Merhaba,
5 yasinda cocuklar cinselligi kesfederler, büyük tuvaletin de kendilerinden vücutlarindan bir parca olduklarini farkederler. 2 yas civari cocuklar tuvaletlerini büyükler gibi tuvalete yapmaktan gurur duyarken 5 yas cocuklarinda bazen böyle problemler görülebiliyor. Özellikle cocuk büyük tuvaletini tiksinilecek, utanilacak ya da canini acitacak birsey olarak algilamaya basladiysa.Siz de de oldugu gibi kabizlik nedeniyle cocuklar uzun süreler icin büyük tuvaletleirni yapmaktan cekiniyorlar. Kabizlik zamaninda anne baba cevredeki büyükler sürekli cocugun büyük tuvaletini konusuyor,. tuvalette yaninda duruyor, cocugun da cogu zaman cani aciyor.Bu da iki sonuca yol acabiliyor. Ya cocuk tuvaleti ilgi odagi olarak kullanmayi ögreniyor.tuvaletini yapamamanin etraftakilerin ilgisini cekmek icin bir yol oldugunu düsünüyor, tuvaletini yapamamanin bir özellik oldugunu saniyor. Ya da cocuk utanmaya basliyor, herkes onun büyük tuvaletiyle ilgilendiginden, sürekli üstüne gidildiginden tuvaletini beze, sakli gizli yapmayi tercih ediyor.
Tuvalet ile ilgili davranislar psikolojik nedenlerle ortaya ciktigindan eger cocuk kabizlik gectigi halde tuvaletini yapmakta zorlaniyor, rahat yapamiyor, beze yapabiliyor ise cocuk prsikologundan yardim alinip cocugun büyük tualetini yapabilmesi, vücuduyla barisik olabilmesi, tuvalet olayindan tiksinmemesi ya da utanmamasi icin uzman yardimi alinmasi gerekiyor. Anne baba konunun üstüne gitmeden, tuvalete yaptigindan pozitif tesvikle ödüllendirip beze yapmasini sürekli gündeme getirmeden ve mutlaka bir psikolog yardimi alarak b sorunu cözebilirler. eger cocuk sadece birkac haftadir tuvalete yapamiyorsa tabiki bir süre beklenilmelidir. Öncelikle büyük tuvaletini yapabilmesi icin gerekli (cocuk Dr unun verdigi ) ilac lari alip ya da dengeli beslenip kabizligin gecmesi saglanmalidir. cocuk tuvaletini yaparken canini acimadigini fakedip tekrar tuvalete yapabilir.Ancak aylar hatta yillar süren bir konuysa cocuk psikologundan yardim alinmalidir.
Cocukla evde ayrica büyük tuvalet üzerine konusulabilir.Utanilacak birsey olmadigi hakkkinda konusulabilir. Burada bir kitap var örnegin, bir kösteben "benim kafama kim yapti2 isimli. Köstebegin kafasina kakasini yapan hayvani arastiriyor.Böyle kitaplar bulunabilirse kaka konusunun dogal bir olay oldugu cocuga oyunlarla yansitilabilir. cok komik ve tuhaf da olsa oyun hamuruyla kaka sekli yapildigini okumustum bazi terapilerde. evde bu konuyu siradan bir konu hale getirilebilir.
cocuk doktorunun da fikri alinmalidir.
Saygilarimla