Merhaba,
4 ya cocuklar icin 2 yasta oldugu gibi yeni bir dönüm noktasi oluyor.Bu konuda yapilacak en önemli ve tek sey cocuga karsi koyulan kurallarin tekrar gözden gecirilip birlikte yasina uygun kurallar koyulmasidir.Bu yasta cocuk 2 yasta oldugu gibi caddde annenin elini birakip "annem arkamdan kossun da benimle ilgilensin" diye dgeil de "Ben artik büyüdüm istedigimiy aparim" diye SInirlari zorluyor. Yapilaca en önemli sey "Evet büyüdün bircok seyi yalniz yapabilirsin bir cok konuda özgürlügün var ama belli kurallara da uymaz zorundasin" temali konusmalar yapmak. Birikte yeni kurallarin nedenleri konusunda konusup acikalamalar da bulunmak. Önreign eger bir daha kis efere yine dinlemeyip caddede kosturusan neler olabilir basina neler gelebilir. Neden böyle kosturup kacman yasak ve eger nhir daha kosarsan ne yapacagiz" gibi. Eger tekrar elimi birakirsan bundan sonra mecbur sadece elinden tutup da yürüyecegiz gibi SINIRLandirmalar getirmek gereklidir.
Bir liste yapip artik neleri yalniz yapabildigini yazabilirsiniz.Olumlu bir yaklasim olacak cocuk büyümenin ona kazandirdiklarini görecektir.Ancak bazi kurallaraa uydugu takdirde daha cok hareket alaninin oldugunu anlamalidir.
Kizim da temmuz sonunda 4 yasina girecek ve bir süre aynis orunlariy asaidk. cok stressli 1 hafta gecirdik.Anaokulundaki bazi sorunlarda eklenince oldukca yorucuydu.Ancak size önerdiklerimi yaptik. Önce "Bu sekilde devam edersen anaokulundaki cocuklar gibi kaba olursan sürekli kurallari bozarsan ozaman bu konuda bu nedenle bu sinirlama getirmek zorundayiz" seklinde konustuk. HErseyden önce cocuklar anne babayla olan pozitif iletisimin bozulmasini istemezler bunu göz önünde bulundurarak o bu sekilde davranirsa bizimd aha kati olmamaz gerektigini hissettirdik.Birlikte bugün tekrar artik neleri yapabildigini neleri yalniz yapma hakki oldugunu (örnegin bahceye yalniz cikabiliyorsun cünkü kapi acik oldugu halde habersiz caddeye cikmiyorsun, komsu bahceye gecmiyorsun gibi" konustuk. Ve kizim da yine birkac gündür eski huzuruna kavustu.Bugün anne sen de tatli annesin ben de eski Tuana yim negüzel dedi.Bu önerdiklerimi uygularsaniz cocugunuza ilk bastan beri gerekli olan temeli vrdiyseniz(sevgi güven pozitif iletisim) eminim bu dönemi de yakinda atlatacaksiniz.
Sevgilerimle