Gönderen Konu: Yeni Köse Yazarimiz Ayla Hanim  (Okunma sayısı 1957 defa)

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Yeni Köse Yazarimiz Ayla Hanim
« : Aralık 02, 2008, 11:11:42 öö »
Derin Dalislar isimli kösesinde tecrübe ve bilgilrini, duygularini bizimle paylasacak olan yeni yazarimiz Ayla Hanim'a  bir de buradan hosgeldiniz diyorum. Emeginize saglik yeni yazilarinizi merakla bekliyoruz.

Ayrica 2 yeni yazarimiz daha var yazilarini ve köse isimlerini hazirladiklarinda aramizda olacaklar:)

Sevgilerimle
Nil

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
Ynt: Yeni Köse Yazarimiz Ayla Hanim
« Yanıtla #1 : Aralık 03, 2008, 01:38:27 ös »
Hoşbulduk.  Teşekkür ederim.  Elimden geldigince yazmaya calisacagim.
Ayla

Çevrimdışı fbr05

• Deneyimli Üye
« Yanıtla #2 : Aralık 03, 2008, 01:48:43 ös »
köşe yazarlığınız hayırlı olsun ayla hanım, yazılarınızı merakla bekliyorum.  :)sevgiler...

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #3 : Aralık 03, 2008, 11:05:27 ös »
Ayla kösen hayirli olsun. Yazini dikkatle okudum ve nedemek istedigini anlamaya calistim. Tabii bir cok ticari amacli gözümüzü boyacak aktiviteler var ve olacak. CD konusunda hem fikirim aslinda ama oglumun bir cornflakes kutusundan cikan CDde neler ögrendigine hayranim. Gence gezginin dünyasi. Paris nerede, australya neresi gibi seyler bilmesinde ve ilgilenmeside hosuma gidiyor. Secici olmak gerek. Cocuklarin yasina uygun olmasi gerek. Ben bilgisayara karsiydim ama olgumun bilgisayara olan ilgisi var sonucta bizden görüyor. Günde bir 10dk sinirli saatler icersinde izin verebiliyorum. Her gün bakmiyor bile aslinda ama saatimiz sinirli.  Ne secersek secelim ailemize uygun hangisi oldugunu secmeliyiz hersey dahil, tabii oyuncaklarda. Ithal oyun grubu ile ne kast etigini asilnda aciklarsan sevinirdim. Bende aslinda arastirdigim zaman, ne kadar cok degisik seyler var diye bende sasiriyorum. Tabiikide cocuklarimiz yasayarak ögreniyorlar bazi seyleri. Koray tasitlari ögrendiginde okulda, biz bir gün tasitlar günü yaptik ve istanbulda metro, otobüs, vapur gezisi yaptik ama her anne mobil degil ve oyun gruplarina ihtiyac var. Apartman cocuklarimiz kac tane komsu cocugu ile oynuyor acaba? Bu tür seyler istanbulda zor gibi, anneler yalnizlasiyor, ayni durumda olan anneler ile görüsüp paylasimda bulunmak istiyorlar. Ben sahsen oyungrubu konusunda sansliyim. Biz anneler olarak oyungrubu disindada görüsüyoruz. Eslerimizi görüstürüyoruz. Partiler organize ediyoruz. Anne olunca böyle aktivite ile ancak sosyallesebiliyoruz.
Ben bebek yüzme egitmeni olarak (sonucta buda bir ithal aktivite) biri olarak yazdiklarina bir kismina ancak katilabiliyorum.  Benim nacizane fikrim ve egitimim geregi düsüncem. Cocuklar ve ebeveynler cocuklu anneli/babali aktiviteye katilmasi gerek. Cocuklar bu durumda hem ebeveyni ile kalitelii zaman geciriyor ve aile bireyi ile birlikte oldugu icin ögrenmeye daha acik oluyorlar ve en önemlisi aralarindaki bag gücleniyor. Ailecek müzigi sevdigimiz icin pazar günü icin öyle bir aktivite yapiyoruz. Ailecek müzik okuluna gidiyoruz. Ailecek birseyler ögreniyoruz. Buda bir ithal bir düsünce ama sonucta bir cocuklu ebeveynli bir aktivite. Faydasida var bu ithal aktivitelerin ;) Oglumla piano ögreniyorum...2 yasindaki kizimda babasi ile sarkilar ögreniyor...
« Son Düzenleme: Aralık 03, 2008, 11:13:05 ös Gönderen: manolya »

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : Aralık 04, 2008, 09:41:58 ös »
Manoyla Ayla hanim'a sormussun ama Pc konusunda ben de fikrimi bildirmek istiyorum. Ben cocuklarin pc kullanmasina karsi degilim. Bebeklerin pc ve dvd er ile zeki yapilmasina karsiyim. Aylan hanimin yazisina cok benzer seyler yazmistim bu konuda gelen sorulara cevap olarak. KAyitlarimda bulursam onlari toparlayip ben de bir yazi hazirlamayi düsünüyorum. Pc   bilincli kullanilirsa cocuklar icin de yarali olacaktir. ancak okul öncesinde cok SINIRLI ve bilincli kullandirilmalidir. Tuana ya da esim eski bir laptop verdi. Internet baglantisini  ayarlamadi tabiki. Ilk okuldan önce de ayarlamayi düsünmüyor sanirim. Sonrasinda da sadece bizimle haftada bikrac dakika. Simdi bilgisayarini  boya yapmak. memory oynamak icin kullaniyor hafatada 30 dakikayi gecmez .Bazen 2-3 hafta aklina gelmiyor. en cok da office de tuslari kullanip yazi yazmak icin istiyor. Ancak dedigim gibi zaman ve kullanim cok önemli. Günümüz bilgisayar cagi ancak malesef cocuklar siddet iceren bilgisayar oyunlari ve kizlar barbie li siteler disinda  dogru düzgün kullanmiyorlar bilgisayari. Anne babanin kontrolü ve bilincli olmasi cok önemli.Cocuklar hareket etmeden saatlerce pc basinda kaliyorlarsa o derece bagimli olana kadar o cocugun anne babasinin farketmis olmasi gerekiyor.
su meshur cd lere gelince. Arkadasim Tuana daha küccükken kopyalamis okulundna bize de getirdi. Bebekken hic göstermedim. Ancak simdi kendisi merak ediyor ve "Zevk" aldigi icin arada bakiyor. Ingilizce ögrettigi bir cd si var bizde o cd yi cok seviyor. 2-3 hafta da bir istiyor.Burada dikkati cekmek istedigim nokta , kizim zeki olsun diye degil hosuna gittigi ve seyrederken de birseyler ögrenebilecegi br program oldugu icin seyrettiriyorum.Hadi bunlari seyret de birseyler ögren düsüncesiyle degil.
3 yas öncesinde bilgisayar ve tv cocuklar icin yasak olmali. Birkac dakika anne babayla bakmanin disinda.
Manolya negüzel ailecek müzikle ugrasiyorusn bayildim.
Sen senin evde oyun grubun var demistin ya bu aksam aklima geldin. tuana nin sevdigi birkac youn var ve artik Tunay ve Timur da katilabiliyor. Daire olduk onlar wippe lerinde oturuyor ve sarkiyi söylüyoruz biliyor musun o oyunu "Bello dein knochen ist weg "Bello kemigin kayip diye bir oyun. KEmigi onlarin arkasinda sakliyoruz ve kim bello ise ariyor. Onlarda katiliyor gülmekten. Bu aksam uzun süre 4ümzüz oynadik. Oyun grubumuz  faliyetlerine baslaid daha cok hikaye cikar bizden:)
Ayla hanim

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #5 : Aralık 05, 2008, 10:02:01 öö »
Sagol Manolya.  Yazımda reklam olmasin diye isim vermemistim pek acik olmamis anlasilan.  CD'lerden kastim su baby einstein, Dahi bebek, Akilli velet gibi ismiyle kendini sattirmaya calisan ve 6. aydan itibaren kullanılması tavsiye edilen CDler.  Ben de dogum sonrasi heyecanla  bunlardan bi set alip sonra rafa kaldiranlardanım.  Bir kac kez Koral'a izlettim kisa sureli ama cok hosuma gitmediler, palavra reklamlarla satış yapmasalar bu kadar tepki vermezdim.   Oyun grupları ise başka bir komedi, ben de Koral'i oyun grubuna goturdum ve de cok memnunum.  Ayda'yı da goturmeyi dusunuyorum ama beni rahatsız eden sıradan oyun grupları degil.  iki farkli acayip parali (ithal) oyun grubuna denemeye gittim (ki o zaman o parayı verebilecek durumda idim). Sıradan gruptaki aktivitelerden cok farkılı olmamalarına, benzer fayda gostermelerine ragmen sasali odalar, 5 misli fiyat, yarı turkce yarı ingilizce konusan egitmenler(!) "hadi cocuklar popcorn yapalım" gibi laflar,  1.5 yasindaki cocuk popcorn'dan ne anlarsa, yanlış anlaşılmasın ingilizce sarkı ya da ingilizce konulu bir oyun degil bu, oyle olsa elestirmem.   Ve tabiii anne babalar arasında hic bir yakınlaşma olmayan soguk bir ortam. Parayı veriyorsun kocaman bir salonda cocuklar oradan oraya kosusturulup duruyor, sosyallesme basit bir oyun grubundaki kadar bile degil. Samimiyet hic yok.

Sizin gruba da hatırlarsan ben cok arzu etmistim o zamanlar katılmayı ama henuz baslamamıstınız, sizinki cok farklı. bahsettigim gruplarla aynı kefeye koymayın lutfen (derdim ithal olması degil, o grupların ithal isimlerle normal gruplardan bir fazlasının olmamasına ragmen 5 misli fiyatlı olmaları yani abartılı reklamları).

Bilgisayar işine gelince, eşim de ben de bu sayede para kazanan insanlarız.  Esim evdeki vaktinin cogunu PC karsisinda gecirir ama oglum sadece arada benle ya da babası ile kısa sureli cizgi film ya da ilgisini ceken bir konudaki sayfaları seyredebilir (uçaklar, uzay vs... gibi).   Henuz tek basına bilgisayar karsısına geçirmedim.  Kızım beni cagırıyor burada keseyim, rahat bi zamanda yazışırız yine.

Sevgiler...

Ayla

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #6 : Aralık 05, 2008, 11:58:06 öö »
iste geldim.

Kızım cagirdigi icin kısa kesmistim oyun grubu kısmını.  Simdi rahat rahat yazayım:)  Manolya senin bahsettigin gruplar, oyunla cocuga muzik ya da yuzme ogreten ya da ogretmese bile konuya ilgisini ceken gruplar (yuzme kısmına hala ilgim var soliiim), amacına hizmet edebiliyorsa ne guzel. Ama benim bahsetmeye calistigim normal oyun grubu, şu çocukların birlikte oynatildigi, topla oynadıkları, tırmandıkları ortak aktivite yaptıkları gruplar. Denemeye gittigim ve de elestirdigim hala ismi lazım degil dedigim 2 grubun aktiviteleri  ile oglumu goturdugum grubun aktiviteleri arasında cok fark yok.  Farkları ithal ismi, abartılı reklamı, genis salonları (bu bi artı olabilir ama cok da lazım degil) ve de 1 saat ayrıldıgından sure sonuna dogru koştura kostura aktiviteleri tamamlamaları idi (biz daha çıkmadan bir sonraki grubun çocukları ortalığa yayılmışlardı bile).  Sanırım bu konuda yeterince acık olmusumdur :)

Şu PC olayına gelince, açıkcası geleceğin çocukları nasıl bağımlı olmayacaklar merak ediyorum.  Nil hanım, okul öncesi  cok sınırlı ve bilinçli kullandırsak da eninde sonunda oyunlarla tanışacaklar.  Ben bile bir oyuna başlarsam kendimi alamıyordum, önlem olarak da hiç oynamamayı seçtim.   

Benim düşüncem ve bazı çelişkilerim var bu konuda, sizlerin de fikrini merak ediyorum açıkcası.  Biz anne baba olarak bilgisayarı ne şekilde kullanıyorsak çocuğumuza da o şekilde tanıtabiliriz, sonrası yaşı müsait olunca kendisine kalacak.  Yani ben bilgisayarı ara sıra eğlence için kullansam da daha çok bilgi edinmek için kullanıyorum.  Eşim de aynı şekilde (onun oyun hastalığı da var ama daha çok ufkunu genişletmek amaçlı kullanıyor). Çocuğa da bilgisayardan (özellikle de internetten) nasıl faydalanıldığı öğretilir ve bu şekilde ilgisini çekecek bilgiler edinmesi sağlanırsa çocuk o gözle bakar bilgisayara.  Ama nereye kadar?  Şu an sınırlı zaman ve konu ile onu kontrol edebilsek de bir sure sonra kendi başına bilgisayarın başına geçince ne olacak, çelişkim burada.  Oyun oynamasında da sakınca görmüyorum bağımlısı olmayacaksa ama oyunlar bağımlılık yaratsın diye yazılıyorlar! (Al sana bir çelişki daha).  Tabii anne baba olarak süre sınırı koyup başedebiliriz en fazla 13-15 yaşına kadar.  Sonrası ona kalacak.  Çocuğa bazı hobiler edindirirsek tek eğlence aracı olarak TV ya da bilgisayarı görmezse PC bağımlısı olmaktan da kurtulabilir diye düşünüyorum.

Hep deniyor ya çocuğa davranışlarınızla örnek olup birşeyler öğretebilirsiniz (yani çocuklar hocanın dediğini değil, yaptığını yaparlar misali), ben 4 yıldır TV izlemiyorum, oğlumun da evde hiç TV açılsın izleyeyim gibi istekleri olmuyor görmediğinden.  Sadece onun için aldığımız çizgifilm DVDlerini izliyor ara sıra zevkle. Haberler bile internetten takip ediliyor bizde:)  Benzer şekilde bilgisayar kullanımı konusunda da örnek olabilmeyi umuyorum ama aynı derece başarılı olur mu bilemiyorum.  Ah kızım uyanmış gidiyorum:) 

Ayla

Ayla

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #7 : Aralık 05, 2008, 12:40:28 ös »
Ayla aciklama getirdigin icin tesekkürler. Aradaki nuansi anlamadim ama Nilde sende aciklik getirmsiniz anladim simdi. Tabii 6 aylik bir bebek  icin cD seti ::) gülünc tabii.
¨Tabii türkiyemizdede cok özenti var, bilhassa kücük bir amerika yarartmak istemeleri beni rahatsiz ediyor.Okul veya oyungrubunda cok cesit oldugu icin tavsiye vermekten bile rahatsizim ve dogru bulmuyorum, cünkü herkesin aile yapisi farkli, farkli arayis icinde olabiliyor. Biri hijyen diyor diger bilmemne ama yardimci olmaya calisiyorumda biri sordumu. Hangi aktivitede bahsettigini anladim galiba. Tabii bir cok yurtdisinda isim yapmis aktiviteler var ve türkiyemizde pahali ise kesin iyi bir seydir anlayisi mevcut. Oysaki önemli olan kendi aile yapimiza uygun seyler yapabilmek.

PC konusunda Koray 2 yas civarindayken mediada okudugum cevremden duydugum bu playstation oyunlari beni feci sekilde korkutuyordu. Ilerde nasil davranirim diye düsünmeye baslamistim. Düsüsncem arkadasina gidip oynasin diyordum icimden, ben almam evime öyle birsey. Henüz zaten yok öyle birsey bizde PC oyunlari esimde düskün degil cok sükür.  Sonra düsündümde arkadasinda ne oynadigini gidip kontrol edemiyecegem ! Anlasilan cok iyi bir cözüm degil. Nitekim basimada geldi. Arkadasinda transformer oyunu oynamislar ve yasina hic uygun degil. Bizim evde simdilik bu konu gündemde degil ama bir gün gündeme gelebilecegeni biliyorum. Tabii dedigin gibi biz ebeveynler nasil model olursak cocuklarimizada bu konuda örnek oluyoruz. Bizde sirf bilgi ve arastirma amacli kullaniyoruz. Oda bunun icin zaten kullanmak istiyor. google görsellerde, dinozor merakini gideriyor, google earth'den volkanlar nerede var ariyor. Dogru kullaninca herseyin faydasi olabilir TV bile öyle, yalniz cizgi film degil, biz belgesellerede bakmaya basladik, ilgi alani ile ilgili birseyse beraber izliyoruz ve zevk aliyoruz ama seyrettigimizin sayisi az ama o da sonucta artik evimizde eksik olmayan bir media.
yüzme konusunda gelismeleri sana yazarim bir ara ayla.

Nil oyungrubu saatler basladiniz demek ? Harika!  Evt müzik dersine gidiyoruz ailecek, pazar günleri bir tembelik gidiyorduk, disari cikana kadar 15.00 oluyordu, ne yapalim derken trafikte sIkIsIp kaliniyor ve gün bitiyor. Böyle evden 10.00 planli bir sekilde cikiyoruz bir saat müzigye gidiyoruz. Sonrasindada günü daha iyi degerlendirebiliyoruz. Dersinde ebeveyn cocuk aktivitesi oldugu icin tabii cok güzel. Genelde burda böyle cocugunu bir yere götürüyorsun, bale yok basketbol yok bilmemne cocuklar hafta ici yeterince yorulmuyorlarmis gibi ordan buraya, anneler babalarda daracik bir bekleme salonunda cocuklarini bekliyorlar ve bunu cumartesi-pazar günleri yapiyorlar? Bizim icin böyle cok iyi bende pianoda do re mi nerede oldu ögreniyorum ve repertuarimi genisletiyorum.  :D

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #8 : Aralık 05, 2008, 01:26:08 ös »
TV konusunda ben henuz ilerleyemedim.  Sebebi programları takip etmemem sanırım.  Yani sadece Koral izlemesin diye değil ben de izlemediğimden, TV açılmıyor anlayacağınız. Dedesine gittiğinde, o açıyor belgesel ya da uygun program ama o da çok az oluyor.  Genelde oynamayı tercih ediyorlar.
Uzun süredir TV takip etmediğimden   kaliteli çocuk programı var mı bilmiyorum (bu arada 1.5 yıl öncesine kadar Digiturk'te çalıştığımı söylersem gülersiniz):)  DVD'yi kontrol edebiliyorum, birlikte izlerken bebek uyanırsa bırakıp gidebiliyorum ama TV olursa aynı derece rahat olamam herhalde.  En iyisi yine dedesinde izlemeye devam etsin TV'yi:)

Bir konu daha var sormak istediğim ama burayı fazla meşgul ettik anneler annelere soruyora geçiyorum:)

Ayla

Çevrimdışı fime

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #9 : Aralık 07, 2008, 09:18:03 ös »
Merhaba Ayla Hanim,

yazinizi büyük ilgiyle okudum... Basta tam anlamadim, bir rahat animda 2 kez daha okudum!

Bende bu sekil zeka CD'lerine, TV-Oyunlarina, PC-oyunlarina cok karsiyim. Benim düsüncem sanki cocugu basindan salmak icin buna izin veriyor bazi anneler. Kimseye karsi kirici olmak istemem, herkesin düsünce özgürlügü vardir en nihayetinde.
Cevremde 2 yasinda, 3 yasinda olan cocuklarina bu TV Oyunlarini alan anneler görüyorum, ya da bir tanidik, "ee napim, agliyor, bagiriyor, bilgisayar oyunu oynamak icin, bizde oynatiyoruz" diyor, oglu henüz 3 yasinda, ve araba yarisi oynuyor, yani zeka gelistiren bir durum söz konusu degil! Yeni bi alet cikmis, emin degilim ama nintendo wee herhalde, emin degilim dogrusu bu mu, ama eline bir alet baglaniyor, sonra bir boks maci, aletle boks yapiyorsun, ekranda karsindakini nasil k.o. yaptigini görüyorsun, bunu oynayan cocuk henüz 2 yasinda  :-\

Ben bu konuda biraz daha sert davraniyorum. Ben Notebook kullaniyorum ve oglum kesinlikle dokunmuyacagini biliyor, o oyuncak degil, bunun farkinda artik! Kendi Laptop'u var, bebek laptopu, saymasini ögretiyor, alfabeyi ögretiyor, pek ilgilenmiyor, ama bazen acip bakiyor, genellikle kitaplarini ona tercih ediyor.

Biz o yastayken birakalim böyle bir lüksü, dogru dürüst kitap koleksiyonumuz bile yoktu belkide... yinede zeka eksikligi yasadigimi düsünmüyorum, bir eksiklik hisetmiyorum...

Kisacasi yaziniz cok anlamli ve cok düsündürücü, paylasiminiz icin tesekkürler

Fehime

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #10 : Aralık 08, 2008, 11:15:57 öö »
Ayla Hanim endiselerinizi anliyorum aa bilgisayar da televizyon da dogru kullanildigilda zamaninda kullanildiginda cocuklar icin yararli olabilir. Bu tüm medya iicn gecerlidir. Bizim zamanimizda yoktu ama cagimiz bilgisayar cagi tabiki tamamen ne tv den ne de bilgisayardan uzak tutamayiz ve acikcais yararli cocuk programlari ve bilgisayar programlari da var okul öncesi cagda. Ama Fehime nin bahsettigi sekidle kullanilirsa da cok zararli oluyor cocuklar icin hem pc hem tv.2 yasinda ki bir cocugun otür oyunlari görmeyi bile yanlisken oynamasi kesinlikle zararli.Evet ane babalarin kolayina geliyor cocugu pc basina tv basidna oturtup kendi kendine oyalanmasini saglamak.
Bu konudaki en önemli husus egitimde her alanda oldugu gibi "Örnek olmak" Eger cocuk anen babayi sürekli pc basind aoyun oynakrken görürse, anne baba pc bagimlisiysa, ya da cocuga pc konsuudna sINIRLama koymuyorsa malesef ki oyunlarla gercek ahyati ayirt edemeyecek cocuklar, baska bir dünyada yasayan pc bagimlisi gencler ortaya cikiyor.Pc yi dogru kullandiginizda cocuk haftada birkac dakika pc de anne babayla yasina uygun oyunlar oynadiginda (bunun icine kesinlikle siddet iceren oyunlar girmemeli) bir zarari olmaz ama tabi 2 yas cocugu icin gecerli degil  bu.
Tuana bizi pc de oyun oynarken hic görmedi esimd e hic oyun oynamaz, kendi meslegi oldugu icin is icin kullanir pc yi Tuana da bilgisayar da calisir diye algiladi. Kendisi de cocuk oldugu ici pc de yazi yazilir diye yorumluyor.MEktup yaziyor harfleri karma karisik basara.Memory oyunu var onu oynuyor. Daha öncede belirttigim gibi 2-3 haftada bir gelir aklina.5-10 dakika dayanir ona da.Bu sekilde kisa süreli ve bilincli kullanidliginda günümüzün en önemli medyasi olan pc zararli degildir.
Cocuklar mesgul olacagi. zaman gecirmek icin yeterli secenegi varsa zaten pc ya da tv ye gerek duymaz. Kücük cocuklar anne babayla oynamayi sohbet etmeyi el isi yapmayi daha cok severler. Bu da pc bagimilisi olmayan bir gencliky etsitrimek icin en önemli konudur. Eger genclerimiz cocukluklarindan itibaren iyi sosyal iliskiler kurabiliyorsa, hobileri varsa spor ve müzik ile ugrasiyorlarsa , birlikte zaman gecirmekten zevk aldiklari aileleri dostlari arkadaslari varsa pc bagimlisi olmazlar. Anne baba cocugu sürekli kontrol etmelidir. Özellikle internet kullanmaya basladiginda  anne baba cok dikkatli olmalidir. 9 yasinda  kendisini büyük gibi gösterip chat kanallarind adolasan okadar cok cocuk  var ki ve bir okadar da bunun farkinda olan sapiklar. Cocuklarimizi butür seylerden korumanin tek yolu onlara zaman ayirmak kontrol altinda tutmak ve pc yi cocuk bakicisi olarak görmemek. Herseyde oldugu gibi "Denge" cok önemli.

Çevrimdışı banu75

• Genç Üye
  • **
  • NEVRA 23/09/2006
« Yanıtla #11 : Aralık 08, 2008, 01:51:50 ös »

Ben de televizyon ve bilgisayar konusunda çok endişeli, hatta gereğinden fazla endişeli olan annelerdenim sanırım. Daha doğrusu eşim ve ben bu konuda çok endişeliyiz. Çocuğumuzun tv karşısında geçireceği her anı onun için daha etkili bir hale getirme kaygısı taşıyoruz sürekli. Son iki aydır günün belirli  bir saatinde, uyku öncesi ya da yemek esnasında olmamasına özen göstererek, baby tv izlemesine izin veriyoruz.  Evde  ikimizken, acelemiz varsa, benim telefonla konuşmam gerekiyorsa on dakika için açıyoruz ve süre dolduğunda kızım tv yi kendisi kapatıyor. Bilgisayarda da birlikte palyaço boyama oyunu oynuyoruz. Palyaçonun neresini ne renk boyayacağımıza kızım karar veriyor. İki kez boyayıp kapatıyoruz. Her konuda olduğu gibi, TV ve bilgisayarda da önceden miktarını belirlemek ve çocukla anlaşmak gerektiğini düşünüyorum.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #12 : Aralık 09, 2008, 11:13:09 öö »
BAnu Hanim bilgisayar konusunda fazla endiselenmenize gerek yok.Tabikie ger bilgisayari dogru kullanirsaniz. Bilgisayar dogru kullanildiginda zararli degildir cocuklar icin aksine yararlidir. Almanya da artik ilkokullardan sonra anokullarinda cocuklar bilgisayarla tanissin diye anaokullari bilgisayar almaya basladi. Gelecek bilgisayarsiz düsünülemez ve dogru kullanildiginda cocuklar icin zazarli degildir. Tv ile karsialstirildiginda bircok olumlu yönü vardir.Ayrica ülkemizde bilgisayar ve cocukd enince akla sadece yaris younlari siddet oyunlari geliyor .Oysa cocuklar icin cok güzel boyama oyunlari hafiza oyunlari var. Cocuklar okul öncesinde bilgisayar ögrenmek zorunda degiller sart degil ama ilgi cocuktan gelirse bunu güzel bir sekilde degerlendirebiliriz. Bilgisayarla ilk tanisma yasi artik 2-3 lere düstü.Ilk maus hareketleri ilk resim bakmalar, anne babayla bilgisayarda cekilen filmleri fotograflara bakmalar bunlarin hepsi bilgisayarla mesguliyettir cocuklar icin. Önemli olan bilgisayarin doganin yerini, hareketin yerini, dokunmanin yerini arkadaslklarin yerini almamasidir. Bu konuda yeni bir yazi hazirlamaya karar verdim.Yeni istatistikler arastirmalar olup olmadigini arastiriyorum, arastirmam biter bitmez yazimi hazirlayacagim. Nelere dikat etmek gereklidir,  nezaman baslanmalidir cocuk ve bilgisayar denince akla ne gelmelidir gibi noktalara deginecegim.

Çevrimdışı fime

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #13 : Aralık 12, 2008, 10:42:35 ös »
Ayla Hanim,

yeni yazinizi okudum, (hos 11 kasim yaziyor tarih olarak, yazi hatasi mi, ben mi daha önce görmedim anliyamadim) ama bir gercek var, cok güldüm! "Iste beni anlatiyor" dedim, özellikle "Vah vah bu da öyle olacak herhalde" yazisini okuyunca sesli bir gülüse döndü gülüsüm!

Ellerinize, yüreginize saglik!

Benim birde cok duydugum su söz var "biz size hic bir egitim, hic bir disiplin, ritual vs. uygulamadik, kötü mü oldunuz, bir eksiginiz mi var", genelikle benim cevabimda "alin iste eseriniz karsinizda, sizin yaptiginiz hatalari yapmamak icin gayret icinde cirpiniyoruz", sonrasi kalp kirmaya gecmeden konu kapaniyor... :) ben pes ettim, tavsiylerini dinliyorum, uygulamak veya uygulamamak benim kararim diyorum, cikiyorum isin icinden...

ama yazi cuk diye yerine oturmus, gercekten cok hos olmus!!!

saygilar

(aslinda forumdan cikmistim, yaziyi okuyunca mutlaka yorum yapmam lazim dedim ve geri döndüm) ;)
« Son Düzenleme: Aralık 12, 2008, 10:43:31 ös Gönderen: fime »

Çevrimdışı banu75

• Genç Üye
  • **
  • NEVRA 23/09/2006
« Yanıtla #14 : Aralık 13, 2008, 07:58:22 öö »

Bizim gündemimizde tuvalet var bu aralar. Benim çevremdeki tecrübeli annelere göre tuvalet annenin çocuğuna vereceği bir eğitim sonucu öğrenilir. Her çocuk 18 aylıkken hazırdır. Bu iş uzuyorsa ANNE BECERİKSİZDİR. Okuduğumuz bilimsel makalelerin çıktısını almak(eşimin fikri) bile anlamsızdır onlar için. Önemli olan onlar yapmıştır, sonuç mükemmeldir, öyleyse herkes yapsın(geçersiz bir akıl yürütme).
 Her türlü değişime ayak uydurmak konusunda pek başarılı olan insanımız nedense çocuk büyütmenin pedagoji gibi, tıp gibi beşeri ve pozitif bilimlere bağlı olarak değişen, gelişen dinamik bir yapısı olduğunu nedense reddediyorlar. Ben de bu konuda çok yorgunum.
Böyle zamanlarda derin bir nefes alıp ona kadar sayıyorum, yetmezse bir kez daha..