Gönderen Konu: Cift dille büyüyen cocuklar  (Okunma sayısı 928 defa)

Çevrimdışı eylüldeizmir

• Yeni Üye
  • *
Cift dille büyüyen cocuklar
« : Ocak 31, 2009, 01:17:37 ös »
Forumda cok tarama yapmadim, en uygun bölüm bu gibi geldi.. Eger baska bölüme aitse tasiyabiliriz bu forumu..

Benim sorum öncelikle Nilcim sana ve yurt disinda cocuk yetistiren yada 2 dilli egitim veren ailelere..

Arda Ege 2,5 yasini gecti.. Yaklask 26 ayliktan beri de krese basladi.. Türkce dil gelisimi gayet iyi, bununla ilgili bir sorunumuz yok sükür.. Almanca da her gecen gün yeni kelimelerle zenginlesiyor.. Tam cümlelesmeye gecmediys de sanirim bu hale gelmesi 1 senesini alacak..

Benim sorunum Türkce egitim ile ilgili.. Ben daha cok Türkce okuma, konusma üzerinde duruyorum.. Kendimin dil aksani ve eksikliklerinden dolayi da Almanca üzerine pek düsmüyorum.. Sadece arada Almanca cocuk sarkilari diliyor, ezberliyoruz.. Bir de evimizde sadece Alman kanallari izlenebiliyor.. Her iksini ortalayip kendine nasil bir sonuc cikartacak merak eiyrum ama Türkce icin en elimden geleni yapmakistiyorum..

Mesela Arda Ege ile Türkce dilde alfabe oyunu oynadik bundan yaklasik 2 ay evvel.. Miknatisli harflerle mesela Arda´nin A si, Baba nin B si seklinde.. Ve ilk oynamamizdan sonra harflerin birkacinin aklina kaldigini gördüm.. Bende 29 harfi bagdastirabilecgi nesne, insan isimleriyle oyunla ögrettim.. Üzerine hic gitmedim, zaten 2,5 yasindaki bir cocugu oturtup saatlerce defter kitapla ders calistiracak degildim, sadece merakimdan bir deneme yaptim ve O´nunda lgili oldugunu gördüm.. Simdi oynamasakta nerede görse harfleri isimleriyle söylüyor.. Önce maasallah diyeyim.. Ama bu defa da sorular kafami karistirdi..

Bu ileriki yillarinda Almanca alfabesine gecis yaptiginda ögrenme zorlugu, kafa karisiklgi yaratalir mi? Kendi ögretmeni okul öncesi ögretmeni, 35 yildir egitimci.. Oyunla ögrendigi takdire ve tabii ki ilgisi varsa O´na zarar vermeyecegini, sorun yaratmayacagini söylese de benim icim rahat etmedi.. Harf telafuzlarina bakarsak Almanca´da  C ´se´ okunuyor ama biz ´ce´ diyoruz.. Bunun gibi seyler yaniltip zorlar mi cocugu? Üzerine hic düsmeyip unuttursam dahi artik zaten kendisi uyguluyor..

Hani kimi erkek cocugu araba cok sever, Arda Ege arabalara düskün bir cocuk degil mesela.. Yani her cocugun farkli bir ilgi alani olduguna göre belki bu da ona yönelik birseydir..

Amacim ilkokul cagina geldiginde geometri cözmesi yada kitap yazmasi degil tabii ki.. Sadece Türkce yi de Almanca kadar düzgün telafz edip mümkünse yazma-okuma sorunu yasamamasi.. Nasil davranmaliyim, zarar verir mi bu ögrendileri ogluma? Süper zeka falan oldugunu da düsünmüyorum, olmasin da zaten ama sadece merakli bir cocuk, bunlara ilgi duydu diye düsünüyorum..

Yurt disinda cocuk büyütmek egitim-ögretim dahil cok zor, zamanla bunu cok daha iyi kavriyorum.. Hepimize kolay gelsin, simdiden yorumlar icin tesekkür ediyorum..
« Son Düzenleme: Ocak 31, 2009, 02:54:53 ös Gönderen: eylüldeizmir »
Elif & Arda Ege

Ben Izmirim....

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Cift dille büyüyen cocuklar
« Yanıtla #1 : Şubat 01, 2009, 07:05:45 ös »
Bir de buradan tekrar hosgeldin Elif´cim. forumun yolunu buldun sonunda, iyi ettin :)

Elif´cim bu konudaki görüsler genelde pedagoglar arasinda degisebiliyor.Sizin egitmeninizin dedigi gibi sorun degil diyenler de var ancak eger cocuk alfabeye ilgiliyse bulunulan ülkenin dilinde ögretilmesi daha dogru.Cünkü konusma otomatik olarak gelisir, cevrenin de etkisiyle kendisiyle cocugun hizina göre ilerler.Ancak okuma yazma "düsünme " gerektirir. Düsünme cesididir ve ilgi cocuktan da gelse biz anne babalar ona ilkokulda ögreneceklerini ögretmis oluyoruz harfleri ögretirken.Oyunla da olsa ilkokulda ögreceklerini önceden ögrenmis oluyor.Ama anadilinde.Ilkokula basladiginda harfleri yeni ögrenmek daha kolay olacakken ogüne kadar farkli duydugu ve söyledigi harfleri ülke diliyle ögrenmek zorunda kalacaktir. Zorlanacaktir.Ben harflerin bulunulan ülkenin diliyle ögretilmesi taraftariyim.
Bu konuda pratik tecrübesi de olan arkadasimla konustum bugün.Uzman Pedagog ve simdi ookulda ögretmen. O na sordum bu konudaki olumlu olumsuz tecrübelerini. O da ayni düsüncede. Anne baba anadilini de ögretse ki anadili cok önemli, harfler ülke diliyle ögrenilmeli.
Tuana da 2 yasindan önce basladi sormaya bu ne diye.Bir dönem tüm harfleri ögrendi Oma Tuana yazmaya basladi ama ben sadece ve sadece o sorunca cevapladim.Sonra ilgisi azaldi.BAska konular güncel oldukca her süt ve meyve suyu sisesini saatlerce okumaya zorlamamaya baslaid beni. Simdi resim yapinca ismini yazmaya calisiyor altina.Birkac harf tutuyor gerisi benim ilkokulda(hatta hala) yaptigim kus resimlerine benziyor.Yanyana cizilmis ters w harfleri gibi:) Ben onunla bastan beri almanca babasi türkce konustu.Her iki dilde aynis eviyede yasitlariyla aynid erecede konusabiliyor ama esimi sürekli uyardim harfleri sordugunda lütfen ALmanca telafuz et ilokulda zolanmasin diye.Biz de bu sekilde yaklastik bu konuya.
Harfleri Almnaya da örnegin M:EM diye degiil M , MI yani M benim kelimesindeki sondaki mmm seklinde ögretiliyor.Ancak tuana da Tuana nin T si Mama nin M si seklinde ögrendi.
Bu konuda diger annelerin fikrini ögrenmek istersen yada bu konuda sohbete devam etmek anne baba yorumlair bölümüne ayrica konu da acabilirsin.

Çevrimdışı eylüldeizmir

• Yeni Üye
  • *
Ynt: Cift dille büyüyen cocuklar
« Yanıtla #2 : Şubat 02, 2009, 11:25:01 öö »
Tekrar tekrar okudum Nilcim.. 3 cocuga ragmen vakit ayirip yazdigin icin cok tesekkür ederim..

Bizde evde Almanca konusma yok.. Sadece arada hayvan yada esya isimlerini iki dilde de kullanabiliyoruz, müzik kasetleri ve dinleme hikayeleri (Hörkassette) Almanca, diger hersey Türkce geciyor, zaten Arda Ege benimle genelde Türkce konusmak istiyor..

Harfler kafasina simdilik böyle yazildi, bundan sonra harfleri -sordugu zaman- sesleriyle vermeye calisacagim.. Acikcasi buradaki ilkokulda verilen egitim, okuma yazma calismalariyla ilgili bir bilgim yok, cevremde ilkokul cocugu olan da pek yok, bu nedenle bildigim gibi gitmistim iste, agiz aliskanligi da diyebiliriz..

Tavsiyelerin icin tesekkür ederim, cok kisiye soruyorum.. Bir kombinasyon yapip O´na zarar vermeden ve kesinlikle Arda Ege´nin istegi dogrultusunda ilerleyecegim.. :)
Elif & Arda Ege

Ben Izmirim....