Gönderen Konu: hangi yaş gurubuna gitmeli  (Okunma sayısı 478 defa)

Çevrimdışı surkmez

• Yeni Üye
  • *
hangi yaş gurubuna gitmeli
« : Eylül 19, 2009, 11:24:50 öö »
nil hanım merhabalar.Kolay gelsin.
oğlum 11Ekim 2005 doğumlu geçen yıl kardeşi doğacağı için yarım gün anaokuluna başlatmıştık sizin de tavsiyenizle, okulun en küçüklerinin olduğu sınıftı hepsi ekim doğumluydu çocukların ve 5 çocuktular sınıfta.

bu yıl tekrar kayıt için gittiğimizde ekim doğumlu oldukları için 4 yaş gurubuna tekrar gitmelerini önerdiler. bu sınıfta 2005 ekim kasım aralık ve 2006 ocak şubat doğumlu çocuklar olacakmış. Bu durumda 3 yıl daha anaokuluna gitmesi gerekecek geçen yıl da eklenirse 4 yıl oluyor.

Sizce büyüklerle mi küçüklerle mi ilk okula başlaması daha mantıklı olur ilerisi için. öğretmeni pek aydınlatıcı bilgi veremedi neden 4 yaşa uygun yada neden 5 yaşa uygun değil diye sorduğumda.

4 yaşı tekrar okursa çekincem 1 yıl kaybedecek olması öğrenim hayatında. ali tuna ayrıca gerek konuşmalarıyla gerekse oyunlarıyla olsun yaşından olgun bir çocuk tabii bu bana böyle geliyor da olabilir.örneğin 60 sayılık yapbozları tek başına hatta bazen 100 sayılık yapbozları da yanında bir büyük eşliğinde yapabiliyor sıkılmadan. hafızası oldukça kuvvetli,uzun cümleler kurarak konuşuyor birinden duyduğu eski bir kelimeyi örneğin yerinde doğru anlamıyla kullanabiliyor.Bu ara sayılara harflere ilgi duyuyor hatta ileride sıkılacağını düşünmesem okumayı bile öğreneceğini düşünüyorum.Tabii bunlar benim gözlemlerim.Bu nedenle potansiyelini köreltmiş olur muyuz diyorum.

bir de eski arkadaşları başka sınıfta olacak onlar sorgulamadan kabul etmişler 4 yaşa gitmesini ben mi çok irdeliyorum bilemiyorum, ayrıca kardeşi oldu yeni 4 aylık, bunlar da etkiler mi psikolojisini.

diğer yandan motor becerilerinde sıkıntı yaşayabilir büyüklerle giderse, örneğin yemeğini çok rahat kendi yiyemiyor bazen altına kaçırabiliyor ve çok mahcup olabiliyor.Bunları göz önünde bulundurunca kararsız kalıyorum. dediğim gibi okulu da özel bir anaokulu olasına rağmen pek yardımcı olamadılar. Neden 4 yaş dediğimde büyük olsun lider olsundan başka açıklama yok.

sizin fikrinizi alabilir miyim bu konuda, süremiz de çok kısıtlı haftaya okula başlaması gerekiyor.yoksa bir iki hafta 5 yaş gurubunu deneyip olmazsa 4 yaşa geri mi aldırsam. bunun sakıncası olur mu.Bir pedagogun görmesinde fayda olur mu, değerlendirebilir mi kısa sürede.

çok teşekkür ederim cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum bu güne kadarki yardımlarınız için de çok teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: hangi yaş gurubuna gitmeli
« Yanıtla #1 : Eylül 23, 2009, 10:08:36 ös »
Merhaba,
 öncelikle sunu söylemeliyim ki yaslara göre ayrilmis siniflardaki egitimle ilgili naisl bir yol izledikleri konusunda Türkiye´de yasamadigim icin fazla bir bilgim yok. Burada her 3-6 yas arasi cocuklarin karisik oldugu siniflardan olusuyor okullar.Hatta ogullarimin gideci sinif 18 aydan 6 yasa kadar her yas cocuk var. Bu karisimin nedeni de her yasta cocuk hem digerlerinden birsey ögrenir hem de kendi SINIRlarini ögrenebilir hem de ailevi bir orta olabilir büyükler kücüklerde kücüklerd ebüyüklerle yasmaya alisir diye düünülüyor.Bu nedenle bu sorularda yanit vermek te zorlaniyorum bazen.cünkü yas ayrimina karsiyin diyebilirim.
evet okulda her sinifta ayni yas cocuklar olacak hemen hemen ama okuö öncesi dönem sosyal gelisim acisindan cok önemli oldugundan her yastan cocukla arkadaslik kurabilmeli cocuklar.Bazen kücük olduklarin herseyin en iyisini yapamayacakalrini kabul etmeliler bazen de kendilerindne kücüklere karsi "Büyük" olabilmeliler.Bu nedenle olayla büyükler kückler acisidan degil de arkadaslarindna ayrilma yine yeni bir gruba alisma acisindan bakabilirim. Bir de okula gitme yasi geldiginde digerlerine göre dgil onun okula baslama konusundaki yeterliligine ve yasina bakilmalidir.
Eger tüm sinif ayni gruba devam ediyorsa ben ce de arkadaslarindan ayrilmamamsi kendi yas grubuna gitmesi dogru olur.Biraz orayi deneyip olmadi burayi deneyelim yerine önce kendi arkadaslariyla kalsa daha iyi olur. Eger burada cok ileirde olur da zorlanirsa )ki anaokulunda bu sekilde bir tercih yapilmasi da dogru degil ancak okulda sinif atlama olmali ama sistem söyle malesef) ozaman degistirirsiniz.
Bunlar benim düsüncelerim tabiki gözlemlerinize göre karari siz vereceksiniz ve ögretmenlerinin de fikirlerini alarak
Sevgilerimle

Çevrimdışı surkmez

• Yeni Üye
  • *
Ynt: hangi yaş gurubuna gitmeli
« Yanıtla #2 : Eylül 25, 2009, 10:11:57 ös »
ilginize çok teşekkür ederim,
biz de 4 yaş gurubuna tekrar gitmesine karar verdik. okul müdürü branş derslerinde ve serbest zaman etkinliklerinde sizin de belirttiğiniz gibi tüm yaş guruplarını birleştireceklerini söyledi. bu yıl duygusal durumu açısından da eski arkadaşlarıyla olmasının iyi olacağını ileri bir gelişim gösteriyorsa da seneye 5 yaşı atlayıp doğrudan 6 yaşa gidebileceğini ve bunu bu yıl gözlemleyebileceklerini belirtti biz de içimiz rahat ederek 4 yaşa gitmesinde karar kıldık.

yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
sevgiler