Gönderen Konu: Elçin'in beslenme sorunu  (Okunma sayısı 1180 defa)

Çevrimdışı elçingülşen

• Genç Üye
  • **
Elçin'in beslenme sorunu
« : Şubat 13, 2009, 08:02:33 öö »
      Nil Hanım,bizim uyku sorunundan sonra birde beslenme sorunumuz var.Elçin doğduğunda 2.700 gr.dı.6 ay anne sütü aldı.O süre içerisinde kilosu gayet normaldi.6 aydan sonra iştahsız bir bebek olduğu için bütün gıdalarını rondodan geçirerek pütürsüz bir halde verdim.Böyle yapmadan yedirsem ya yemiyor ya da kusuyordu.21. ayımızdayız hala pütürlü yemek istemiyor.Birde oturarak yemeye bir türlü alıştıramıyorum.Hoşuna giden meyve,pasta gibi şeyleri güzel çiyneyerek yiyor ama yemekte hep pütürsüz olsun,yatarak yedireyim istiyor.Makarna ve patates kızartması dışındaki yiyecekleri yedirmek tam bir eziyet. Şuan 21 aylık,boyu 84 cm. ve 10 kg. Normal mi sizce.Doktorumuz kilosu için pediasure diye ek gıda verdi.Suya karıştırıp günde bir bardak veriyorum.Bir hafta oldu başlayalı.Henüz bir değişiklik yok.Sizce bunun bir faydası olur mu?İnşallah uyku ve beslenme problemlerimizi sayenizde aşarım.Oldukça canımı sıkıyor.Elçin’le sizi öpüyoruz.Şimdiden her şey için teşekkürler….

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Elçin'in beslenme sorunu
« Yanıtla #1 : Şubat 13, 2009, 09:17:48 ös »
Merhaba,
 cocugunuzun boy ve kilosu ile ilgili en dogru bilgileri cock doktorunuzdan alabilirsiniz.Ayrica internette de bununla ilgili tablolar var. Bu konuda size birsey yazmam dogru olmaz, benim uzmanlik alanim degil.
Cocugunuzun yeme probleminin kaynagi hakkinda cocuk doktorunuz ne diyor?Yani pütürlüs eyler yediginde kusmais konusunda? fiziksel olarak bir sorun var mi?

Çevrimdışı elçingülşen

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #2 : Şubat 16, 2009, 10:33:37 öö »
Merhaba Nil Hanım,doktorumuz Elçin'in pütürlü gıdaları reddetmesini alışkanlık olarak görüyor.Kaynağı araştırıldı.Hiçbir neden çıkmadı.Sadece alışkanlık.Fiziksel olarak bir sorun yok.Kızım eline ekmek,bisküvi,pasta falan verince gayet güzel yiyor.Ama yemek yemiyor.Kahvaltıyı bile hepsini karıştırıp,rondodan geçirip öyle yediriyorum.Yoksa zaten zayıf,yemeyince iyice zayıflar,gelişemez diye mecburen böyle yapıyorum.İnşallah birgün benim kızımında iştahı açılır ve herşeyi öğütür diye dua ediyorum.Çünkü bu konuda beni çok üzüyor.Teşekkür ediyorum.İyi günler.....Elçin'le sizi öpüyoruz.Yaa siz iyi başarıyorsunuz.Birde ikizleriniz var.Elçin'in uyku ve beslenme problemlerini çözebilirsek bizde bir kardeş düşünüyoruz.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Şubat 17, 2009, 10:41:48 ös »
Eger sadece aliskanliksa ozaman sizde yavas yavas ayni bebeklerde oldgu gibi normal besinlere alistirmalisiniz. 8 .aydan itibaren bebeklere pütürlü gida verilmeye baslanir.Ben simdi ogullarima sebzeleri püre yaparken icine attigi pirincleri falan tam püre yapmiyorum örnegin. Püryi ilk pütürlü verdigimd ekusacak gibi oldular.Ögürdüler bir iki ama yavas yavas alistilar siz de ayni sekilde yavas yavas deneyebilirsiniz.Eger sürekli püre seklinde vermeye evame derseniz bu aliskanligindan kurtulmasi cok zaman alir.Pasta kek bisküvi vermeyin.Ögün aralarinda butür seyler verirseniz acikmaz. Yemege oturdugunuzda cok acikmis olursa daha rahat yedirebilirsiniz.Doktorunuz bir sorun görmüyorsa dikkat etmenizi önermiyor özel gidalar vermiyorsa  bir süre dayanin.Zayif da olsa eminim doktorunuz tersini söylemedigi sürece bir soun olmayacaktir zayip olmasi.Bus ekidle saglikli beslenemez. Tutarli olup örün aralarinda ivir  ziviri kesip püreyi git gide daha iri taneli yapin ve bir süre sonra püreyi birakin.Sevdigi yiyecekleri elyile yemeye alisacaktir.Kendisininy emesini tesvik edin. Eline gündüz elma havus verin.
Her cocuk kendi ihtyayi oldugu kadar yer. Genled eannelerin asiri koruyuculugu cocuklari yanlis beslenmeye iter.Benim cocuklarim da dogar dogmaz istahli dogmadilar.Kizim haric:) Tunay da Timur da basta hemen herseyi kabul etmiyorlardi.Timur mama begenmedi bir süre.Ben de vermedim. Diger ögünde tekrar verdim. Bir süre sonra alisti. Tunay kati besinlere basladigimizda herseyi istemedi.Ya meyve püresi tatli geldi ya etsiz yemek istemedi.  Tükürdügü zaman bir kez daha denedim tekrar tükürünce tamam ozaman sen doydum deyip tabagi nünden cektim. Sonra kücük olduklarindan tekrar denedim. Bir ögün begenemyip az yediklerinde arkasindan hi süt vermedim. Hic bir cocugumda daha az yedi diye ardindan baska bir sey vermedim.Simdi Tunay da  Timur da herseyi yiyorlar.Ama ben az yedi diye hemen istedigi yemegi verseydim Tunay simdi sadece etkli püreler yiyecek agzina asla meyva  ve sebze püresi kyoamayan bir  bebek olacakti. uzun süre pütürlü yyieklerde isteksizdi ama ayni sekidle davrandim. Timur da bir cok konuda seciciydi ama suan 9 ayliklar ve iksi de  her verdigimi iyorlar. Bir de  oturabildiklerinden beri mutlaka her ögün bizimle yemek masasinda oturuyorlar. Ellerinde mutlaka bir parca ekmek olur . Tunay in agzinda daha hic dis yok. Damaklariyla eziyor hep ama ekmek vermezsek ortaligi ayaga kaldiriyor. Esim de disi yok bogulur diye korkuyordu ilk bastan kizimda da aynis ekilde cok korkardi ama ben dinlemedim ( dinlemiyorum ve veriyorum) Timur ilk basta hayatta agzina götürmezdi verdgimiz seyi. Ne ssiye ne ekmegi ancak birisi verirse yiyordu. Simdi O da ögrendi.Ekmegi önne koyduk gösterdik. Baktiki  kendisi ekmegi kemirmezse kimse vermeyecek simdi hemen agzina götürüyor. Bunlari yazmamin nedeni cocuklarin beslenme aliskanliklari anne babanin sayesinde yönleniyor.
Eminim beslenme ve uyku aliskanliklarini degistirebilirsiniz Elcin´in. Eger gercekten isterseniz! Her cocuk farklidir ve herhangi bir kiatpta yazani uygulayip ya da benim söyledikelrimi uygulayip ertesi gün degisiremezsiniz tabiki. Kimi cocugun daha cok zamana ihtyaci vardir.Stres yapmadan ama tutarli bir sekilde sorunlarin üstesinden geleceginize eminim.
Sevgiler
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2009, 10:42:34 ös Gönderen: Nil Tuncali »

Çevrimdışı elçingülşen

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #4 : Şubat 18, 2009, 08:57:43 öö »
Merhaba NİL hanım,bende artık yavaş yavaş pütürlü şeylere alıştırmak için dün Elçin'e sütlaç yapmıştım.Önce içindeki pirinçlerden gidince kusacakmış gibi yaptı.Ben vermekte direttim.Aman kusarsa kussun dedim.Ama 1 kase sütlacı pirinçleriyle beraber yedi.Hiç te kusmadı.Artık yemekleride yavaş yavaş rondodan geçirmeden vermeye çalışacağım bundan sonra.Bakalım yer mi?O böyle yiyince gerçekten çok seviniyorum... ;D İnşallah uykusuda beslenmeside yoluna girer.İyi günler size.....

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #5 : Şubat 18, 2009, 10:11:08 öö »
Merhaba Nil Hanım;

Siz oğullarınızın yeme şeklini yazınca ben de kızımın sorununu yazayım dedim, ayrı bir başlık açmadım sorun olmaz umarım.  Ayda bizimle masaya oturunca iştahla bizim yediklerimize bakıyor zannedersinizki ne versem yiyecek, eline verdiğim şeyleri yiyor ama ben yedirmeye kalkınca o iştah gidiyor, bizim gibi yemek istiyor sanki.  6. aydan beri pürelerle arası iyi değil.  ilk başlarda az da olsa yiyordu, hiç zorlamamıştım kafa çevrilince bırakıyordum, baktım bizim gibi yemek istiyor ben de ona elma, armut dilimleri verdim.   Kızım elma ya da armut püresini kaşıkla verince yemiyor ama eline elma verince kemirmeye çalışıyor.  Henüz boğulmadı :) ve şu an 8 aylık bayağı alıştı.  Sorun ise bu şekilde 1 dilim meyve anca yiyor (hatta daha azını).  Sebzelerde ise sorun oluyor.  Eti köfte gibi verdim ufalayıp oynadı bıraktı.  Havuç ve patatesi haşlayıp verdim biraz kemirdi ama onlar da çok yumuşak oluyor elinde parçalanıyor.  10 gün önce ateşlenmişti o ara hiç yemedi ben de zorlamadım sadece emzirdim.  Sonra yavaş yavaş iştah açıldı ama püre olayını tamamen bıraktı.  Normal yemeği de fazla beceremiyor.   3-4 gün emzirmeyip aç bırakmayı da denemiştim ilk başlarda, değişen birşey olmadı.

Şimdi napıyorum, eline ekmek verip o onu kemirirken aralarda püre tıkıyorum ağzına, itiraz etmiyor hatta ekmeği çıkarıp mamayı yiyor sonra ekmeğine dönüyor.  Ama eline ekmek vermezsem kesinlikle yemiyor.   Ya da armut püresi yerken bir dilim armut veriyorum, bu arada da 3-5 çay kaşığı püre yiyor.  Yoğurdu da makarna ile yediriyorum.  Makarnaları eliyle yemeye çalışırken yoğurt hüpletiyor.   Bu şekil kandırmaca gibi oluyor içim rahat değil, zorladığımı da düşünmüyorum, doyduğunda zaten tepki veriyor ve yedirmeyi kesiyorum ama yine de sanki o tıkmacaları yapmasam mı?      Oğlumda püre olayını kısa kesmişti ve normal yemek yiyecek yaşa gelene kadar kemirdikleri ve sütle idare ediyorduk, uzunca bir süre sadece eliyle yiyebildiklerini yemişti.

Bu şekilde sağlıklı beslenemeyecek sanki, elinde birşeyler kemirirken tıkıştırmam tepki oluşturur mu?  yoksa sabredip sizin yaptığınız gibi yapıp tekrar kaşıkla beslenmeye mi alıştırmam daha doğru olur. 

Ayla

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #6 : Şubat 18, 2009, 08:38:20 ös »
Ayla Hanim eline ekmek verdiginizde ve siz kasigi uzattiginizda ekmegi cikarip normal yiyorsa bir sorun yok bence. Ne zorluyorsunuz neden ivir zivirla dolduruyorsunuz karnini. Ancak su da olabilir eline aldigi seyi yemek daha eglenceli oldugundan yemegi yemek yerine elindekini yemege calisabilir. Yemegi verip sonra eline ekmek ya da meyve verseniz ne oluyor?Hic mi yemiyor? kati besinleri kasikla?.Kasikla beslenmeyi tamamen birakmamasi icin ac oldugunda önce kasikla verip sonra eline istedigini vermenizi öneririm. Yani meyva saati gelince ac oldugunda meyva püresini hic mi yemiyor? Eger hic yemiyorsa en azindan elind ealma oldugunda yiyorsa elind eelma tutmasinin sakincasi olmaz tabiki :)
Elcin´in güzel haberlerini bekliyoruz:) Ben basaracaginizdan eminim:)
Sevgiler

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #7 : Şubat 19, 2009, 12:28:14 ös »
Merhaba;

Bir süredir kaşığa ağzını hiç açmıyordu.  Israrla masaya bakıp oradan birşeyler istiyor gibiydi.  Eline ekmek verince onu yemeye başladı sonra kaşığı uzatınca kaşıktakini kabul etti.  Elinde kemirirken karnını doyuracak kadar yemiyor o yüzden beraberinde kaşıkla da yediriyorum.  Öncelikle açken kaşıkla beslemeye çalışıyorum dediğiniz gibi ama başarılı olamadım.  Belki yeni bir şey keşfetmenin heyecanı ile böyle yapıyordur. Neyse bir kaç gündür bu şekilde (elindekini  yemeye çalışırken)  normal beslenmeye başladı.  Eline verdiklerim de o öğünde yiyebileceği şeyler oluyor.  Yani kahvaltı mamasına ekmek doğramak yerine eline veriyorum.  Püresini yediği meyveden  veriyorum gibi.  Kaşık olayına alıştırmaya çalışacağım, evde sorun yok ama dışarıda iken  böyle zor besleniyor.

Tekrar teşekkürler...

Ayla
Ayla

Çevrimdışı elçingülşen

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #8 : Şubat 20, 2009, 08:59:33 öö »
Nil Hanım Elçin artık pütürlü yemeğe alıştı sayılır.Artık yemekleri çatalla hafif ezerek ve Elçin'i oturtarak yediriyorum.Güzel yiyor.Tabi yatırarak ve pütürsüz yaparak yedirdiğimde daha çok yiyordu.Oturarak yedirdiğimde biraz az yiyor ama yiyor.Önceki gibi kusmuyor artık.Hatta çiğneyerek yitince çokta seviniyor.Hani ben büyüdümde çiyniyorum havalarına giriyor.Size ne kadar teşekkür etsem azdır.Çok sağolun