Gönderen Konu: Can´in uyku sorunu  (Okunma sayısı 944 defa)

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Can´in uyku sorunu
« : Ocak 08, 2009, 09:26:18 ös »
Hatice Hanim sorunuzu buraya kopyaliyorum izninizle..

.................
bir de uyku problemimiz var o da hat safhada...gece 12 bazen 1 i buluyor uyuması ve sabah 9.30-10.00 da kalkiyor gunduz sonra da ogle uykusuna en erken 2 de yatiyor ve en fazla 2 saat uyuyor...ben butun gun ilgileniyorum oglumla ...cok zeki bir cocuk...10 a kadar saymayı , renkleri , sekilleri  ogrendi...benim soyledigim sarki-tekerleme-siir gibi seyleri ezberliyo ama ben zorlamiyorum sik sik soyleyince bakiyorum ezberlemis...ogle uykusu neyse de gece uykusunu cok zor uyuyor..simdiye kadar yemek ve uyku aliskanligini bir duzene sokmaliydim belki cok gec kalmissin diyebilirsiniz ama etrafimdaki bircok insan ayni seyleri yasiyor...hatta cocuk dr.umuza danistim o da gun icinde yorulmazsa 9 da falan uyumasini bekleme dedi bana...gece rutin seyler yapiyoruz gece sutunu icme,dis fircalama,pijama giyme ve uyku ama uyuma kismini basaramiyo...1 saat isiklar kapali masal anlatiyoruz masallari da ezberledi kulkedisi camdan ayakkabi giymis sonra da dusurmus diye anlat diyor bana...ya da kendisi biseyler uyduruyo soyle olmus diye anlat diyor...sonra artik sikilinca tamam biraz da sabah konusuruz simdi uyuyalim cok gec oldu diyorum,pencereden disari bakiyoruz herkes uyumus diyorum,salona gidelim diye tutturuyo,bi süre salonda sallama,birlikte yatma vs. sonra yine odaya gidelim diyo,tam uyudu diyorum yatagin iicinde 8 tur atmaya basliyo yuvarlana yuvarlana,sanki uykusu var uyuyamiyo ve izdirap cekiyo cocuk...odasi soguk oldugu icin yatagini bizim odaya getirdik ve hala bizimle yatiyor..bu bir dezavantaj ama mecbur kisin oyle oluyor...yani ben 10 da uykuya hazirlamaya basliyorum ve uyumamiz kesin 12 yi buluyor...esimle basbasa kalmamiz mumkun degil ya da kendime vakit ayirmam bu yaziyi da gece 1.30 da yaziyorum...bir de gece gunduzki olaylari konusuyu kendi kendine ben onu uyutmaya calisirken...yeni ogrendigi kelimeler varsa onlari tekrarliyo,sanki beyni stop demiyo bi türlü ve uykuya gecemiyo...oyle de hareketli bir cocuk ki,arkadasimin yasit oglu var arkadasim diyo ki mert ,can kadar hareketli olsa sizar kalir heralde yorgunluktan...mert can kadar hareketli olmadigi halde uykusu gelince yatagina yatip uyuyan cocuklardan ...bir yemek yiyen cocuk bir de uyuyan cocuk annelerini kiskaniyorum dogrusu Gülümseme

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Can´in uyku sorunu
« Yanıtla #1 : Ocak 08, 2009, 09:27:57 ös »
ogle uykusunda da 5-6 defa odada biraktim yanina oyuncak ayisini verdim,siz uyuyun ben de salondayim,oyuncaklarini toplayayayim,sen abi oldun yalniz basina uyuyabilirsin dedim,kalkip kalkip yanima geldi ve her seferinde yine yerine yatirdim,en sonunda yine yenildim ve ayagimda salladim 2 dk. da uyudu...ben bole uyutmak icin ugrastikca vakit de geciyor,program da bozuluyor,su gunluk rutin yani...canin tek basina uyuyacagina hic inanamiyorum...yalniz basina uyudugu ve yemek yedigini gorsem kurban kesicem Gülümseme yani insanlar nasil 4-5 cocuk buyutuyolar ben hic anlamis degilim...
bu aksamki uyku seramonisi de yine dun geceki gibiydi...sabrim tukeniyor artik 12 olmasini bekliycem uyusun diye ...
dedigim gibi uyumak istiyor ve izdirap cekiyor sanki,uykuya dalarken bile 8 takla atiyor yatakta...k.validem diyor ki cok hareketli cocuk-sabahki hareketlerini devam ettiriyo yatakta da ...bilmem alakasi var mi...
sevgiler
hatice kilimci

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #2 : Ocak 08, 2009, 09:50:21 ös »
Can´in uykusu ile ilgili soruyu yanitlamadan önce benim uyuyup kalmamak icin bir bardak cay icmem gerekti:)
Öncelikle jöe maceranizi düsünce gülümsedim,kizimda kremi o sekilde yüzüne sürmüstü bir kutu dolusu el kremini. Hatta yastiklara da.Jöleli sacli Can Bey´in uyku sorunlarina gelince..Ilk dikkatimi ceken cocuk Dr unuzun cevabi oldu. Emin misiniz Dr unuzun aynen böyle söyledigine yani yanlis yorumlamis olamazsiniz degl mi?Bana inanilmaz geldi acikcasi bir doktorun bunu söylemesi. Oysaki artik anneler bile biliyor cocugun erken yatmasinin gece uykusunun nekadar önemli oldugunu.
Oglunuzun uyku saatlerin söyle bir bakinca ilk önerim su olacak. Oglunuzu 2 hafta boyunca sabah 7 de uyandirin. ama her gün ve 2 hafta boyunca. Cünkü bir uyku düzenini degistirmek icin en az 2 hafta gerekiyor.Her sabah zorla da olsa 7 de uyandirin ögle uykusuna da 12 de yatirip 1,5 en fazla 2 saatten fazla uyutmayin. Saat 2 den daha gec yatmamali uykuya. Bu sekilde hergün uygularsaniz ben Can´in aksamlari daha erken yatacgina inaniyorum.
Diger önemli konu ise yaninizda yatmasi evet yasi geregi artik kendi odasinda yataginda yatmali. Eger isitima konusuna baska cözüm bulamazsaniz yani mecbur iseniz ozaman da oglunuzun aksam siz onu yatirdiktan sonra odadan cikacaginiza alismasi gerekiyor. Sizin hataniz oglunuzla aksam ritualini  yaptiktan sonra onun israrlariyla tekrar salnona dönmeniz. Ozaman siz rituali bozmus oluyorsunuz. Oglunuz israr da etse masal bittikten sonra  yataga yatirmalisiniz. Ilk günlerde karsi da koysa her seferinde tekrar yataga geri yatirmalisiniz. Bir de oglunuz icin masallar konusunda dikkatli olmalisiniz. Zaten kolay uykuya dalamayan bir cocuk olduguna göre ona korkacagi heyecanlanacagi masallari okumamanizi öneririm. 4 yas öncesinde masallari degistirerek anlatmak daha dogrudur.
Gündüz cok hareketli bir cocuksa ozaman aksam belli bir saatten sonra evde sakin faliyetler yapmalisiniz. Kosmak yok, bagirmak , top oynamak dans etmek tv izlemek yok örnegin.Zaten eger uyku öncesinde televizyonun acik oldugu bir odada bulunuyorsa uykuya dalma probleminin olmasi cok dogal. Bu nedenle televizyon izletmemeli aksamlair sakin faliyetler de bulunmali, ve herseyden önemlisi tutarli olmalisiniz.
siz tek basina uyuyacagina inanmiyorum demissiniz ya iste bu cok önemli.Siz inanmazsaniz oglunuz bunu basaramaz.
Bu konuda tutarli olmaniz gerekiyor baska hicbir cözümü yok malesef.

Çevrimdışı can

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Ocak 13, 2009, 11:35:18 ös »
nil hanım merhaba tekrar
once uyku problemimizi ve sonra da yemek problemimizi halletmeye karar verdim ... gelismeleri de sizinle paylasmak istedim...2 gundur ogle uykusunu 1 saat uyuyor can ve gece de 10 da uyuyor boylece ...10 bizim icin ideal bir saat cunku babasi 8.30 da isten donuyor,yemek yiyip canin babasini gormesi ve uyumasi ancak bu saati bulacak gibi...umarim bu basarimizi devam ettirebiliriz..
tesekkurler bilgilerinize
HATICE AKGUN KILIMCI ve KUZUSU CAN (31.08.2006)

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : Ocak 18, 2009, 11:35:22 öö »
Hatice Hanim sorularinizi yanitlarken aklimdan geciridigm ama sanirim emsajlarimda yazmadigim bir konu bu uyku saati.Uyku saatleri aileye göre de ayarlanmalidir tabiki.Ben yazdigimi düsünmüstüm tekrarlamak istememisitm ama siz vurguladiginiza göre yazmamisim.Almanya da cocuklar 6-8 arasi yataktadir cünkü genelde anneler babalar erken saatlerde evdedirler.Sabah cok erken kalkilir.Anne babalar da en gec saat 10 da yataktadir.Oyun gruplari sabah erken saatlerdedir, anaokullarina erken saatlerde gidilir anne babalar erkenden ise gider cocuklar erkenden krese birakilir yani erken yatmak günlük plana uyums agalamk icin mecburidir.
Türkiye´de gerek klima kosullari gerekse anne babanin calisma saatleri nedeniyle aksam saat 6 da yatmak mümkün olmayacaktir.cocuklar en gec saat 21.00 de yatakta olmalidirlar ama sizdeki gibi anne ya d ababayi görme birlikte zaman gecirme imkani saglamak icin daha gec yatmasi gereken durumlara olabiliyor.Ozaman cocugun gündüz dinlenme saatlerine sadik kalip ihtiyaci olan uykuyu almasi gerekir.Büyüme hormonlari gece uykusu sirasinda calistigindan sgalikli bir gelisim icin cocugun erken yatip erken kalkmasi gerektigi unutulmadan aile yapisina uygun uyku saatlerini ayarlamak ailenin sorumlulugudur.
Can´in uyku saatlerini sitediginiz gibi ayarlayabildiginize cok sevindim.Birden bire cocugun haytainda bir sürü degisiklik yapmak kolay degildir hem aneneyi babayi hem cocugu yorar.HErkesin mutlu huzurlu olacagi birsekilde  cocuga bir düzen olusturmak en dogrusudur.
Cabalariniz nedeniyle sizi tebrik ederim.