Gönderen Konu: uyku saatlerini ayarlama?  (Okunma sayısı 559 defa)

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
uyku saatlerini ayarlama?
« : Ağustos 31, 2009, 11:21:03 öö »
Merhaba Nil Hanım;

Tatilimiz bitti, tekrar aranıza döndüm:) 
Kızım Ayda 14 ayı geçti.  Normalde günde 2 uyku uyuyordu ama yazlıkta 2 çocuğun düzenlerini denk getirebilmek için Ayda'nın uykusunda değişiklik yapmak zorunda kaldım. 2. uykusu bazı günler güme gidiyordu ve uykusuz kalıyordu.  Ya Ayda'yı 2 uyku uyutup Koral ve Ayda ile öğlenden sonra aktivitesi yapamayacaktık  ya da Ayda'yı tek sefer uyutup ikisi ile birlikte bişeyler yapacaktık.  Ben de 13 aylıkken Ayda'nın gündüz uykularını teke indirdim.  Yani 1 uzun öğlen uykusu uyuyor.  Başlangıçta zorlandı, hatta hala 10:30- 11 gibi uykusu gelmiş oluyor  ama 12 gibi uyutuyorum (2-3 saat uyuyor). Gece de 11-12 saat uyuyor. 
Bu şekilde çocuğu zorlamış mı oluyorum.  Yani bu kadar küçükken tek uykuya geçirmek yanlış mı?  Koral 2 yaşından sonra kendiliğinden tek uykuya geçmişti.  Ayda ise mecburiyetten geçti:) 

İkinci sorum da Koral'ın uyku düzeni ile ilgili.  Koral bazı günler öğlen uykusu uyumuyor bazı günler de 1-2 saat uyuyor.   Bugün okula tekrar başladı.   Orada 5 yaş grubunu uyutmadıklarını söylediler (Koral 4 yaş 4 aylık).   Bu yaşta öğlen uykusunu kaldırmak doğru mu?

Sevgiler...
Ayla
Ayla

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
Ynt: uyku saatlerini ayarlama?
« Yanıtla #1 : Eylül 04, 2009, 10:55:03 öö »
Bir ek daha (Koral için).  Okulda öğlen uyutmuyorlar ama 1 saat dinlenmeleri varmış.  O sırada bizimki bazen uykuya dalıyormuş ama süre bitince uyandırıyorlar.  (yani yarım saat kadar uyuyup uyandırılıyor).  Büyük olasılıkla uyandırılınca serseme dönüyordur.  Bu şekilde uykusu olan çocuğu uyandırmak doğru mu?  Yoksa bir süre zorlandıktan sonra bu yeni düzene alışır mı?

Teşekkürler
Ayla
« Son Düzenleme: Eylül 04, 2009, 10:56:18 öö Gönderen: yaya »
Ayla

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #2 : Eylül 07, 2009, 09:25:25 ös »
Merhaba Ayla Hanim,
 hosgeldiniz.
Uyku saatleri, uyku düzeni tamamen cocugun ihtiyaci ve ailenin düzenine göre ayarlanmalidir. Önemli olan cocugun yeterli uykuyu almasidir. 14 aylik bir cocugun günde tek uyku yapmasi yanlis olmadigi gibi genelde cocuklar bu aylardan sonra tek uykuya indirirler ögle uykularini. Günlük uyku ihtiyacini alip almadigini da siz mizmiz olup olmadigindan halinden anliyorsunuzdur. Ilk baslarda eski uyku saatlerinde zorlanir ama zamanla alisir.
Bir cok cocuk en gec 3 yas gibi ögle uykusunu birakir ama 5 yasind abile öglenleri dinlenme ihtiyaci duyan cocuklar vardir. Bu nedenle cocuklarin ögle uykularini cocuk suy asta ihtiyaci yoktur bu yasta vardir diye genellememelidir. Yocuk uyumasa bile dinlenmeye ihtyac duyabilir.Anaokulunda dinlenmesi de yeterli olabilir. Uykuya daliyor ve uyandiriliyorsa eger sonrasinda uyum saglamada sorun cekmiyorsa sorun yok. eger uyandirildiktan sonra zorlaniyorya tekrar düsünülebilir. Cocuklarin uyuma imkanlari olan bir alanlari varsa ve sizin oglunuza yarims aatlik uykuy etmiyorsa istisna yapabilirler.
Eger zorlanmiyorsa sadece dinlenmesi bile yteerli olabilir.
Tunay ve Timur da 11:00 ve saat 15:30 olmak üzere iki defa yatiyorlardi. Tuana ile daha fazla yalniz zaman gecirebilmemiz tamamen cocuklarin uyku saatlerine bagli oldugundan simdi Tuana eve geldikten sonra yatip tek uzun ögle uykusu yapiyorlar.Ilk baslarda saat 11 de zor tuttum ayakta ama simdi alistilar.Bu sekilde hem Tuana anaokulundan gelince onunla ilgilenebiliyorum hem de cocuklar kalktiktan sonra Tuana hircin olmuyor ve kardeslerine karsi kizginlik duymuyor annem sizin yüzünüzden benimle ilgilenemiyor diye. Bu sekilde herkes icin daha uygun bir cözüm oldu.
Büyük cocuklarin ögle uykusuna gelince. Tuana da cokkk uzun uyuyan bir cocuk ve onuny asinda hic bir cocuk ögle uykusuna yatmiyor cevremizde. Komsunun kizi oooo ben coktan biraktim ögle uykusunu diye kizima söylüyordu gecenlerde ama büyüklere bakacak olurska büyük insanlarin bile bazilari firsat buldukca öglen uyuyrlar bazilari ise zamanlari olsa da öglen uyuyamazlar.Cocuklarda da böyle.Tuana nin ögle uykusunu o günki yogunluguna ve yorgunluguna göre ayarliyoruz. Genelde kitap alip dinleniyor. 4 yasinda oldugu icin artik uyumasina gerek yok diye genelleyemem.
Siz de tamamen size ve cocuklariniza göre düzenlemekte haklisiniz uyku saatlerinizi.
Sevgiler

Çevrimdışı yaya

• Genç Üye
  • **
  • cee
« Yanıtla #3 : Eylül 08, 2009, 11:39:41 öö »
Çok teşekkürler içim rahatladı.  Ayda yeni düzenine alıştı.   Koral için bir gelişme daha oldu.  ilk gün yarım saat uyumasına izin vermişlerdi ama anlaşılan yetmemiş olacak ki dinlenme saatinde  uyuduğunda 1 saat kadar dokunmuyorlarmış.  Yani herşey yoluna girdi. 

Ayla