Merhaba Yesim Hanim,
Ahsen yasadigi gerilim , korku , heyecan nedeniyle aglamis. Bu konuyu sorun haline getirmemesi icin "aglamanin dogal bir durum oldugunu insanlarin bazen korktugunda cani acidiginda, heyecanlandiginda" böyle seyler yasayabileceklerini söyleyin. Hatta sizin de böyle br aninizi (varsa) anlatin ya da onuns evdigi br büyügünün de kücükken böyle bur sey yasadigini anlatin. Eger aglamamasi gerektigini ona sürekli söylerseniz bu onda daha büyük bir gerilim ve basaramama korkusu yaratir.
Büyükler bile bir topluluk karsisinda konusacaklari zaman heyecanlanirlar, kimimizin sesi titrer kimimizin yanaklari kizarir hatta dahada büyük sorunlar yasayanlar var. Bir topluluk karsisinda bir gösteride bulunmak, birseyler anlatamak okumak tabiki kendine güven isteyen bir olaydir ama ayni zamanda calisma ve aliskanlik da ister. Zaman zaman böyle seylerin yasanmasinin dogal oldugunu eger siirini iyi ezberlerse bir dahaki sefere daha az heyecanlanacagini anlatabilirsiniz ama sürekli baski yapmanizi önermem.
Daha az heyecanlamasi icin neler yapabileceginizi konusun, söyleyeceklerini önceden iyi ögrenmis olmasinin onu rahatlatacagini anlatin.Aglarsa üzüleceginizi söyleyerek onun daha cok korkmasina neden olursunuz.
Ben sorulara yanit verirken mümkün oldugunca "Bizden " de örnek vermeye calisiyorum,i sadece teorik bilgiler olmadigini anne olarak benim de benzer seyler yasaidigimi ve size önerdiklerimi uyguladigimi anlatabileyim diye. Istee yine böyle benzer bir örnek.Cumartesi günü kizim daha önce cesaret edemeyecegi bir kaydiracaga tirmandi, cok yüksekti, büyük boru seklinde dar yollardan (kapali) cikip yine boru seklinde olan kaydiraktan kayacakti. Iceriye girdi yukariya cikti bir sürü erkek cocugu yukariya cikinca sallanmaya baslayan kaydiragin icinde mahsur kaldi. Ne asagiya inebildi ne kayabildi. Biz göremiyoruz sürekli disaridan cesaret vermeye calisiyoruz. Agliyor bagiriyor inemem diye. Bütün restorandakiler seyretti. Bazi cocuklara babalari Tuana yi inmeye ikna etmesi icin görev verdi istemese de al kucagina indir dediler ama nafile.Tuana en tepede kaldi. En sonunda esim girdi iceriye daracacik yerden cikti ben kaydirak kismindan yukariya ciktim o iktirdi ben ayaklarindan cekip cikarrtim. Insanlar icin cok eglenceli seker bir olaydi. HErkes cok güldü.Tuana asagiya geldiginde kucagima sarildi ve sürekli "anne cok sallaniyordu ben cok hizli kayacagim diye korktum" dedi. Tüm gün aynis eyi tekrarladi. BEn de O na size önerdigim gibi anlatmaya calistim. Benim de küccükken basima geldigini korktugumu agladigimi bunun cokd ogal oldugunu söyledim. Biraz rahatladi. Sonra benim mimiklerimle omuzlarini silkeleyerek "tabi olur bazen böyle seyler de mi anne" demeye basladi. Eger ben ona "Neden inmedin niye kokrtun korkacak birsey yok diye üsteleseydim kendine güveni sarsilacakti. Insanlarin karsisinda böyle birsey yasamis olmasi onu zaten üzdü bu nedenle ben de "Aglamak da korkmak ta normaldir herkesin basina gelir böyle seyler" diye yaklastim olaya.
Benden de size ve Karsiyaka'ma sevgiler selamlar:) Benim icin Alsancak Konak Vapuruna binin olur mu:) Martilara GEVREK atarsaniz sevinirim