Gönderen Konu: büyük tuvaletini altina yapma  (Okunma sayısı 553 defa)

Çevrimdışı pinarss

• Yeni Üye
  • *
büyük tuvaletini altina yapma
« : Mart 23, 2009, 02:58:01 ös »
Nil hanim, ikizlerimle ilgili daha once de size danismis ve cok faydali tavsiyelerinzden faydalanmistim. Bu gecen surede sizin de ikizleriniz oldugunu ogendim (ustelik tipki benim gibi iki oglan!) ve cok sevindim. Gule gule buyutun -bizim kadar zorlanmayin:)-

Ogullarim 3 yas 8 ayliklar. Tuvalet egitimine 3 yasindan sonra basladik. Biraz talihsiz bir baslangic oldu, bilincsiz uygulamalar yaptik malesef. Yine ogullarimdan biri bu isi kisa surede halletti. Digeri ise cis konusunda oldukca iyiyken (hic kacak yok nerdeyse) kakasini kesinlikle tuvalete yapmiyor. Bir donem surekli kiloduna yapti. Simdi ise beze yapiyor mutlaka. Geceleri hala altlarini bagliyorum. Biliyorum dogru degil bu ama... Ogullarimdan birinin idrar tutmakta sorunu var. Gunduz de cok sik araliklarla yapiyor ve arada istemeden kaciriyor. 2 saatlik gunduz uykusunda bile tutamiyor. Gunduz uykusunda baglamiyorum ve kesinlikle kizmiyorum. Ama geceleri baglamadan yatirmak saat basi uyanip-uyandirip wcye gitmek anlamina geliyor ki gozum kesmiyor hic. Digerinde ise dedigim gibi bir sorun var. Cisini tutmakta cok iyi, eminim gece baglamasam da kuru kalkacak. Ama kakasini sabah erkenden hatta mumkunse biz daha uyanmadan yapmak istiyor ve altinda bez olmazsa naparim bilemiyorum.

Uzattim ozur dilerim ama nerdeyse 8 aydir suren bu sorunla ilgili ne yapabilecegimi kestiremiyorum. Kizdigim zamanlar oldu, bunun sonucu olarak kiloduna yapmamaya basladi. Hatta birkac kez oturaga yapti, alkisladik, odul verdik, mutlu oldu. Ancak bunu devam ettirmedi. Su anda tavrim tamamen gormezden gelmek seklinde. Her sabah birsey soylemeden temizliyorum. O da bunu cok dogal bir sey olarak algiliyor. Gecen gun ona abi oldugunu ve yakinda geceleri de bez baglamayacagimizi, o zaman kakasini tuvalete yapmasi gerekecegini anlattim ve bana dehset icinde bakti. Bu ihtimal onu korkuttu diyebilirim nerdeyse. Sizce bir pedagoga gitmeli miyiz? Bu sorun kendiliginden cozulur mu? Yoksa tavrimizi degistirmemiz mi gerekiyor?

Tesekkurler, iyi dileklerimle...

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: büyük tuvaletini altina yapma
« Yanıtla #1 : Mart 23, 2009, 08:19:53 ös »
Merhaba,
tuvalet egitiminin basinda yanlis yaklasimlarinizin oldugunu söylemissiniz. Ogullarinizin bahsettiginiz tuvalet ile ilgili sorunlari da bu yalklasimlara bagli olabilir.HErseyden önce cocuk doktorunuzla görüsmelisiniz.Idararini tutamama konusunda fiziksel nedenler arastirilmali.
Oglunuzun büyük tuvaletini tuvalete yapmak istememsinin altinda basta da dediigm gibi tuvalet egitimine baslangic asacasinda yapmis oldugunuz davranislar yatiyor olabilir.Baskici, aceleci bir tarzini olduysa bu tür sonuclar cikabiliyor ortaya.
Cocugun büyük tuvaletini altina yapmasinin altinda bircok psikolojik neden olabiliyor.Sadece ailenin erken ve baskici tuvalet egtimi degil , cocugun ilgiye sevgiye ihtiyacinin olmasi, kardes kiskancligi, cocugun kardeslerine göre aile tarafindan yeterince ilgi görmedigini haksizliga ugradigini düsünmesi, aile icinde gerginlik ya da cocugun cekingen, korkak, gergin bir yapiya psikolojiye sahip olmasi, duygusal gelisiminin yasina göre geride olmasi gibi nedenlerle cocuklar büyük tuvaletlerini bezlerine ya da altlarina yaparlar.
Büyük tuvaletini tuvalete yapmayi ögrenen bir cocuk kendisinden bir parcayi kaybettigini düsünür ve bu sürecde ailenin cok sabirli anlayislis evgi dolu olmasi gerekir.Cocugun tuvaletinden igrenmek, hemen temizlemek, burnunu tikamak kisacasi cocugun tuvaletinden utanmasini ya da korkmasini saglamak da cocugun bir süre sonra ya da hemen tuvalet egitimi sirasinda büyük tuvaletini altina yapmaya baslamasina neden olur.
Bunlardan birisi ya da birkaci sizin durumunuzu aciklayabilir.Bunu anlayabilmek icin cocugu ve sizi iyi tanimak, ayrintili bir konusma yapmak gerekmektedir.Tuvalet ile ilgili problemleriniz 8 aydir devam ettigine göre bir cocuk psikologuna danismanizi öneririm.Terapi gerekip gerekmedigini eger gerekmiyorsa oglunuza nasil yaklasmaniz gerektigini size söyleyecektir.Sadece tuvalet egitimi konusundakiy aklasimlariniz degil ogullariniza karsi tavirlariniz egitim tarzinizda önemli oldugundan (Örnegin cok sirmartilmis hala bebek gibi davranilan cocuklarda da ayni davranislari görmek mümkündür) yüz yüze konusacaginiz sorulariniza yanit verecek bir spikologa danismanizi öneririm.
Sevgilerimle
Not:iki erkek cocugu büyütmek degil ama ayni yasta ikie rkek cocugu büyütmek kolay degil zorlanmanizi ya da gecmiste zorlanmis oldugunuzu anlayabiliyorum.Biz simdilik ilk 10 ayi atlattik bakalim ileride iki delikanli ile nasil olacak günlerimiz:)

Çevrimdışı pinarss

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #2 : Mart 24, 2009, 03:00:16 ös »
Nil Hanim, hemen cevap verdiginiz icin cok tesekkur ederim. Bastaki talihsiz egitim, benim olmadigim bir donemde bu egitime baslanmis olmasindan kaynaklandi. Baski vs. yoktu ancak istikrarsizlik vardi. Yani bir bezli bir bezsiz dolasti cocuklar bir sure. O yuzden alismalari gec oldu. Bahsettiginiz olasi sorunlar hakkinda cok dusundum fakat bunlarin hicbirini (neyse ki) bize uyarlayamadim. Yine de benim goremedigim ya da objektif bakamadigim bir durum olabilir tabi. Bir uzmana danisacagim bu konuda. Cok tesekkur ederim tekrar. Minik delikanlilarla eglenceli gunler dilerim. En tatli zamanlari:)

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Mart 28, 2009, 03:20:56 ös »
Ege3r bahsettigim konulardan hic birisi mevcut degilse sakin olup ogullariniza zaman verebilirsiniz.Fiziki olarak hazir olmayabilirler.Yine de bir uzmandan yardim almanizda fayda olabilir.
Cok tesekkür ederim ben de size delikanlilarinizla güzel günler dilerim:)