Merhaba,
öncelikle kizinizin nedne o arkadasina bagimli oldugunu düsünmenizi gözlemlemenizi öneririm. Eger arkadasliklarda bir taraf baskinsa diger taraga baski uyguluyorsa baski gören cocuga destek vermek gerekir. Cocuklarin arkadasliklarina karismak dogru degil ancak ortada bir esitsizlik varsa gerek arkadas gerekse kardes iliskilerinde ezilen tarafin kendisine güveninin glmesi, hayir demeyi ögrenmesi icin ona yardim edilmeli kendisini savunma ile ilgili iletisim yollari ögretilmelidir.eger kiziniz arkadasinin istedigini yapmadiginda ondan siddet görüyor ve bundan dolayi korkuyor ise buna mutlaka engel olmalisiniz ki kiziniz bunun dogru bir iletisim yolu olmadigini ögrensin. Arkadasligin baski ve siddetle hic bir alakasinin olmadigini arkadaslarin birbirlerine butür baskilar yapmalarinin siddete basvurmalarinin dogr olmadigini ögrenmelidir.
Tabiki her cocugun bir "en iyi arkadasi" vardir ve bu arkadasinin davranislarini taklit edip kendilerine örnek alirlar ama bazi arkadaslik iliskileri de vardir ki bir taraf gelisiminde bloke olur.Gelisimini saglikli bir sekilde sürdrmesi bu baski ve arkadaslik yüzünden engelleniyorsa gerektiginde cocuklarin arasina SINir konmalidir. Cocugun hareketlerini degistirmesi icin icin annesi ile de konusmussunuz, cocuk herhangi bir gelisim sorunu olan engelli bir cocuk da degil cocugunuzun anlayis göstermesi ona zaman vermesyi ögrenmesi onu öyle kabul etmesi gerektigini ögretesiniz yani karsilikli esit sartlar altinda kurulmus bir arkadaslikta eger kizinizin davranislari gelisimi kötü yönde etkileniyorsa kizinizin baska arkadaslariyla oynamasi engelleniyorsa kizinizi yeni arkadasliklar kurmaya tesvik etmelisiniz. Bu arkadasiyla da görüsebilir tabi ama evinize baska anlastigi cocuklari cagirip bu cocuklarla bulusmasini görüsmesini saglayip sosyal gelisimine katkida bulunabilirsiniz.
Sorulari yanitlarken genelde kendi cocuklarimdan da örnek vermeyi tercih ediyorum. Kizimin da böyle bir arkadasligi vardi ve kizim baska cocuklarla oynamak isterse, diger cocugund edigini yapmazsa, hayir derse ciddi anlamda siddet görüyordu bu cocuktan. eve bogazi mor saci basi daginik geliyordu. Ilk basta yaklasik bir 6 ay gibi bir süre bu arkadasliga sans vermeyi denedik. Arkadasini eve cagirdik evde gözlemledim. Cocugun ailesiyle konustum onlar hem siddeti hem diger sorunlari dogal karsiladiklarini evde kardesiyle de böyle dövüserek oynadigini kizimi cok sevdigi icin yaptigini falan söylediler Ögretmenleriyle defalarca görüstük. Kizim o arkadasi gibi davranmaya onun gibi konusmaya basladi. Ögretmenelri gelisiminin geriye gitmeye basladigini söylediler. Ögretmenleri malesef kizimi koruyamadilar, cocugun baska oynayacagi cocuk olmadigi icin ayirmadiklarini anlattilar. Kizim hayir demeyi ögrendi ama cocuk hayira tepki vermeyi ögrenemedi, Kizim sürekli beni ahat birakmiyor demeye basladi okula gitmek istememeye basladi. Ögretmenlerine yaklasik yarims ene soyal düsündügümü diger cocugun baska arkadadais olmadigi icins ans verdigimia ma artik kizim ve bu cocugun tamamen tüm faliyetlerde ayrilmasini istedigimi söyleidm. Basaramadilar, yanlis davrandilar.Baska nedenlerde eklenince zatn okulu degsitirmesi konusu oldu ve simdi baska bir okulda kizim o arkadasindan uzak diger cocuklarla rahat rahat oynuyor.Gelisiminde birden bir atak yapti herkes bu degisimin farkinda. Yani bahsettigim gibi iki cocuk birbirlerinin gelisimlerini durdurabilirler engelleyebilirler. Kizim ara sira hala onun davranislarina benzer davranislar sergileyip onun taklidini yapiyor ama ona kendisi olmasini, tekrar Tuana olmasini hatirlattigimizda birden uyanmis gibi normal davranislarina dönüyor.
Sevgilerimle