Merhaba Hosgeldiniz,
uyku sorununuz kizinizin kendi kendine uykuya dalamamasindna kaynaklaniyor.Bunun tek nedeni de hep sallanarak uyumaya alismis olmasi.Bu aliskanliktan kurtulmasi kolay olmayacaktir ama sabir ve tutarlilikla unutacaktir.
Kendi kendine uyumaya alistirmak birock anne baba icin kolay bir sey degil biliyorum.Kendinize ve cocugunuza göre bir yöntem secmelisiniz.
Öncelikle artik sallayarak uyutmayacagiz dediginiz aksamdan itibaren asla hadi ugece de sallayayim diyerek kararinizdan vazgecmemelisiniz.Bu sadece kizinizin aklini karistirir ve biraz aglarsam yine salliyorlar diye düsünür.
Kiziniza yeni bir pelüs oyuncak alabilirsiniz.UYku arkadasi olarak geceleir onunla uyuyacagini söyleyebilirsiniz.Her aksam uyku rituelleri yapmalisiniz.Ayni saatte ayni sira ile ayni seyler yapilmali.Süt pijama giyme dis fircalama yatakta kitap okuma iyi geceler dileyip isigi kapatma örnegin.Her gece sürekli bu sirayla ayni seyleir tekrarlamalisiniz.Iyi geceler dedikten sonra sallamanizi istese de simdi uyku vakti sen kendin uyuyabilirsin deyip cikin odasindan. Isterseniz onun yatagina ykain bir yere oturun ama hic göz kontagi kurmayin,Sizi her cagirdiginda ayni sakin ama kararli tepkiyle "iyi geceler kizim simdi uyku zamani" deyip tekrar ayriliny anindna. Her aksam biraz daha uzaklasin yataginin yakinindan. Sandalyenizi biraz daha uzaga götürün. En sonunda disariya cikacak gibi.
Ya da iyi geceler dedikten sonra disariya cikin.Aglasa bile hemen girmeyin bir süre sonra tekrar girip eger emzigi varsa emzigini verin iyi gecler deyip öpüp yine cikin. Ferber yöntemindeki gibi dakikalarla iceriye nezaman gireceginizi ayarlayabilirsiniz ama ben cocuga ve annenin hissine göre ayarlanmasini daha uygun buluyorum. Tek cözüm cocuk nekadar aglarsa aglasiny anina gidip iyi sacini oksayip biz icerdeyiz seni duyuyoruz simdi uyku zamani deyip tekrar cikmak. Birkac gece cok aglayacaktir ama kiziniz yasindaki bir cocugun uyku zamani uyumasi gerektigini anlayabilecegini düsünürsek eger tutarli olursaniz kisa sürede sallanmadan uyumayi basaracgini düsünüyorum
Sevgilerimle