Merhaba Yesim Hanim,
basiniz sagolsun cok üzüldüm.Allah rahmet eylesin , nur icinde yatsin halaniz.
Sünnet icin de oglunuza gecmis olsun, kolay bir ameliyat dgeil, her nekadar kisa sürede iyilessede cocuklar icin büyük bir heyecan oluyor ,a yrica bir de kültürümüzde sünnet olayina sadece kücük bir ameliyat olarak bakilmadigindan bircok anlam yüklendiginden belirli bir yastan sonra cocugun psikolojik destege de ihtiyaci olabiliyor.Cevre tarafindan cocuga sürekli sünnetden sonra erkek olacagi, büyüyecegi, erkeklige ilk adim oldugu söylendikce cocuk bu ameliyatin altindan fiziksel olarak cabuk kalksa da psikolojik olarak aydinlatilmaya, konusmaya ihiyac duyuyor.Oglunuzun vücudundaki yasadigi "doga" degisikliklerin disinda vücudunun bir organina yapilan ameliyat bütün tanidiklari, akrabalari, cevreyi konu komsuyu ilgilendiriyor ve o organa odaklaniliyor.Bu dönemde cocugun yasi ne olup bitigini anlayacagi yasta oldugunda daha cok psikolojik destege ihtiyac duyuyor.Neden yapiliyor bu ameliyat ne icin gerekli gibi.
Oglunuzun sorulari karsisinda cok zorlandiginizi tahmin edebiliyorum. Bizim yetsitigimiz toplumda, bizime gitildigimiz zamanlarda cocuklugumuzda bu konular tabuydu. Nekadar moder bir ailede bile yetisilse özellikle ailelerin bu tür sorulara yaklasimi cok tutucu oldugu gibi cocuklar böyle sizin oglunuzun sordugu gibi rahat sorular soramazdi.Sizin de sasirmaniz cok dogal, zorlanmaniz cok dogal.Böyl zor durumda kaldiginizda yine düüst davranip cocuklarinizdan zaman isteyin. Oan o konuyu nasil aciklayacaginizi bilemediginizde acikca bu konuyu daha sinra yine konusacaginizi söyleyin. En önemlisi "Dogal" davranmak.Yani cocuklar yasadiklarinin "kötü, yanlis, ayip" oldugu hissine kapilmamalari.
Cocuklar bu konularda soru sorduklarinda, kendi vücutlarinda yasadiklari degisikliklerin farkina vararak , kendi hissettiklerindne yola cikarak soruyorlarsa mutlaka konu cocuga anlayacagi sekilde aciklanmalidir. Cocuk anne babaya gidip sorarsa anne baba ona bilmesi gerekeni anlatmalidir.Cevreden arkadaslarindan yalan yanlis bilgiler almasindansa anne baba yasina uygun bir bicimde vücudunda yasadigi degisiklikleri nedenlerini, bu degisimlerin cok dogal oldugunu anlatmalidir.Neyi nekadar anlatacaginizi cocuklar belirler.Cocuga asiri bilgi yüklemesinden kacinmak icin onu anlayacagindan daha dogrusu bilmek istediginden fazlasini anlatmaktan kacinmanin tek yolu cocugun gelip cinsellik ile ilgili soru sormasini beklemek en dogrusudur.
Sizin oglunuz da sünnet dolayisiyla size butür sorular yöneltmis. Eger siz zorlaniyorsaniz babasinin anlatmasi gereklidir.Siz de zaten baslangici yapmissiniz. Büyümeye basladigin icin oluyordur diyerek. Simdi yapmaniz gereken büyümeye baslamanin ne oldugunu kisaca anlatmak. O bilmek istemedigi hallde "Zamani geldi artik cinsellik ile ilgili bilgi vermeliyim" diye bir düsünceniz olmadigina soru ondan geldigine göre cocugunuz 10 yasinda da olsa oglunuzla konusmalisiniz.
Öncelikle ogünki sordugu soruyu hemen yanitlayamadiginizi ve düsündükten sonra ona daha aciklayici bir skeilde bilgi vermek istediginizi ama isterse babasiyla "erkek erkege" de konusabileegini bu sekilde babasiyla ilgili sorularina da ona daha rahat yöneltebilecegini söyleyebilirsiniz.
Kiziniz ile ilgili sorunuz gelince, ev icinde aile bireylerinin cocuk kücüky aslardayken ögrenmeleri gereken birsey de herkesin "Özeli" oldugudur. Bu özel kapsaminda birisi dustayken, tuvaletteyken ,, giyinirken diger aile fertlerinin saygili olmasi gerektigidir. Anne baba örnek olmali ve önce kendileri cocuklarin "özeli" ne saygi göstermelidir.Bu sekilde karsilikli saygi ve anlayisla yetsisen cocuklar icin kardesi giyinirken kapisini kapattiginda kapiyi calmadan girmemesi gerektigini vb konulari anlayisla karsilarlar.
Bu sekilde kardesler arasinda da bazi konularda sINirlarin oldugunu ögrenirler.Sizde güncel bir konu olduguna göre cocuklarinizla bu konulari konusabilirsiniz. Tabi hep konuyu olaya biraz uydurarak :)Yani zamanini denk getirerek, örnegin birisi dustaykn digeri banyoya girmek istediginde gibi.
Aklima hemen bugünki olay geldi.Kizim tuvaletteyken Timur banyoya girmis. Tuana Timur´a firca atiyordu "Ben tuvaletteyim izin almadan iceriye girdin diye:) Timur da anlamadigindan kahkahayi basiyor, Tuana da durmadan "HAyir Timurrr birisi tuvaletteyken kapi calinir sen calmadinn" diye avaz avaz bagiriniyordu:)
Bayagi uzun yazdim sanirim eger kafaniza takilan baska soru olursa ben buradayim:)
Ben de yagmurlu bir Almanya aksamindan sicak KArsiyaka´ma ve sicak KArsiyaka´lilara selam ve sevgilerimi yolluyorum:)