Gönderen Konu: 3 yaş konuşma gelişimi hakkında bilgi  (Okunma sayısı 922 defa)

Çevrimdışı EFEEMRE

• Yeni Üye
  • *
  • çok şekersiniz annecim
3 yaş konuşma gelişimi hakkında bilgi
« : Kasım 18, 2008, 10:37:47 öö »
Nil Hanım merhaba :) :) :) :)…..

Benim kuzular 3 yaşını doldurdu biliyorsunuz. Ha bugün ha yarın umutla konuşma konusunda bir gelişme olması için bekliyorum. Ama sadece 5 kelime söylüyorlar. Anne, baba, dede, abi, abla…. Konuştuklarımı gayet iyi anlıyorlar.. Bir olay anlatayım düne dair. Efe Emreyle oynamak istiyor işaret ediyor bir taraftanda anni anni diyor, ama Emre ye bakıyor… Annecim Emre yle oynamak istediğini Emre ye söyle dedim. Emre, Emre seslen annemcim dedim…Anni, anni, anniiiiiii devam etti…bende Emre, Emre, Emre diyeceksin dedimmm…. Gülmeye başladıııı…….3 yaş konuşma gelişimi için çok geç bir zamanmı, telaşlanmam gerekiyormu(gerçi telaşlandığımı söyledim). Araştırma ve Rehberlik merkezini aradım çok da ilgilenmediler benimle. 4,5 yaşa kadar normal deyip geçiştirdiler. Daha önce çocukların huysuzluğu üçün psikoloğa gitmiştik, o da çok ilgilenmedi.. Bu çocuklarda hiçbir problem yok dedi, konuşma konusunda da daha küçükler demişti. Ben evde sürekli konuşuyorum onlarla, bakıcımız ve annemde öyle. Gösterdikleri, anlatmak istedikleri her şeyi ben dile döküp konuşmak için teşvik ediyorum onları….Konuşma gelişimi konusunda detaylı bilgi aktarırsanız çok mutlu edersiniz beni..

Şimdiden teşekkürler.

filiz doğu

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: 3 yaş konuşma gelişimi hakkında bilgi
« Yanıtla #1 : Kasım 18, 2008, 10:16:59 ös »
Filiz Hanim cocuklariniza isitme testi yaptirdiniz mi? günlük konusmalarda duyduklarini düsünseniz de ayrintilibir isitme testi ile nekadar ve nasil duyduklari konusunda emin olmaniz gerekiyor. eger duymalarinda bir problem yoksa ve eger onlari taniyan iletisimde olan dr larda bir sorun olmadigini söylüyorlarsa ozaman acele etmeyin.
3 yasinda cocuklar basit cümleleri hatasiz konusmaya baslarlar, yan cümleler kurmaya baslarlar, neden kim nicin sorulari sormaya baslarlar yani 2. soru sorma dönemidir.
Konusma gelisimi diger eglisim alanlarinda oldugu gibi farkliliklar gösterebilir. ikizler kendi aralarinda uydurma bir dil gelistirebilirler sizde var mi böyle bir durum?
Cocuklar cok normal diyen uzman nasil testler yapti peki ogullariniza? Arastirma merkezi cocuklari görmeden normal dememeli cocuklari taniyip tüm gelisimlerini gözlemleyip algilamalarinda bir sorun olup olmadigi kontrol edilmeli. Duyma testleri, algilama testleri sonrasinda konusma gelisimi icin sorun teskil edecek bir durum olmadigi ortaya ciktiktan sonra size henüz erken denmeli.
Gelisim konusunda cocuklar icin tabelalar verip anne babayi telaslandirmyxi dogru bulmuyorum. cocuklara okul öncesinde gelisim konusunda zaman vermek gerektigini düsünüyorum. Yanlis hatirlamiyorsam i Vildan'in kizlari da gec baslamisti konusmaya ancak sizin ogullarinizla ilgili soru isaretleriniz ile birlesince konusma gelisimi  bir bütün olarak gelisimleri konusunda size ayrintili bilgi verilmeli diye düsünüyorum.
Anladigim kadariyla uzmanlara göre cocuklariniza bir gelisim sorunu yok ozaman isitme testinden sonra cocuklariniza zaman verin.
Konusma konusunda da dikkat etmelisiniz konusma gelisimi icin en önemli unsur "konusma istedigidir" cocugun konusma istegi cocuga konusmayi ögretmeye calismakla kesilebilir. Oyunla parmak oyunlariyla, sarki ve tekerlemelerle eglenceli hale getirilimelidir. Her istedigi cocuga anind averildiginde cocuk konusma konusunda acele etmez.
Kulak burun bogaz doktorundan isitme testi ile ilgil bilgi almanizi ve unu konusma gelisimi icin istediginizi vurgulamanizi öneririm
sevgilerimle

Çevrimdışı EFEEMRE

• Yeni Üye
  • *
  • çok şekersiniz annecim
« Yanıtla #2 : Kasım 20, 2008, 09:29:42 öö »
Nil Hanım;

Benim afacanlar sürekli konuşuyor, ama dediğiniz gibi kendilerinin geliştirdiği o dille. Mırıl mırıl ;D Diyorum ki allahım konuşsalar neler anlatacaklar bana, konuşmayı seven iki dolmam olacak ;D Birbirleriylede o konuşma diliyle gayet güzel idare ediyorlar. Sanırım bizim ki ikiz olmanın verdiği bir gecikme. Çünkğ genel olarak çocuklarıma baktığım zaman bir problem görmüyorum ben: şU bahsettiğiniz testleri ben evde kendi çapımda yaptım ne kadar doğru bilmiyorum ama. Başka bir odada olduklarında normal bir ses tonuyla seslendiğimde cevap veriyorlar bana. Yada kulağına bir şeyler fısıldadığımda cevap alabiliyorum ::) Hani duyma sorunumuz olduğunu zannetmiyorum..

teşekkürler..konuşmalarında bir gelişme olursa bilgi veririm size muhakkak...

Bu arada dün Mehmet ve Sude dedi Emre ::) ama dil tam dönmüyor. Mesela kelimenin sonu çıkmıyor.. Yeni kelimeleri söyleme gayreti beni sevindirdi açıkçası :)

filiz doğu

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Kasım 20, 2008, 11:18:31 öö »
Filiz Hanim cocuklarinizin ikizlerin aralarinda gelistirdikleri ve diger insanlarin anlayamadiklari  dil nedeniyle konusma gelisimlerinin geri kaldiklarini düsünüyorsaniz onlarla bol bol konusmaya devam edin. Mutlaka ama mutlaka haftada birkac gün onlari ayirin ayri ayri faliyetler yapin. Ayria yri gezmeye gidin. Bu sekilde ikiz kardes olmadan farkli ortamlarda konusma geregi ve istegi duyacaklardir.
Yalniz isitme testi isitme test cihazlariyla yapilir. cokkkk kücük bir TINIyi cok kücük bir ses tonunu cikaran aletler vardir. Hatta konusamayan cocuklarda bile yapilir. Bunu sizin yapmanizin mümkünü yok. Bana da yapildi kulak zaim patlamisti basket topu geldikten sonra ameliyat sonrasi yapildi ona benzer okadar derinden geliyor ki bib sesi duymakda zorlaniyorsunuz. Ancak bu benzeri bir test cocuklarda algilamayla bir bütün halinde görülerek yapilir bu testler.
Siz bir sorun görmüyorsaniz anne olarak ozaman bir süre daha bekleiyn ve mutlaka cocuklarinizla ayri ayri zaman gecirmek icin imkan yaratin. Bu cok cok önemli. Eger bir gelisme olmazsa 6 ay gibi bir süre sonra mutlaka tekrar yardim alin.
Sevgiler

Çevrimdışı EFEEMRE

• Yeni Üye
  • *
  • çok şekersiniz annecim
« Yanıtla #4 : Kasım 20, 2008, 12:59:53 ös »
Teşekkür ederim Nil Hanım cevabınız için :)

İşitme testinin benim yaptığım şekilden çok farklı olduğunu tahmin edebiliyorum ;) :D sadece hani böyle bir şey olabilirmi acaba diye bende bu yolla kendimce bir test yaptım. Yeterli olmadığını biliyorum :) Önerilerinizi dikkatle okuyorum, inşallah size yakın zamanda güzel haberler veririm bu konuyla ilgili. Sabırsızlanıyorum :D Onların minicik dudaklarının arasından nasıl cümleler çıkacak acaba....

tekrar teşekkürler, miniklerinizi öpüyorum :)

filiz doğu