Gönderen Konu: cocugum ustun zekali mi-ne yapmaliyim?  (Okunma sayısı 959 defa)

Çevrimdışı can

• Genç Üye
  • **
cocugum ustun zekali mi-ne yapmaliyim?
« : Mayıs 10, 2009, 10:33:44 ös »
nil konu basligina karar veremedim yanlis yazdiysam degistir lutfen..sana sordugum soruyu sen kopyalayip yapistirirsan  sevinirim..ben cevabini asagiya yapistirip burdan devam ediyorum :)

Merhaba Hatice,
fazla vaktim yok ama kisaca yanitlayayim sorunu.
 Zeka gelisimi yasitlarindan ileride olan cocuklar  ailelerini korkutabiliyor cünkü bu cocuklar icin gerekli olan okul sistemi ve yeterli okul bulunmuyor. Almanya bir avrupa ülkesi olmasina ragmen burada da böyle. Anne baba biraz ortada kaliyor denebilir. Ögrenme meragi olan cocuk ve nekadar ögreteyim ne yapayim diye endiseleniyor aileler.Ancak okul öncesi yaslarda yapilan testler cok saglikli olmuyor. Evet yaptirmissiniz aklinizin bir kösesind ebulundurun ama cok da üstüne gitmeyin.
Can icin en dogrusu o nekadar ögrenmek isterse ne ögrenmek isterse onu ögretin.  Ne ögrenmek istedigine o karar verin. Biz ne ögretecegiz diye düüsnmeyin onun sorduklarina ynait verin. Yap bozla mi ilgileniyor yasitlari icin olanlar basit mi geldi bir yas üstünün alin o d ami basit geldi 2 yas büyük cocuklar icin olanlarini alin. Bu tüm oyuncaklarda oyunlarda böyle olmali. O sormadan siz acaba harfleri mi ögreteyim sunu mu ögreteyim diye onu bir kapiba sokmayin.
Ögrenme istegini de sinirlamayin. Cok erken diye bir kavram tanimayin ögrenmek istedigini sinirlarsaniz birgün o da ögrenme istegini kaybedecektir. Adim adim ilerlesin.
Üstün zekali cocuklarda sosyal gelisim bazen geride olabiliyor. Daha büyük cocuklarla birlikte olmak istese de mutlaka yasitlariyla bir arada olmali.MAlesef Türkiye'de anaokullari yas yas ayrilmis en dogrusu karisik siniflar olurdu ama yapacak birsey yok.
Önce yasitlariyla  birlikte olmasini desteklemenizi öneririm.  Okul disinda da.
COk da kisa olmadi cevabim zaten ama aklina takilan birsey olursa sorabilirsin. Pedagojik danismanliga yazarsan diger üyelerde cevaptan yararlanir
Sevgilerimle
HATICE AKGUN KILIMCI ve KUZUSU CAN (31.08.2006)

Çevrimdışı can

• Genç Üye
  • **
Ynt: cocugum ustun zekali mi-ne yapmaliyim?
« Yanıtla #1 : Mayıs 10, 2009, 10:56:33 ös »
Merhaba Nil
Bize yapilan testin zekayla ilgisi var mi yok mu bilmiyorum aslinda..asagidaki duyurularini gorup basvurmustum ve sanirim birkac ay oldu basvurali...hafta sonu gittik ve bizimle cok hos ilgilendiler sagolsunlar...

http://www.akillibebek.com/index.php?option=com_content&task=view&id=895&Itemid=164

1-1,5 saat surdu..ben gitmeden once cocugun neye ilgisi oldugunu belirleyecekler saniyordum..ama bahsi gecen video izleme isini kaldirmislar bizim yas grubu icin...eksik tamamlama,eslestirme,makas kullanimi,kalem kullanma,kagit katlama,hafiza oyunlari gibi bircok oyun hazirlamislar..can bu tarz seyleri cok seviyor...biz de yaninda durup izledik..en son da bizimle paylastilar..

bahsettigim gibi gelisiminin kendi yas araligindan 2 basamak yukarida oldugunu..cok zeki ve hareketli bir cocuk oldugunu..ince motor gelisiminin,algisinin,hafizasinin cok iyi oldugunu soylediler...kitaplarla arasi iyi belli dediler..bunun cok iyi oldugunu belirttiler...mukemmeliyetci bir cocuk,yapamadiginda sinirleniyor dediler...krese gidenle gitmeyeni biz net ayirt ederiz dediler..can hic gitmedi ama ikisinin arasinda bir yerde su an dediler..kisaca gayet hos seyler soylediler :)
belki de ben cok ilgilendigim icin boyle oldu...ama ben ona zorla bisey ogretmiyorum..kendisi merak edip soruyor ben de cevapliyorum...hatta bu ara sorulardan bunalmis durumda kres arastiriyorum :)

ben de senin gibi yasitlariyla daha cok vakit gecirmesi taraftariyim...Allaha sukur cok sosyal bir cocuk..oyle bir problemimiz yok...tabi krese gitmedigi icin ve tek cocuk oldugu icin paylasmayi bilmiyor henuz ...

insanlarin guzeli paylasmayi bilendir
kendi ac kalsa bile kardesine verendir diye sarki soylese de :)) duy da inanma

ilgisiyle,merakiyla,hareketliligiyle mutlu bir cocuk...su anda bir problem yok ama ilerde de insaallah boyle olur..

soylediklerini anladim...merakini ve ogrenme istegini gidermeli...yasitlariyla sosyal ortamda bulunmali..
yasindan cok becerisine ve ilgisine uygun oyuncak secmelisiniz diyorsun..

peki diyelim ki Can okumayi erken ogrendi ve sinif atlatmak istediler...ya da ozel egitim veren bir kurumda okumasini onerdiler..bu konuda ne dusunuyorsun? biliyorum dah cok var ama ben kres arastirirken bile acaba ilerde ozel okula mi devlet okuluna mi gondericem bunlari dusunuyorum...

tesekkurler ve segiler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #2 : Mayıs 18, 2009, 08:26:03 ös »
Merhaba Hatice,
 okul öncesi yasta yapilan gelisim testleri konusunda biraz gecimserim. Daha da dogrusu gelisim testinden cok bir cocugunn zeka testine saglikli tepkile rvermesi icin erken bir dönem. Eger cocuk farkliliklar gösteriyorsa bu da cok asiri derece de hem cocugu hem de ailesini zorluyorsa tabiki denenebilir. Ama bir cocuk zekiy asitlarindan ileride diye hemen telaslanmaya da gerek yok. Cocuklar bazi dönemlerde ataklarda bulunup yasitlarini geciyorlar bazi dönemlerde bazi alanlarda geri de kalabiliyorlar.
 Can hakkinda seni sevindiren pozitig geri bilgiler almaniz cok güzel , tabi gurur duyman da hakkin. Ancak simdiden Can'i FARKLi görmemeni öneririm. Sen simdiden nekadar düsünür acaba ileride ne olur dersen okadar Can a farkli yaklasirsin. Önce anaokuluna baslasin. Sinif icerisindeki davranislari 1 yil icerisinde gözlemlensin. Ögretmenleri gerekli görürse size önerilerde bulunacaklardir.
 Simdiden arastirma yapmak, düsünmek zorunda oldugunu kendini böyle hissettigini anliyorum cünkü malesef ülkemizde egitim sistemi cok dogru islemiyor.Ancak Can ilk okula gidene kadar da uzun bir süre var ozamana kadar degisiklikler de olabilir.
en önemlisi bir anaokuluna, krese yazdirip yasitlariyla birlikte olmasini saglamak.
Rahat olmaya calis. Can'in zeki bir cocuk oldugunu kabul edip mutlu ol tabiki ama "Problem cocuk" olarak görmemen icin daha rahat olmaya calis.

Bu konuda sorularin oldugunda zaman icerisinde yine sorabilirsin tabiki.
Sevgiler

Çevrimdışı can

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #3 : Mayıs 19, 2009, 10:08:06 ös »
tesekkur ederim nil cevabin icin..
tasiyelerine uyucam...simdi yazdiklarimi ve cevabini okuyunca kendimi paranoyak anne gibi hissettim :) aslinda rahat bir insanimdir genel olarak...bahsettim mi bilmiyorum 2 ayda 1 falan gittigimiz bir cocuk gelisimcisi var..bu testin uzerine o da bize ''Ben de oyle tahmin ediyorum..Can bulundugu yas grubuna gore bircok seyde ileri..krese gittiginde ben de konusmak isterim kresdekilerle..belki arada bir ust yasdakilerle birlikte olmasi gerekebilir..sikilmamasi icin ..okumayi erken ogrenirse ilerde sinif atlayabilir..hangi okula gidecegini ilerde tekrar  konusuruz '' deyince birden hafif panikler gibi oldum dogrusu..
ama dedigin gibi kimi cocuk zekaca onde gidiyor..kimisi yetenekleriyle..kimisi fiziki yapisiyla..sonra biryerde esitlenebiliyorlar..
benim dusundugum nokta cani sikmadan yapmak ne yapacaksak...

sevgiler ve tekrar tesekkurler

Çevrimdışı elçingülşen

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #4 : Mayıs 20, 2009, 07:13:58 öö »
Haticeciğim günaydın...benimde yeğenim Can gibi.1-2 yaşındayken algılaması ve ilgi alanları diğer çocuklardan çok farklıydı.Ablam ana sınıf öğretmeni.Psikoloğuyla işbirliği halindeydi Uğur'un o dönemlerinde.Uğur okula gitmeden okumayı söktü.Ve okula başladığında 2.sınıfa atlatıldı.Şuan 4.sınıfta ve yaşıtlarından çok önde gidiyor ve çok güzel gitar çalıyor.Başarısı süpper MAŞALLAH.Ablamın ve ablasının ilgili oluşu belki,herşey yolunda şu an.Ama mualesef ki Türkiye de bu çocuklara has özel bir okul olmalı ve harcanmamalı bu çocuklar bence...

Çevrimdışı can

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #5 : Mayıs 22, 2009, 12:33:21 öö »
Elçincim teşekkürler mesajın için ..
Ablanın oğlu hangi okula gidiyor..başarılı bir çocuk olması çok güzel..peki mutlu bir çocuktur heralde di mi? problem yaratıyor mu yaşıtlarından önde olması onun için..
Bu arada benim eşimin ismi de Uğur ve Canın ilk ismi de Uğur aslinda :)  yani ayrı olarak Uğur Can Kilimci
sevgiler