bu olayı. Eve geldik, ben artık okula gitmeme, okulu seviyorum ama yemekhaneyi sevmiyorum dedi. Bende okuldan soğumasın diye, hallederim dedim, sonra öğretmeniyle konuştum, fazla üstüne gitmesin diye. Bilmiyorum hallederim demekle hatam ı ettim?
Öykü Ada - 02.01.2005

"biz büyüdük ve kirlendi DÜNYA"m

"giyne sakin ol nütfen"

www.gadigadi.blogspot.com

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: yemek seçme durumu...
« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2008, 07:30:52 ös »
Girne bu konuda biraz senin ikna yetenegine de bagli. Sevdigi seyleri yemeden önce tabagina biraz denemesi gereken yemekten koyabilir ve "onu denedikten sonra diger yemeklerden alabilirsinsin" diyebilirsin.Tuana da secmeye basladi ben tabagina cok az koyuyorum, yemeyebilirsin ama denemeden sevip sevmeyecegini bilemezsin diyorum. Dün kirmizi lahana vardi örnegin yemegin yanina ben ondan yemiyecegimmm dedi. Hemen bir kasik kyodum dene sonra karar ver dedim cok begendi "Ben bunu seviyormusum anne diye diye bir sürü yedi" Bunu ben kimbilir kac kere hatirlatirim örnegin ona:)
Ben hallederim yanlis olmus Girne. Sen Ögretmenlerin ile nasil anlastiysan öyle yapmislardir onlara söylemelisin desen daha iyi olur. Yemekhabeyi sevmemesini sen bana yazmistin sanirim mailde, ben duymamazliktan gelirdim. Sana sikayete gelmeye alismamali.
Sevgiler

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2008, 07:37:47 ös »
ben bunu farkettim aslında, suçluluk duygusuyla sordum, ertesi gün geldi,
şunuda hallet vs, dedi,
oan ne kadar yanlış yaptıgımı anladım ama geç oldu :(

sana yazdığımdan sonra sorunsuz gitti, birden bu çıkınca ben biraz tedirgin oldum aslında, o nedenle hemen hallederim dedim, okula gitmem ben , sevmiyorum yemekhane ve ingilizceyi dedi, hallederim dedim diye, okula gider gitmez, öğretmeniyle konuşmam için uyardı hatta, yanında konuştum,
biliyorum yanlış üstüne yanlış of of...
nasıl düzelteyim bunu?
« Son Düzenleme: Kasım 06, 2008, 07:38:23 ös Gönderen: özgür_ruh »
Öykü Ada - 02.01.2005

"giyne sakin ol nütfen"

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Kasım 06, 2008, 07:44:29 ös »
Üzülme  hemen konusursun Ada ile . Ben sana öyle söyledim ama dogru degildi. Ögretmenlerinle nasil konustuysaniz öyle yapmissinizdir. Ben okulda olan olaylara karisamam bu dogru olmaz annecim falan dersin. Anneler de ynalis yapar ve sonra düsünce dogru olmadigina karar verebilirler. Üstüne gitme bence. O sana tekrar sorarsa hani halledeceksin diye ozaman aciklarsin düsündügünü ve dogru olmadigini.
Okula isteyerek gidiyor ama istemedigi bir kurala uymasi gerektiginde sana sevmedigini söyleyerek belki o kurali senin sayende degistiririm diye düsünüyor ama dedigim gibi sikayetlerini duymazdan gelir okulda güzel gecen zamanlarinin üsüne yogunlasirsan bir süre sonra unutur.
Senin panik yaptigini kesinlikle hissetmemeli.
Sevgiler :)

Çevrimdışı adamet

• Deneyimli Üye
  • Mutluluk veren mutluluk alir
« Yanıtla #4 : Kasım 06, 2008, 08:11:29 ös »
Bu yemek secme problemi benim büyük oglumda da var, kendisi 12 yasinda olmasina ragmen, cogu yemeklerin tadini dahi bilmiyor. Mesela dolma, sarma, ispanak, karnibahar, patlican, cig sogan, hic birini yemez, hatta denemez bile. Ben de dene sevmezsen yemek zorunda degilsin diye ikna etmeye calistim yillarca ama olmadi. Simdi artik zorlamiyorum ama ileride insallah düzelir diye ümit ediyorum. Allahtan ufaklik her seyi dener ve pek secmez.

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
« Yanıtla #5 : Kasım 06, 2008, 09:18:02 ös »
çok teşekkür ederim Nil...
Öykü Ada - 02.01.2005

"giyne sakin ol nütfen"

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #6 : Kasım 07, 2008, 08:06:24 ös »
Adalet hani yemek secen cocuklarin menüdeki yemekdisinda onlar icin ayrica baska birsey hazirlanmayacagini da bilmeleri gerekir. Yani siz o patlican yemiyor diye kalkip patates kizartirsaniz o ne kadar büyürse büyüsün alskanligini degistirmez. Hepimizin sevdigi sevmedigi yekler vardir ve cocuklarda da bunu kabullenmeliyiz.Ancak cocuklar kücücklügüden itibaren ben yemezsem annem sevdigim birseyi yapar verir diye ogün masada olani yememeyi ögrenirlerse bu aliskanligi devam ettirirler.
Yemek aliskanliklarimiz yillarca bizi birakmiyor.

Çevrimdışı can

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #7 : Ocak 07, 2009, 12:43:10 öö »
ya ne kadar dogru yorumlar yapmissiniz nil hanim,iyi ki varsiniz
HATICE AKGUN KILIMCI ve KUZUSU CAN (31.08.2006)

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #8 : Ocak 07, 2009, 02:34:14 ös »
Merhabalar;

Benim  yemek seçme konusundaki düşüncem şöyledir.  sevsem de sevmesemde önüme konanı (sağlıksız olduğunu düşündüğüm için yemediklerim hariç) yiyen bir insanım.  Çocuğumun da öyle olmasını istiyorum. Acaba yanlış mı düşünüyorum?   Koral bazen yemeği beğenmediğini söylüyor ve yemek istemiyor (ama daha önce yediği ve şikayet etmediği bir yemek de olabiliyor bu yani çok emin olamıyorum sevmediğine). Ben de ona, sevsen de sevmesen de başka yemek yok diyorum.  Sevmiyorsan az ye, bunlar senin sağlıklı büyümen için gerekli gibi ikna ediyorum.  Yerken gerçekten sevmeden yiyorsa (belli oluyor yüz ifadesinden) doydum dediği anda tamam bırakabilirsin diyorum. 
Yani çocuk sevmediği bir yemeği de bazen 2 kaşık bile olsa benim yüzümden yiyor.    Bu zorlama mıdır?  Çocuk çok şikayetçi değil gibi.
Ayla

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #9 : Ocak 08, 2009, 09:24:06 ös »
Tesekkür ederim Hatice hanim, umarim ise yarar önerilerim.
Ayla hanim yemekleri deneme konusunda haklisiniz.Bizde de herseyden bir kasik denedikten sonra ben bundan istiyorum bundan istemiyorum deme hakki var Tuana´nin. Cogu zaman bastan "Ben bunu yemeyecegimmmm" diye bagirdigi yemkleri denedikten sonra"Hmmm anne nefis" diyor. Cocuklar yemeklerin görünsütüne göre karar veriyor bu nedenle denemesi gerektigini düsünüyorum ben de.
Zorlama degil kural diyorum ben bu davranisa:)
Sevgiler

Çevrimdışı AZRA

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #10 : Ocak 12, 2009, 03:33:49 ös »
benim kızım 5 yaşında kreşe ilk verdiğimiz zaman  öğretmeni yemek yeme kurallarında tabağını bitirlmeli diye her şeyden yedirdi tabi çekindiği için yemeye enazından sevmediği şeylerinde tadına bakmak zorunda kaldı kilo alımında pek değişiklik olmadı. sonra yemeklerde öğürme kusmalar başladı.  istemediği yemekleri  yerken . sonra ağlayarak okula gitmeler.  okulu istememeler çok problem yaşadık. şimdi okulda çıkan  yemeklerden sevdiğini yiyiyor.  4 yaşını doldurduğu için 5 yaşa da  geçti şimdiki öğretmeni kuralcı değil istediğini yiyiyor bazen tek öğünle duruyor  akşamda  iştahla yemek yiyiyor benimde bildiğim şuki. çocuk yemek seçiyorsa yemiyor ikna mı mümkün değil sadece 1 kaşıkla tadına bakıp anne beğenmedim diyor. ama psikolojisi düzgün okula ağlamayarak istekli gidiyor

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #11 : Ocak 12, 2009, 10:08:07 ös »
Hatice Hanim ben hep sunu diyorum, bizim de sevmedigimiz yemekler var.Sevmedigimiz yemekler zorla agzimiza sokulsa yememiz icin zorlansak naisl hidderiz kendimizi?Psikolojik veya pedagojik bilgiye bile gerek yok cogu zaman cocuklarin yerine kendimizi koymaliyiz.Cocuklar ihtiyaci olan besini aliyorlar.

Çevrimdışı neriman

• Yeni Üye
  • *
  • belki bir gün yaşlanacağım ama asla büyümeyeceğim
« Yanıtla #12 : Şubat 08, 2009, 11:25:31 ös »
MERHABALAR BARAN HASTALANINCA HİÇ YEMEK YEMİYOR DAHA ÖNCE YEDİKLERİNİ HASTA OLUNCA HİÇ YEMİYOR DÜNDEN BERİ SADECE ÖĞLEN ÇORBA İÇİP SONRA DA PORTAKAL SUYU İÇİYOR AKŞAM 2 BARDAK PORTAKAL SUYU İÇTİ SANIRIM İÇ HARARETİ VAR AMA YEMEK KONUSU YİNE DE HEP PROBLEM ÖZELLİKLE KAHVALTI YAPMAYI İSTEMİYOR BİR DE NİL HANIM BARAN 25AYLIK OLMASINA RAĞMEN HALA HİÇBİRŞEY ÇİĞNEMİYOR NE OLURSA EMEREK YİYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE BEN DE HER ŞEYİ BLENDIRDAN GEÇİRMEK ZORUNDA KALIYORUM AÇIKÇASI BU BENİ SİNİR EDİYOR ÇİĞNEMESİ İÇİN HERŞEYİ YAPIYORUM AĞZIMI KOCAMAN AÇIP GÖSTERİYORUM BAK BÖYLE ÇİĞNENİR OĞLUM IH YOK HİÇ BİR ŞEKİLDEÇİĞNEME YAPMIYOR NASIL KURTULABİLİRİM BİR DE KAHVALTIYI SEVMESİ İÇİN NE YAPMALIYIM SEVGİYLE KALIN
asla asla deme

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #13 : Şubat 09, 2009, 09:24:51 ös »
Merhaba,
ben cocuk Doktoru degilim ama cocuklar hasta olduklarinda yemk yememeleri normaldir ve zorlanmamalidirlar.Sadece bol bol sivi tüketmesine dikkat edilmelidir.Iyilestikten sonra eski istahina kavusacaktir.Cocugunuzu hastayken yemek yemege zorlamayin.Myve sulari corbalar su yeterlidir.Bizlerd ehasta oldugumuzda yiyemeyiz.Bizde cocuklar hasta olunca zorla yemek yediriliyor ilessin diye ama malesef bu dogru degil.Eger yiyiorsa meyve yiyemiyorsa meyve suyu, bol bol sivi tüketmesi yeterlidir.Iyilesince o alamadigi kalorileri yine alacaktir.
Benim kizimda bir haftadir hasta.Normalde yediginin yarisini hatta ceyregini yiyor 1 haftadir , zayifladi.Ama hic sorund egil nekadar yiyebiliyorsan diyoruz.Bol bol meyve suyu iciyor.Gitgide normal yemege basladi.eger hastalik zamaninda zorlarsaniz cocuk bir de yemek yemesi icin zorlanmaya alisiyor.Cocuklar ihtiyaci olan yemegi ihtiyaci oldugu kadar yiyor meak etmeyin.
Kahvalti konusunda da sürekli birlikte kahvalti masasi hazirlamak, sürekli örnek olmak gerekli.Kahvaltiliklari onun sevecegi sekilde yapmak ise yarayabilir.
Cigneme konusunu cocuk doktorunuza danisin.Herhangi fiziki bir sorun olup olmadigi kontrol edilsin.eger bir sorun yoksa kücükken pütürlü gidalara alismamasindan kaynaklaniyordur.Yaklasik 8. aydan itibaren püreler pütürlü birakilmalidir ki bebek cignemeye alissin.Bu konu eger alisma söz konusuysa isiniz zor.Yavas yavas pütürlü gidalara alistirmaniz gerekecektir.Mutlaka doktorunuzla konusun.
Saygilar

Çevrimdışı neriman

• Yeni Üye
  • *
  • belki bir gün yaşlanacağım ama asla büyümeyeceğim
« Yanıtla #14 : Şubat 09, 2009, 10:24:01 ös »
haklısınız ama sadece istediği yemeği yiyor istemediği olunca yemiyor pütür konusuna gelince alıştırmaya çalışıyorum ama yine de çiğnememekte ısrarlı en kısa zamanda doktoruna danışacağım teşekkür ederim sevgiyle kalın
asla asla deme