Merhaba Nil hanim, uzun zamandir sitenizi takip ediyorum ve daha once de oglum Denis ile ilgili forumda yazismistik.
Norvecte yasiyoruz ve oglum 2004 aralik dogumlu, yani normalde 2010 agustos'ta okula basliyor. Fakat Denis yasitlarindan bazi konularda hep geriden gelen bir cocuk oldu. Hatta 2 yasinda otizm olabilir suphesiyle yuvadan destek egitim aldi. Suan hala destek aliyor ama fazla birsey yapildigini sanmiyorum. Yuvadaki sorumlu bayan ve ben okul icin 1 sene daha beklemesini tercih ediyoruz. Neden derseniz, Denis hala norvecceye ve hatta turkceye bile tam hakim degil. Ve ayrica sosyal gelsimi de cokiyi degil.Yazma konusunda basarili, harf ve rakamlara cok duskun bu konuda sorun yok ama elbetteki diger konularda oglumu yeterli bulmuyorum. Zaten aralik dogumlu ve sinifin en kucugu durumunda olacak ekstradan, bu bile yavas veya geriden gelen bir cocuk icin ayri bir sorun.
Normalde fiziksel olarak normal goruntulu, sevecen bir cocuk ama sosyal ve bilissel gelisimi zayif bir cocuk. Bazen cok takintili olabiliyor, mesela bir soruyu defalarca soruyor ayni cevabi vermeme ragmen. Rutinlerden hoslaniyor ve rutin disi seyler onu bazen zorluyor.Bir yetiskin yanindaysa grup ici etkinliklere katilabiliyor ama kendisi bir cocugun yanina gidip oyun kuramiyor ya da konusamiyor. Bunda dil faktorunun de etkili oldugunu dusunuyorum. Cunku sinifta yabanci, daha dogrusu 2 dilli tek cocuk. Bir tane daha var ama o cocuk sanirim norvecce de konusuyor gunluk hayatta. Biz evde sadece turkce konusuyoruz. Dogrusu da bu zaten uzun zamandir edindigimiz bilgilere gore...
Cok da uzatmak istemiyorum Nil hanim ama ayrinti da vermeliyim diye dusunuyorum. 17 aeylulde gidecegi okul, yuva ve biz toplanti yapicaz. Buradaki sisteme gore araliga kadar karar vermeliyiz. Okula baslamalimi yoksa ertelemelimi diye. Beldiyeye dilekceyle bu istegimizi ileticez ve ondan sonra karar verilecek. Yuvada dil testi yapildi ama hala cevabini alamadim.Tabi is sadece dille de bitmiyor. Baska konularda da konusumasi hemfikir olunmasi gerekli.
Sitedeki yaziyi okudum ve orada sorulan sorulara kendimce cevap verdim. Ama yinede endiseliyim kararim konusunda ve sizden biraz daha bilgi alabilirim diye dusundum. Aralik ayina cokaz kaldi ve nasil dogru karara varabiliriz bilemiyorum. Bircogu baslat cokaz sey ogreniyorlar dese de ben dahacok beklemesi taraftariyim.
Yazarsaniz cok sevinirim...
En icten sevgilerimle...
Oznur.