Gönderen Konu: SAYILAR VE HARFLER  (Okunma sayısı 846 defa)

Çevrimdışı artemisse

• Yeni Üye
  • *
  • kùçùk prensim Ada
SAYILAR VE HARFLER
« : Şubat 22, 2009, 03:01:51 ös »
 Sevgili NIL HANIM
 bir buçuk yasindaki oglumun sayi ve harflere a$iri derece ilgisi var.
etrafinda ne gorùrse gorsùn içinden harf ve sayilar bulmaya, gostermeye calisiyor.
küçük yaşta gördügù tabelaları, logoları okumaya çalışıyor.
harfleri ve sayilari ayirt edebiliyor.10 a kadar olan sayilarin çogunu isimleriyle soylùyor.alfabeyi yine ayni, bazi harfleri soylùyor.ismini okuyor diyecegim ama bu okuma degil resimlestirme olur sanirim.ismini klavye ile yaziyor.kalemi tam kullanamadigi icin  klavye ile yaziyor.televizyonda falan kelime yarismalarini gorùnce çiglik atiyor yazilar , harfler cikti diye.en bùyùk zevki o yarismalari takip etmek oluyor o an.harflerle ilgili olan puzllari hemen yapiyor.diger puzllari da yapiyor fakat harfler ve sayilar onun icin daha oncelikli.
bina katlarinda, oyuncaklardaki markalarin yazilarinda, etrafta gordùgùmùz herseyde harfleri, sayilari buluyor, ve soylùyor.
erken yasta bunlari ogrenmesi açikcasi beni endiselendiriyor.ilerde okuldan sogumasina sebep olur dùsùncesindeyim.

Ada'nin sayilara ve harflere olan a$iri ilgisine benim tepkim nasil olmali?

tskrler ve sevgiler...
« Son Düzenleme: Şubat 22, 2009, 03:50:41 ös Gönderen: artemisse »

Güneşin olsun gönlünde
Kar bile yağsa, ya da fırtına olsa
Gök bulutlarla ve dünya kavgayla dolsa
Güneşin olsun gönlùnde

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: SAYILAR VE HARFLER
« Yanıtla #1 : Şubat 22, 2009, 08:30:20 ös »
Merhaba,
hangi alanda olursa olsun eger cocugun istegi varsa ögrenmek istedigi ögretilmelidir.Siz cocugunuza harfleri ögrensin diye özel oyuncaklar alip, masaya oturtup cocugunuza zorla sayilai ögretmiyorsunuz oglunuzun ilgisi var ve ögrenmek istiyor. Cocugun ilgisinin oldugu ögrenmek istedigi konularda onu frenlemek dogru degildir.Sorularina yanit vermeniz yeterlidir.  Yasina göre zeka gelisiminin ileide olup olmadigini cocuk doktorunuz söyleyebilir.ancak okul öncesi cagda yapialn testler saglikli sonuclar vermez.Yine de Ada´yi taniyan cocuk doktorunuz da sizi yönelndirecektir.Görsel algilamasinin cok iyi oldugu acik. Önemli olan onun ihtiyaci olan bilgiyi ona sunarken diger alanlarda geri kalmamasini saglamaktir. Özellikle zeka gelisimi yasitlarindan ileride olan cocuklarda sosyal gelisim de desteklenmelidir.Cocuk tek  tarafli desteklenmedigi sürece ihtiyaci olan bilgi ona sunulmalidir.
Eger oglunuzun harf ve sayilari ögrenmeye ilgisi varsa , görsel algilamasi ilerideyse zeka gelisimi yasitlarindan ilerideyse ya da bunlardan sadece bir tanesi bile mevcutsa ve siz ona merak ettiklerini ögretmez sorularini gecistirmeye calisir, sert tepkiler verirseniz asil ozaman onun ileride ögrenmekten sogumasina neden olabilirsiniz.Zaten zamanla cocuk doktorunuz oglunuzun zeka gelisimi ile ilgili bilgiler verecek kontrollerde hangi alanlarda neye ihtiyaci oldugunu konusuna deginecektir.
Sevgilerimle

Çevrimdışı artemisse

• Yeni Üye
  • *
  • kùçùk prensim Ada
« Yanıtla #2 : Şubat 26, 2009, 02:42:04 öö »
tesekkùrler Nil hanim,

haftada bir gùn de olsa gittigimiz kres tarzi bir yer var, aileler ve çocuklarin birlikte katildigi, edukatorlerin oldugu bu mekanda Ada'yla ilgili gorùslerimi paylasiyorum.onlar da Ada'nin ilgisini memnuniyetle karsiliyor."Ada ogrenmek istedigini ogreniyor, siz zorla ogretmiyorsunuz, çok gùzel simdiden bunlari yapabilmesi " diyorlar.test için henuz erken oldugunu soylemislerdi.

bu krese Ada'yla bana gore çok yapisik bir hayat  yasadigimiz icin gitmeliyim diye karar verdim.edukatrise endisemden bahsedince, Ada'nin hic de benim dùsùndùgùm kadar bana bagimli olmadigini gordùk.

kuzenleriyle bir araya geldiginde onlarla oynasa da daha cok kendi oyunlarini kendisi yaratiyor.
fakat SIKILMIS  ise yorgun ise hep beni istiyor.asla babasi ya da baskasina varmiyor.babasi da benim kadar onemli degil mi?kiyaslamak dogru degil ama, ornegin Ada'dan 3 ay bùyùk eltimin kizi o durumda olsa babasi kucagina falan almak istediginde babasina varir.ama Ada "annemi istiyorum " diyorsa annesine varmali.alternatif kisi yoktur.$unu belirteyim bu durum benim oldugum ortamda boyle.ben evde degilsem " hayirrrr, beni anneme gotùrùn " seklinde degil.
bùyùkannesi falan " bunu sana yapiyor" diyorlar.bana kapris yaptigini soylùyorlar.

sizce durum nedir?

sevgiler....
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2009, 02:44:52 öö Gönderen: artemisse »

Güneşin olsun gönlünde
Kar bile yağsa, ya da fırtına olsa
Gök bulutlarla ve dünya kavgayla dolsa
Güneşin olsun gönlùnde

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Şubat 27, 2009, 11:06:01 öö »
Ada nekadar tatli masallah bayildim bayildim harika.iyiki koymususn fotografini cok seker.
Cocugun anneye bagli olmasi degil bagimli olmasidir sorun olan.Eger bir cocuk annesinin olmadigi ortamlarda huzurlu olamiyorsa anneden ayrilamiyorsa bu bagimliliktir.ancak Ada´nin yaptigi gibi anneyi gördügünde ona gitmek istemesi cok dogal.Cocuklar bazi dönemlerde anneyi bazi dönemlerde babayi tercih ediyorlar.
Benim kizimda bir süre he babasini istiyordu.Bana sen evde kal ben babamla gideyim diyordu ama simdi tam tersi herseyi benimle yapmak istiyor.
Okuö öncesi dönemde testler saglikli sonuclar vermiyor.Ada kendi istegiyle ögrendigi sürece iciniz rahat olsun.
Sevgilerimle