MErhaba Hatice Hanim,
Azra cok seker bir kiz, anneme de gösterdim kizinizin fotografini O da size benzetti

Güzel kizimiza da öpücükler.
Öncelikle anaokulunun psikologuna danismanizi mutlaka öneririm. Cünkü kizinizi taniyan davranislarini gözlemleyen, ögretmenleriyle iletisim icinde olan bir uzman size daha saglikli bilgiler verebilir. BEn forumda genelde üyelerimize eger okullarin rehber ögretmenleri psikolojik danismanlari varsa onlardan cocuklariyla ilgili bilgi almalarini ama sonrasinda bana da yzamalarini öneriyorum. Bazen bazi "Uzman"larin görüslerine katilmiyorum ozaman daha ayrintili bilgi verebiliyorum. Önemli olan cocugu taniyan birisinin yorumlarini bilmem.
Genel olarak bilgi vermem gerekirse gecici kekemelik durumunda cocuga kekemelik konusunda baskiy apmamak gerekiyor. Konusmasini düzeltmemek dikkatini konusmasina cekmemek gerekiyor. Bazen cocuklarin zeka gelisimi konusma gelisiminin ielrisinde oluyor cocuk bir cok seyi ayni anda anlatmak istiyor basaramayinca heyecanlaniyor. Anne babadan ayrilik, tasinma, aile ici stres ya da cocugun kendisine stres yapmasina neden olacak herhangi bir durum (okulda olan bir olay, arkadaslariyla yasadigi olaylar önreign en iyia rkadasinin baska arkadas bulmasi) anne babanin son dönemde yogun calisma temposu , bakici degisikligi, okul degisikligi yani kisacasi cocugu etkileyen olaylar cocugun bir dönem kekelemesine neden olur. Eger aile ve cevre durumu büyütmez, panik yapmaz ve cocuga anlayis gösterir konusmasini sakince dinlerse bu dönem atlatilir aksi takdirde cocuk daha cok kekeler ve kalici olabilir.
Kiziniz konusurken O'na "Benim zamanim var seni dinliyorum" duygusunu verin. Sözünü bitirmesini bitmeden cümlelerini tamamlamayin. Acele ettirmeyin. Anlamadiginiz zaman anladiginiz yerleri tekrar edip onun acele etmeden tekrar anlatmasini saglayin. Asla cümlelerini kontrol etmeyin, düzeltmeyin, onun yaninda konusma sorunuyla ilgili birseyler söylemeyin. Cevrenizdekileri de bu konuda uyarin.
Önemli olan bu durumun kaynagini bulmaktir. Kizinizi suan mesgul eden seyleri anlayabilmek icin ögretmenleri, okul psikologu ile iletisim icinde olup kizinizi gözlemleyin. en cok hangi durumlarda kekeliyor .Özellikle okulda ögretmenlerinin konuya yaklasimi cok önemli diger cocuklar kizinizla dalga gecerse ögretmenlerin müdahelesi cok önemli.
Sizin olaya sakin yaklasmaniz, kiziniza hersey yolunda seni dinlemeye zamanim var hissini vermeniz cok önemli.
Psikologunuzla konustuktan sonra kizinizla ilgili bilgiler verirse tekrar yazabilirsiniz. Duruma göre tekrar yorum yapabiliriz.
Sevgi ve selamlarimla