Gönderen Konu: Düzen  (Okunma sayısı 372 defa)

Çevrimdışı civcivim

• Uzman Üye
  • 2 kız annesi mutlu bennnnnn :)
Düzen
« : Temmuz 15, 2009, 03:44:56 ös »
Merhaba Nil,

Uzun zamandır kafama takılan bir durum hakkında sormak istiyorum. Nil 6 yaşında artık biliyorsun. Çok dağınık, aradığı hiçbir şeyi bulamıyor. Odasına çok fazla müdahale etmek istemiyorum ama hergün mutlaka toplamak zorunda, oyuncaklarını çok fazla dağıtmışsa toplaması gerekiyor, arkadaşı gelmişse ve oyunları bitince toplaması gerektiğini sürekli anlatıyorum. Çoğunlukla aşdığım cevap şöyle:

- Anne çok yorgunum biraz sonra toplasam olur mu?

Tekrar hatırlatıyorum, bu böyle akşam toplarım, yarın toplarım diye devam ediyor, en son nokta çok yorgunum diye ağlıyor. Aradığı şeyi bulamayınca aramadım, anlasın düzenli olmanın neden gerekli olması gerektiğini diye ama bulamayınca alternatiklere yöneliyor, yada vazgeçiyor aramaktan. Toplamasına yardımcı da oluyorum ama nafile hiçbir düzelme yok. Odası bazen çöp ev gibi oluyor, arkadaşlarının verdiği minicik kağıtları, yolda bulduğu taşları bile atmak istemiyor. Atmasın tamam ama ortalıkta da olmasın değil mi? Zeynep 'te artık emeklemeye başladı, kızım kardeşin için çok tehlikeli bu minik parçalar sakın yerlerde bırakma diye anlata anlata dilimde tüy bitti inan. Odasındaki masaların üstü hiç boş değil dolu dolu dolu. Odasının düzenine karışmayayım kendi istediği gibi olsun diyorum ama birkaç gün sonra dayanamıyorum.

Çok mu şey istiyorum, erken mi davranıyorum lütfen yardım et. Nasıl öğrenecek düzenli olmayı. Bende öyle çok dağınık bir anne değilim ki beni örnek alıyor desem.

Şimdiden teşekkürler...

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Düzen
« Yanıtla #1 : Temmuz 19, 2009, 08:30:39 ös »
Nilüfer´cim özellikle okul öncesi cagda cocuklarin düzen anlayisiyla bizim düzen anlayisimiz cok farkli oluyor. Cocuklar icin önemli olan oyunlari kurduklari oyun icin ihtiyaci olanlar.Bazen ben topladim dediklerinde bile bizim icin heryer cok daginik oluyor. Cocuk bir yandan odasini toplama nedeniyle oyunlarini bozmamali ama bir yandan da belirli bir düzeni olmalidir.Bu hem cocugun düzen anlayisi ve aliskanligi acisindan önemli hem de senin de dedigin gibi aradigini bulabilmesi icin hem de dikkatini toplayabilmesi ve algilamasi nedeniyle önemlidir.Özellikle okul cocuklari dikkat sorunu olan cocuklar cok daginik ortamlarda saglikli ögrenemezler.
Yapilacak en önemli sey odasina bir düzen sistemi getirmedir.Bunun icin cekmeceler ve kutular yararli olabilir. Aklina gelecek her türlü ivir ziviri oyuncagi yapisina sekline ya da tarzina göre ayirabilecegi her biri icin ayri bir kutucuk olmasi isinizi kolaylastirir. Örnegin bütün legolar bir kutuya, bütün taslar bu kutuya, bütün mutfak oyuncaklari bu kutya (ya da cekmeceye) bütün kalemler su kutuya diye ayirmalisiniz. Her kutunun üstüne bir de  icerigini gösteren kendinizin yapabilecegi kücük sekiller yapistirin. Bu sekilde senin kücük yardiminla toplama isini oyuna cevirebilirsiniz.
Gruplandirma oyunu sayesinde hem toplamasi daha kolay olacak hem de daha zevkli hale gelecektir. Türkiye´de de son zamanlarda cok ünlü olan iscec mobilya magazasinda :) bu tür plastik kutular var ben her gittigimde 2ser ücer aliyorum mutlaka birseyler cikiyor icine koyulacak. Arabalar bir kutuya kücük toplar bir kutuya müzik aletleri bir kutuya.Ayni zamanda cekmeceleri var Tuana nin ama ortalikta atilan ve hic bir yere ait olmayan ivir zivirlari bile koyabiliyoruz bu sayede.
Birkac kücük kural koyabbilirsiniz. Örnegin aksam yemeginden önce hep beraber oda toplamdan yemege oturmama gibi ya da aksam yatmadan önce hizlica odasini toplamadan iyi geceler kitabi okunmamasi konusunda bir kural olabilir. Önemli olan ve dikkat etmeniz gereken nokta insa ettigi yaptigi sekilleri ertesi güne bozmadan birabilme sansinin ve izninin olmasi gerekiyor.
HEr cocugun yapisinda aileden  de edinmis oldugu aliskanliktan dolayi düzen konusuna bakis acisi da farklidir.Örnegin Tuana kücükken yeni bir oyuna baslamadan önce daha önceki oyunun oyuncaklarini toplamadan yenisine baslayamiyordu ve bunu ben dikkat etmesem de yapiyordu. Ikizlerden sonra odasini sürekli kontrol edemedigimden o stresli dönemde o kurali hic önemsememeye basladi ve ayni Nil gibi sonra sen yardim et demeye basladi. En sonunda eger durum cok kötü bir hal alirsa ve toplamazsa yerde kalan oyuncaklari bellli bir süre sonra (onunla daha öncedne konustugum gibi) bir torbaya koyup yine belli bir süreligine bodruma kaldirmaya basladim. 2 defa yaptim ve simdi toplamak istemedigide birkac hatirlatamdan sonra yine aynis eyi yapmam gerektigini söyledigimde hemen topluyor.ancak benimy ardimim gerekiyor örnegin sunlar suraya bunlar buraya diye.Aksi takdirde o daginiklik icinde altindan kalkamayacagi bir görev olarak görüyor.
Siz de böyle kücük kurallar bulup senin de yardimin ve yeni bir düzen sisteminizle oyunla bu konuda Nil in biraz daha istekli olmasini saglayabilirsiniz. Tek basina hepsini toplamasini beklemek de dogru degil eger oda birbirine girdiyse senin de yaptigin gibi yardim etmeyi önermek dogru yine istemezse tutarli olup birkac toplanmayan oyuncagi birkac günlügüne kaldirabilirsin.
Sevgiler:)

Çevrimdışı civcivim

• Uzman Üye
  • 2 kız annesi mutlu bennnnnn :)
Ynt: Düzen
« Yanıtla #2 : Temmuz 21, 2009, 10:02:52 öö »
Süpermen gibiisn Nil, teşekkürler yardımın için.

Çocukların düzen algısı biraz farklı dediğin gibi. Oyuncaklarını yerlere diziyor ve öyle kalmasını istiyor mesela, sakın kaldırma odam bundan sonra böyle kalacak diyor. Kullanım açısından zor olmasa benimde itirazım olmaz. Bakalım dün kutuladık küçük parçalı oyuncakları, inşallah işe yarar.

Sevgiler, yumurcakları, ablamızı öpüyorum...