Gönderen Konu: Takıntı mı değil mi? ne yapmalı?  (Okunma sayısı 1158 defa)

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
Takıntı mı değil mi? ne yapmalı?
« : Kasım 10, 2008, 08:01:48 ös »
MErhaba Nil tekrar :)

Sana Öykü Ada nın kuzenim olan 11 yaşındaki İlaydaya çok düşkün olduğundan bahsetmiştim. İlayda da onu seviyor ve ne zaman biraraya gelseler, nefes almadan oyunlar oynayıp zıplayıp dansedip mutluluktan uçuyorlar. Hal böyleyken de kızım bayılıyor İalyda ablasına. Yaz aylarında başlayan heryere İA yazma takıntısı devam ediyor. ctesi günü kreşteki toplantısına gittim, panoda yaptığı hemen her resmin içinde İA vardı  :o ::) inanamadım. alakalı alakasız her resimde, evin ortasına yapmış vs... ve resimlerin hemen hepsi mor ve kırmızı, diğer renkler yok denecek kadar az...

Küçükken 4 sayısını çok sevrdi şeklini beğenirdi (ilginç bir kişilik kendisi  ;) biliyoırsun biri de sen de) artık İlayda ve Ada iki kişi olduklarından 2 yi seviyor, her şey iki. Örneğin krepmi yiyor, iki parça tabakta bırakılıyor (ama ille değil, hatırlarsa yapıyor) bir şey mi alacak iki olmalı, kakaolu süt alacağız 2 (ama ikikisini de içmese de 2 tane alıyor), kreş öğretmeni hem şeşırttı hem güldürdü parmağını bir yerine, iki şeklinde kaldırıyormuş  ::) :D köfte 4-5 tane rahat yerdi artık 2 (hacimleri mi büyütsem ne yapsam  :P) jetonlu arabalara mı binilecek sadece 2 araba yetiyor (bu işime geliyor), önceden mor tutkusu vardı öyleki bir dönem mor dışında hiç bir renk giymedi, şimdide çoğunlukla mor tercih ediyor artık ikinci bir rengimiz var: kırmızı, artık herşeyimiz mor ve kırmızı  ??? bu bebekliğinden beri olan mor tutkusunun pedagojik açıdan bir anlamı var mı? yeni yürüyordu 1 yaş civarı mor nesneleri alıp elinden bırakmıyordu yada mor bir taytı vardı onu mesela çekmece karıştırırken elinden bırakmıyordu???

son olarak Ada hanımın bir diğer merakı da dikdörtgenler üstüne. Birşey dikdörtgen değilse o şey ne kadar güzel ve harika olursa olsun eğer dikdörtgen değilse yan gözle bile bakmıyor aldıysak beğenmiyor. Sıradan kıytırık bir dikdörtgen kutu ise onun için harika oluveriyoır.beğendiği bir oyuncak var mesela, almayalım dikdörtgenini bulursak alalım diyor...

Aslında tüm bunlar benim gözlemlerime göre tam olarak takıntı şeklinde değil,takıntı ise ne yapmalı, değilse takıntıya dönüşürmü, yada dönüşmemesi için birşeyler yapmalı mı? ne oldugunu nasıl davranmamız gerektiğini işin uzmanından öğrenmek isterim...

imza: telaşlı insan Girne  ;)
« Son Düzenleme: Kasım 10, 2008, 09:42:39 ös Gönderen: özgür_ruh »
Öykü Ada - 02.01.2005

"biz büyüdük ve kirlendi DÜNYA"m

"giyne sakin ol nütfen"

www.gadigadi.blogspot.com

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Takıntı mı değil mi? ne yapmalı?
« Yanıtla #1 : Kasım 11, 2008, 10:09:11 ös »
Girne'cim mailde mi burada mi yazmistim hatirlamiyorum arama yapmadim ama sana eger aklina yeni seyler gelir ya da bu tür yeni aliskanliklar edinirse bir uzmana danisism ayrintilariyla anlatmani ve görüslerini almani önermistim. Uzun süredir benzer sorular geliyor sanki senden istersen rahat etmek icin bir cocuk psikologuna danis. Takinti pedagojinin degil psikolojinin ilgilendigi bir konudur. Bu nednele pedagoga degil psokolaga danismani istiyorum. Türkiye'de malesef cok karisiyor bu dallar birbirine.Bir de Türkiye'de pedagoglar muayenehane aciyor ama Türkyie de pedagog yetsitiren bir bölüm bile yok daha!! Psikoljik danismanlik bölümünden mezun olanlar sanirim pedagoguz diyenler. Arastiriyorum ama vardigim sonuc hep bu. Yani Türkiye de cok pedagog var ama Üniversitelerde pedagoji bölümü yok.
Psikolojik danisman Ada yi da taniyacak ve sorularina daha net cevaplar verecektir.
Özür dilemesi ile ilgili sorun geldi aklima örnegin sadece bana anlattiklarin cok dogal geliyor ama eger takinti seklindeyse korkularla veya herhangi davranis problemleriyle baglantiliysa mutlaka bir uzman yardimi gerektiriyor. Pedagojik alanda her türlü öneriyi yaparim da cocukla birebir görüsüp anne babayla ayrintili konusulup bir teshis konulmasi gereken konularda dikkatli olmaliyim. Bu nedenle icinin rahatlamasi icin bir uzmanla görüsmeni öneririm. eger hesey normal derse bu hareketleri ile ilgili nasil davranmaniz gerektigi konusunda buradan rahatlikla konusabiliriz.
Telaslanma sakin hemen sadece senin icinin rahatlamasi icin öneriyorum uzmani :)
Öptüm canim

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
« Yanıtla #2 : Kasım 12, 2008, 07:38:19 ös »
yo yo telaşlanmam Nilcim, aksine doğru yolu bilmek rahatlatır beni, ama kendi gözlemlerime dayanarak takıntı boyutunda olmadığını da belirtmek isterim. Benim asıl korkum, daha sonra bunların takıntı haline gelip gelemeyeceği? Ve nasıl davranmalıyım ki konudan biraz uzaklaştırayım, mesela konuyu vurgulamayarak vs. gibi.

bu arada okuldaki rehberlik psikolojik danışmanlık bölümündeki
Pedagogla randevum var (psikoloji mezunu) bakalım neler önerecek?

bu arada çok teşekkür ederim...
Öykü Ada - 02.01.2005

"giyne sakin ol nütfen"

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Kasım 13, 2008, 10:39:40 ös »
Girne cim eger  rehber psikologla randevun varsa bu cok iyi. Onunla görüsün önce o Ada yi taniyor. Size Ada ile ilgili gözlemlerini söylesin sen de bana yaz. Ben  sana önerilerimi ondan sonra yazayim. O da öneride bulunacaktir ama beim icin önemli olan onun gözüyle Ada nin davanislarini bilmek.
Bu görüsmeden sonra sana daha rahat öneride bulunurum. Görüsmeden sonr abirkac cümle bile yazsan yeterli.
Haberlerinizi bekliyorum canim

Çevrimdışı özgür_ruh

• Genç Üye
  • **
    • cimcimem
« Yanıtla #4 : Mart 23, 2009, 09:11:24 ös »
Ben burayı tamame-n unutmuşum Nil, çok pardon :(

Bana okuldaki psikolog, Ada'nın takıntıları olmadığını bunların sıradan oldugunu ve zamanla geçeceğii, eğer devam ederse ki, etmeyeceğini ama ederse, ozaman tekrar konuşmamızı önerdi...

Bu ara bunlar geçti mesela, sana daha önce yazdığım hiç bir takıntı kalmadı....
Öykü Ada - 02.01.2005

"giyne sakin ol nütfen"

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #5 : Mart 23, 2009, 09:18:16 ös »
Cok sevindim Girne´cim.Tuana ve Ada karakter olarak cok benziyorlar birbirlerine.:)