Gönderen Konu: kizim arkadasina asiri bagimli  (Okunma sayısı 371 defa)

Çevrimdışı meliss

• Yeni Üye
  • *
kizim arkadasina asiri bagimli
« : Eylül 04, 2009, 10:29:00 ös »
merhaba
Uzun zamandir  sayfanizin takipcisiyim.Ama simdiye kadar kizimin problemine benzer bi konu goremedim. Umarim banada yardimci olursunuz. 6 yasinda bir kizim var ve 3 aylikta bir oglum. Kizimla benim  bana gore  buyuk sorunumuz var.Simdiye kadar pek cok yontem denediysemde basarili olamadim.

Kizim normalde girisken  kolaý iliski kurabilen bir cocuk. Ama Arkadas  edindiginde birine asiri  uc noktalarda baglaniyor.  Soyle anlatayim: Su an oturdugumuz eve yaklasik iki yil once tasindik. Once yeni komsularimdan ki su anda iyi arkadasiz onun ogluna takti. asiri baglandi. sadece onla oynuyor onun her dedigini yapiyor vss..daha sonra baskasina .... site icinde oturuyorum haliyle cok cocuk var. onceden diger tum cocuklarla oynarken arasi gayet iyiyken gecen sene bir kizla tanisti  kendi yasinda. Kizin hic arkadasi yokmus o zamana kadar. (annesi soyledi) O gunden sonra Deniz resmen kizin cekim alanina girdi. O etek giy diyor  kizim giyiyor, evden sunu getir diyor kizim hemen getiriyor, arkadasi sunu oynicaz yoksa kuserim  eve giderim  diyor kizim hemen yapiyor.Diger cocuklar bu kiza yaklasmiyor hemde hic. Kizimbu cocuga  cok baglandigi icinde diger cocuklarla iliskisi bozuldu. Sonucta yaklasik 1 senedir gozlemedigim kadarilya diger cocuklarin  bu kizlaq oynamamasi  cok sebep varmis. Ama kizim surekli bu cocukla oldugu icin Denizide yanlarindan uzaklastirdilar Liste böyle uzayip gidiyor.Yani öl dese ölecek halde.Birde bu baglandigi arkadasini birebir huy olarak taklit ediyor. konusma davranis malesef simariklik Malesef bu arkadasin hic hosuma gitmeyen davranislarida var. ornegin aralarinda bazen kavga ediyorlar   kiz hemen abisini cagirioyr denizi dövmesi icin. ayrica surekli kizimla ilgili yalanlar soyluyor bana yada  kendi annesine. Kendi gorduklerim konusunda bile hayir o oyle olmadi deniz sucluydu falan diyor rahatlikla.  ne yapicagimi sasirdim. Uzaklastiramiyorum kizimi. diger kizin annesiyle konustum. dogrudan cocuklarini koruyan kosulsuz onlari savunan bir kadin sorunu böylede  cozemedim kizima lafda anlatamiyorum. Buna benzer seyler kizim kuckken basladi hala devam ediyor yani hep boyle idi.Hep bagimli. Simdi hersey gözumun onunde mudahele ediyorum ama bu sene okula baslayack ne yapacagim ben lutfen banada yardim edermisiniz.  Bu arada kizim yuvaya gitti 3 yil bu sene ilk okula baslayacak. Bu ve buna yakin sebeplerden uzman destegi aldim ogretmenleriyle konustum ama kizimin buyudukce kendisinin bu konuda bi seyler yapabilecegini zamanla cozulecegini soyleiler. Benim yapabilecegim bir sey yokmu. Bu derece bagimlilik beni korkutuyor acikcasi.
Simdiden tesekkur ederim  Saygilarimla

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: kizim arkadasina asiri bagimli
« Yanıtla #1 : Eylül 07, 2009, 09:41:14 ös »
Merhaba,
öncelikle kizinizin nedne o arkadasina bagimli oldugunu düsünmenizi gözlemlemenizi öneririm. Eger arkadasliklarda bir taraf baskinsa diger taraga baski uyguluyorsa baski gören cocuga destek vermek gerekir. Cocuklarin arkadasliklarina karismak dogru degil ancak ortada bir esitsizlik varsa gerek arkadas gerekse kardes iliskilerinde ezilen tarafin kendisine güveninin glmesi, hayir demeyi ögrenmesi icin ona yardim edilmeli  kendisini savunma ile ilgili iletisim yollari ögretilmelidir.eger kiziniz arkadasinin istedigini yapmadiginda ondan siddet görüyor ve bundan dolayi korkuyor ise buna mutlaka engel olmalisiniz ki kiziniz bunun dogru bir iletisim yolu olmadigini ögrensin. Arkadasligin baski ve siddetle hic bir alakasinin olmadigini arkadaslarin birbirlerine butür baskilar yapmalarinin siddete basvurmalarinin dogr olmadigini ögrenmelidir.
Tabiki her cocugun bir "en iyi arkadasi" vardir ve bu arkadasinin davranislarini taklit edip kendilerine örnek alirlar ama bazi arkadaslik iliskileri de vardir ki bir taraf gelisiminde bloke olur.Gelisimini saglikli bir sekilde sürdrmesi bu baski ve arkadaslik yüzünden engelleniyorsa gerektiginde cocuklarin arasina SINir konmalidir. Cocugun hareketlerini degistirmesi icin icin annesi ile de konusmussunuz, cocuk herhangi bir gelisim sorunu olan engelli bir cocuk da degil cocugunuzun anlayis göstermesi ona zaman vermesyi ögrenmesi onu öyle kabul etmesi gerektigini ögretesiniz yani karsilikli esit sartlar altinda kurulmus bir arkadaslikta eger kizinizin davranislari gelisimi kötü yönde etkileniyorsa kizinizin baska arkadaslariyla oynamasi engelleniyorsa kizinizi yeni arkadasliklar kurmaya tesvik etmelisiniz. Bu arkadasiyla da görüsebilir tabi ama evinize baska anlastigi cocuklari cagirip bu cocuklarla bulusmasini görüsmesini saglayip sosyal gelisimine katkida bulunabilirsiniz.
Sorulari yanitlarken genelde kendi cocuklarimdan da örnek vermeyi tercih ediyorum. Kizimin da böyle bir arkadasligi vardi ve kizim baska cocuklarla oynamak isterse, diger cocugund edigini yapmazsa, hayir derse ciddi anlamda siddet görüyordu bu cocuktan. eve bogazi mor saci basi daginik geliyordu. Ilk basta yaklasik bir 6 ay gibi bir süre bu arkadasliga sans vermeyi denedik. Arkadasini eve cagirdik evde gözlemledim. Cocugun ailesiyle konustum onlar hem siddeti hem diger sorunlari dogal karsiladiklarini evde kardesiyle de böyle dövüserek oynadigini kizimi cok sevdigi icin yaptigini falan söylediler Ögretmenleriyle defalarca görüstük. Kizim o arkadasi gibi davranmaya onun gibi konusmaya basladi. Ögretmenelri gelisiminin geriye gitmeye basladigini söylediler. Ögretmenleri malesef  kizimi koruyamadilar, cocugun baska oynayacagi cocuk olmadigi icin ayirmadiklarini anlattilar. Kizim hayir demeyi ögrendi ama cocuk hayira tepki vermeyi ögrenemedi, Kizim sürekli beni ahat birakmiyor demeye basladi okula gitmek istememeye basladi. Ögretmenlerine yaklasik yarims ene soyal düsündügümü diger cocugun baska arkadadais olmadigi icins ans verdigimia ma artik kizim ve bu cocugun tamamen tüm faliyetlerde ayrilmasini istedigimi söyleidm. Basaramadilar, yanlis davrandilar.Baska nedenlerde eklenince zatn okulu degsitirmesi konusu oldu ve simdi baska bir okulda kizim o arkadasindan uzak diger cocuklarla rahat rahat oynuyor.Gelisiminde birden bir atak yapti herkes bu degisimin farkinda. Yani bahsettigim  gibi iki cocuk birbirlerinin gelisimlerini durdurabilirler engelleyebilirler. Kizim ara sira hala onun davranislarina benzer davranislar sergileyip onun taklidini yapiyor ama ona kendisi olmasini, tekrar Tuana olmasini hatirlattigimizda birden uyanmis gibi normal davranislarina dönüyor.
Sevgilerimle

Çevrimdışı meliss

• Yeni Üye
  • *
Ynt: kizim arkadasina asiri bagimli
« Yanıtla #2 : Eylül 07, 2009, 10:22:39 ös »
Merhaba Nil hanim
Bu kadar cabuk cevapladiginiz icin tesekkur ederim.
Yazdiklarinizi yaklaik uygulamaya calistim bu zaman kadar.Kizima  Ogretmeyi anlatmayi denedim . Internetten bu konu ile ilgili yazilar okudum. gozlemlerim okuduklarim cercevesinde kizimin guven eksikligi ve bagimlilik sorunu gibi bi  seyler olabilecegi yolunda izlenimler olustu bende. Yani sanirim ya kizima kendine guvenmeyi ogretemedim yada asiri bagimlilik duygusu var. Cunku:
Bu bagimlilik bizde ilk degil daha once kucukken de bu tip sorunlar vardi. Bi arkadas secip ona baglaniyordu. Simdilik bu kiza bagimli. komsumun kizi ayni yerde oturuyoruz. Kizim gözumun onunde. En azindan mudahale sansim var. Ama okula baslayacak ( kindergarten da bu sorun olmadi hic surekli ogretmelleri le konustum sanirim dikat ettiler) okulda benden uzak daha bagimsiz okul yuvaya göre daha cok kendi kararlarini vermesi gerekn bir yer. Yani bana göre  Denizde hallettmem gereken bi problem yada eksiklik var. Deniz okulda yada baska bi ortamda  cok rahat birine baglanbilir bu sekilde. Bu kizla ilgili yani neden baglandigini bulsam bile denizin neden iliskilerinde bu sekilde davrandigini anlayamiyorum. Bagimli oldugu arkadasta siddet uygulanmasina izin vermiyor. Bunu biliyor ama sanki kendi  kisiligi  yok gibi davraniyor. karra vermek icin akli yok dusunemiyor. Baglandigi kisinin cekim alanina giriyor umarim anlatabildim. Her seferinde baglandigi kisi ile tedbir almak yerine kizimin neden böyle davrandigini bulup cozmek daha dogru degilmi? Gercekten kafam cok karisik cokta korkuyorum, Kizimin kendi kisiligi hic olusmmais sanki.
tesekkur ederim
saygilarimla