Gönderen Konu: SABIRSIZLIK ve INAT  (Okunma sayısı 490 defa)

Çevrimdışı SelenY

• Yeni Üye
  • *
SABIRSIZLIK ve INAT
« : Mayıs 11, 2009, 03:08:19 öö »
Merhaba,

4,5 yasindaki kizim son zamanlarda asiri sabirsiz olmaya basladi. 3 yasindaki kardesi yuzunden kendisini ihmal ediliyormus gibi hissedebiliyor olabilir zaman zaman ancak yine de sabretmeyi, beklemeyi ogrenmeli diye dusunuyorum. Ornegin bir yolculuga ciktigimizda gidecegimiz mesafenin uzun oldugunu, yaklasik ne zaman varacagimizi bastan soylesem de, surekli "geldik mi? ne kadar kaldi?" diye sorabiliyor. Beklemeyi hic sevmiyor, her istegi aninda yerine gelsin istiyor. Sabretmesi gerektigini, herseyin bir zamani oldugunu anlatmaya calisiyorum ama bu konuda baska neler yapmak gerekir? Sabretmeyi ogretecek oyunlar tavsiye edebilir misiniz?

Ikinci sorunum da inat. Herhangi bir konuda birsey yapmasini istedigimde, sirf benim dedigimi yapmamak icin itiraz ediyor. Itirazinin sebebini sordugumda "Hep senin dedigin oluyor, benim dedigim daha az oluyor" diye yanit veriyor. Tikandim gercekten. Referans kitaplarimi cikardim, tekrar okuyayim, kendime bir yol bulayim, bir davranis sekli belirleyeyim diye. Benimle karakter savasina mi girmis goruyor kendisini? Ne yapmaliyim bunu duzeltmek icin?

Tavsiyeleriniz icin simdiden tesekkurler.

sevgiler,
Selen

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: SABIRSIZLIK ve INAT
« Yanıtla #1 : Mayıs 18, 2009, 08:46:11 ös »
Merhaba,
 inat ve bekleme konusunda cocugun bazi isteklerini hemen yapmamak, beklemesini saglamak, neden beklemesi gerektigini aciklama sartiyla cok önemlidir.Cocuk sadece ona inat bekletildigini düsünmemelidir. Örnegin meyvali yogurt istedigind ehayir  bekle demek ve her istediginde sadece hayir demek dogru degildir. Meyvali yogurdu yemekten önce yerse istahinin kapanacgini bu nedenle yemekten sonra tatli olarak yiyebilecegini aciklamak sarttir. Her defasinda ayni cevabi vermek gerekir.Yaklasiminiz dogru tek gerekli olan anne babanin sabirli olmasidir.Cok zor oldugunu biliyorum. Ancak böyle dönemlerde sabirli olamaz ve kolayimiza geldigi icin istedigine hayir dedigimiz halde evet dersek cocuklarimiz beklemeyi bilmeyen kurallara uyamayan simarik ve mutsuz kisiler olabilirler.
Cocugun zaman kavrami gelistikce  cocuk "Nekadar kaldi" sorusuna verilen cevabi daha kolay anlar ve kabullenir.Böyle durumlarda saatinizi ona verip nezaman varacaginizi akrep ve yelkovaninin nerede oldugunu gösterip kendisinin saate bakip takip etmesini saglayabilirsiniz.
Hep senind edigin oluyor diyen cocuklar icin anne baba "Secim hakki" konusunda daha demokratik olabilirler.Cocuklara secim hakki vermek onlarin kendilerini haksizliga ugramis olarak hissetmelerini engeller.  Anne baba bir konuda karar verir ama secenekleri cocuklara sunar.Örnegin cok basit bir örnek verecek olursak "bugün disariya gidiyoruz , parka mi havuza mi gidelim?" yani bu iki secenek anne babanin sectigi iki öneridir ve cocuk bunlardan birisini secme sansina sahiptir. disariya cikilacagina anne baba karar vermistir, evd ekalip tv seyredilmeyecek disariya gidilecek. Eger cocuga Nereye gidelim? denirse cocuk bir sürü istekde bulunabilir bu isteklerden gerceklestirilmesi mümkün olmayan veya ailenin istemedigi önerilerde bulunabilir ve aile "Olmaz" demek zorunda kalir.Bu sekilde cocuk "Hep sizin istediginiz yere gidiliyor" diye düsünür.Bunun yerine aile 2-3 secenek sunmali ve bunlardan birisine cocugun karar vermesi istenir.Bus ekilde cocuk kendi isteklerine önem verildigini hatta karari kendisinin verdigini düsünür ve inatlasmaya calismaz.
Bu tür inatlasmalar sadece 2.yas sendorumunda  olmaz cocuklar dönem dönem kisiliklerini ispatlamayi, SINIrlari zorlamayi denerler.SIteklerini gerceklestirip gerceklestiremeyeceklerini sinarlar. Demokratik egitimlerde cocuga secim sunup karar da hak sahibi olmasini saglamak cok önemlidir.
sevgiler