Gönderen Konu: Uyur Gezer mi?  (Okunma sayısı 583 defa)

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
Uyur Gezer mi?
« : Şubat 23, 2009, 11:50:08 öö »
Nil Hanım merhaba,
Daha önce Uğur ile ilgili tik konusunda görüşlerinizi sormuştum.Yaklaşık 1 ay kadar bir süre sonra tik’leri geçti.
2 gecedir yaşadığımız olaylar ise beni çok korkuttu. Uğur 6 yaşında.
Cumartesi gece yarısı 2.30 da telefon çaldı.hayırdır inşallah sitenin güvenliği arıyor.’’ Çocuğunuz dışarıda kapının önünde lütfen kapıyı açar mısınız?’’ Çok korktuk tabii. Donmuş elleri ayakları ve annemi bulamadım babamı bulamadım diye söylenip duruyor. Ne olduğunu sorduğumuzda sizi bulamayınca yanlışlıkla kapıdan çıktım dedi. Ama konuşması bir garip sanki sarhoş gibi dili dolaşıyor. Yanımıza aldık yatağa .Konuşmadan uykuya daldı. O gün ev kalabalıktı. Dayılar dedeler komşular v.s. Herhalde aklı karıştı dedik.
Fakat aynı şey dün akşam da tekrarlayınca daha çok korktum doğrusu. Allah’tan bu sefer ne olur ne olmaz deyip kapıyı kilitlemiştik.
Bu sefer saat 4 civarı ''kapı kilitli anneme babama gitmem gerekiyor. Anne baba'' diye konuşmasına uyandım.Kapıyı açamayınca salonda yürürken konuşuyor. Kucağıma alıp yine bizim yatağımıza getirdim. Ne oldu oğlum dediğimde  yanlışlıkla kapıyı açmak istedim. Ama ben kendime güveniyorum hiç ağlamadım.dedi. Rüya mı gördün dediğimde evet eski zamanlarda yaşamış hayvanları ve mağara adamlarını gördüm dedi.(okuldaki bu ayki inceleme konuları geçmişten günümüze evler hayvanlar bitkiler) Sonrada anlaşılmaz şeyler söylemeye başladı. Ama gözleri açık ve dikkatle bana bakıyor.Yaklaşık 15-20 dakika uyumadan gözler açık bana bakarak yattı. Ben saçını okşayayım mı oğlum dediğimde evet dedi ve kısa bir süre sonra uykuya daldı.
 Konuşması yine sarhoş gibiydi. . Bu sabah uyandığında oğlum neden gece kapıya gittin dediğimde hiç cevap vermedi. Ben de üstünde durmadım.
Sanırım uyur gezerlik gibi bir şey. Ama gözleri açık ve sorduklarımıza cevap veriyor.
Kendimi de sorgulamaya başladım bu arada, kardeşinin gece terörü vardı(6 aydır rahat uyuyor), sonra Uğur’un tikleri, şimdi ne ad vereceğimi bilemediğim bu davranışı.
Bu davranışı uyur gezerlik mi? Neden olabileceği ve bu durumda nasıl davranmamız gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz ?

Teşekkürler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Uyur Gezer mi?
« Yanıtla #1 : Şubat 25, 2009, 12:07:46 öö »
Merhaba Nilgün Hanim,
kendinizi sorgulamayin. Gece terörü de cocuklar da tik de hemen hemen tüm cocuklarda yasanilan dönemlerdir.
 Uyurgezerlik Almanya´deki istatistiklere göre her 5 cocuktan birinde görülüyor.Genelde ergenlik dönemine dogru gecer.Bir uyku bozuklugu olarak bilinir ancak tam olarak neden kaynaklandigi bulunamamistir.cocuklarda stres dönemlerinde, okul problemlerinde, cocugun onu meskul eden önemli olaylarin yasandigi dlönemlerde ortaya ciktigi bilinir. Genetik de olabilecegi düsünülür yani kisacasi tama olarak nedeni bilinmiyor.
Uyurgezerlik kendi basina tehlikeli bir rahatsizlik degildir ama sizin anlattiginiz sekilde olustugundan cocuk icin kaza tehlikesi (hata hayati tehlike yaratabilir, pencereden asagiya düsme gibi) nedeniyle dikkatli olunmasi gerekir.Beyinin bir bölümü uyurken bir bölümü uyanik oldugu seklinde aciklanir ve kimi uyurgezer basit diyaloglarda kurablir.Sizin yapmaniz gereken en önemli sey elinizden geldigince ogluzun gece kendisine zarar vermesini engellemektir.Ayrica gün icinde eger stresli bir dönemdeyse ailede onu meskul eden olaylar olduysa rahatlamasini saglamaya calismalisiniz.Onu meskul eden seyleri anlayabilmek icin gözlemlemelisiniz.cocuklar zaman zaman bizim hic önemsemedigimiz konulari kafalarinda büyütürler ve sorun haline getirirler.Bunun icin cocuk doktorunuzla konusmanizi öneririm. Gerekli görürse cocuk psikologundan yardim almaniz iyi olur.
Uyurgezer ocuklar ertesigün cok yorgun olabilirler.Gece yasadiklarindan dolayi  ertesi gün tam dinlenememis olabilirler.Cocugun hayatini negatif etkilememesi acisindan bir uzmandan yardim almanizi öneririm.
Korlacak endiselenecek birsey yok Nilgün Hanim bazi cocuklar  daha hassas yapili olabilir daha cok rahatlamaya ihtiyac duyabilir.Gün icinde cok mutlu görünen cocuklarda da uyyur gezerlik olabiliyor.cocugun bilinclatinda onu meskul eden birseyler olabilir.Bunlari biz büyükler herzaman farkedemiyoruz bunun icin uzmanlar var.
Önemli olan oglunuza panik yaptirmayin. Bunun normal odlugunu, yorgun olundugund abazen böyle seyler yasanabilecegini, cok zeki bir cocuk oldugu iin uykuda da beyninin calistigini anlatin :) Onun uyurgezerligi kafasind abüyütüp kendisinin bir sorunu oldugu düsüncesine kapilmasini engellemelisiniz.
Yorum yapmayi sevmiyorum böyle durumlarda pek dogru da degil ama sadece bir tahmin, okulda isledikleri konu onu biraz korkutmus da olabilir.O konu onu cok meskul edince rüyalarina girip kabus gördügüne göre belki de islenen konular onu korkutmus olabilir. Birkac gün gözleleyip oglunuzla konusun ve mutlaka ögretmenine aktarin.
Merak etmeyin benim kizim da bazi dönemlerde stresli oluyor geceleri korkuyor agliyor, hemen kendinizi sorgulamayin lütfen.
Sevgilerimle