Gönderen Konu: Cok icine kapanik agresiv bi cocuk oldu...  (Okunma sayısı 505 defa)

Çevrimdışı Hedos

• Bilge Üye
Cok icine kapanik agresiv bi cocuk oldu...
« : Eylül 22, 2009, 01:20:38 ös »
Ablacigim bana acilen yardim et yoksa ben kafayi yiyecegim...
damlam son dört gündür cok kötü oldu... babaannemiz tr den geleli 4gün oldu ondan beri cok icine kapandi ve cok agressiv herkeze karsi en cokta babaanne ve bana karsi...
en cok ilgiyi damlaya gösteriyoruz ben dilayi sadece emzirmek icin kucagima aliyorum kayinvalidemde altini degistirmek icin hep damlanin pesindeyiz ama sürekli beni elleme sana istemiyorum demedim mi falan diyor günlerdir hic birsey yemiyor sirf su iciyor... cok üzüyor beni...
dün kardesi uyurken basina gidiyor habire sIkIyor uyandiriyor ellerine cekistiriyor ben 4-5defa annecigim yapma bak yazik sen uyurken ben seni uyandiriyormuyum diyorum banane rahat birak falan diyor en sonunda sinirleniyorum ve bende ters davranyiorum ve cok üzülüyorum... gercekten cok üzülyüorum damlamin bu haline ne yapacagim sasirdim..
kardesi güya yüzünü cirmalamis aksam ona agladi bayagi bi gözyaslari aka aka sonra saclarini aciyor ve kardesinin üzerine egiliyor sonra saclarimi yoldu diye ona agliyor...
eskiden kitap okumamai cok severdi ve isterdi simdi ise 5defa teklif ediyorsam 4ünü red ediyor babasina karsi okadar agressiv degil ama bana dün seni sevmiyorum bile dedi... annecigim böyle yapmaman gerekir dedigim zaman bi hareketinde bana neden öyle dedin diye odalara kapaniyor ve icine kapaniyor neden böyle oldu damlam cok üzülyüorum...hususi kayinvalidemi getirdim ki ben damlamla daha cok ilgileneyim diye ama hic faydasi yok babaanneyede ters 3gündür konusmuyor kadinla tersliyor...

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Cok icine kapanik agresiv bi cocuk oldu...
« Yanıtla #1 : Eylül 23, 2009, 09:41:16 ös »
Hediye´cim bu dönemi benzer sekillerde herkes yasiyor.HEr cocuk karakterine ve aile icindeki iletisime göre farkli yasiyor da olsa ilk günler ilk cocuk icin oldukca zor olabiliyor.Eger skain kalmayi basarabilirsen bu dönem de gececek.
Damla babaannesi bebek dogunca geldiginden sanki bebe icin gelmis onus evmeye gelmis diye düsünüp kiskaniyor olabilir.Sen onunla olabilmek icin Dilay´a hep babaannesi baktigindan da onu da kiskaniyor.Beni sevmiyor bebek icin gelmis diye O´na karsi hircin yaklasiyor olabilir.
Tuana da annem Tunay ve Timur la ilgilendiginden aynis ekilde bir süre anneannesiyle arasi bozuldu.Onlari birlitke parka yolladim yalniz kalmalarini sagladim. Anneme sürekli onlara fazla gülüp onun yaninda onlari sürekli öveme diye ögütler verdim. Simd normale döndü aa en basta Tuana da aynis ekilde kardeslerinden dolayi anneannesin kiziyordu.
Dilay geldi anne ve babamdan sonra babaannemi de elimden aldi eskiden birek benimle ilgilenirdi diye düsünüyor olabilir.
Yalniz olay senin su cümlende basliyor ya da bitiyor ablacim "en sonunda sinirleniyorum ve bende ters davranyiorum ve cok üzülüyorum.". Cok yoruldugunu üzüldügünü kendini hatta caresiz hissettigini de anliyorum heimiz benzer duygulari yasadik ikinci bebeklerden sonra ama iste yapilmamasi gereken en önemli sey Damla´ya "Eger ben kardesime kötü davranirsam , annemin holanmayacagi seyleri söylersem yparsam annem birsekilde tamamaen benimle ilgileniyor" hissini vermemek.HErzaman diyorum negatif ilgi bir cocuk icin hic ilgisizlikten cok daha degerli görünüyor.Annem bana sinirlense de benimle ilgileniyor diyor.O an sanki sen ona kizdiginda hosuna gitmiyor gibi görünse de bus keilde hep merkezde olabiliyor.Bu nedenle sinirlerine hakim olmalisin.Ne olursa olsun o ne yaparsa yapsin ona karsi yaklasimin yapici olmali."Seni anliyorum annecigim kardesin tüm zamanimizi aliyor ama bak söyl yaparska buray agideirz ne dersin" diye yaklasmaya calis.Onun canini acitmamasi cin bebegi sürekli gözetim altinda tutmak sartiyla onun dikkatini baska yöne cekmeye calis. Bu konuda kitapla cokkkkk önemli.Senin yapacagin bir saatlik bir konusmayi rsimlerle görerek kendi hissettigi duygulari kitaptaki hikayede duyarak bir cocugun anlamasi cok daha kolaydir.
Saclarimi yoldu diyorsa "o yapmaz  bebek" diye bebegi korumaya almain.Hemen "A ablasi saclarini mi acitti bilmeden yapmistir hadi hemen özür dileyelim gel Dilay abladan deyip Dilay´in adina özür dileyin Dilayi seslendirdin."ablacim özür dilerim eger bilmeden sacini aicttiysam" gibi.Belki sana sacma gelecek ama onn hayal gücü suan onun leyine calisiyor:) Kendisini hakli cikaracak bebegi kötüleyecek her seyi dener.Bebegi kötülemeden onu ablasina yaklastirmanin en iyi yolu bebegin agzindan Damla´yi övmektir.Daha bugün kum icinde Tunay benim gözüme kum atti anne dedi Tuana ki hicbirse yoktu.Tunay a söyle annecim bir daha daha cok dikkat etsin eger yanlislikla birsey olduysa bile deidm. Gitit Tunay dikat et falan dedi."Tunay disariya kum atarken ablana gelmis olabilir hadi özür dile ablandan annecim" dedim ben de.Hadi öp ablai deidm. Tunay zaten öpmek icin bekliyormus hemen ötü ne oldugunu anlamadan bend  Tunay adina "ablammm iyiki varsin seni cokkk seviyorum" deidm bebek sesiyle.Tuana cok mutlu oldu ve saatlerce sarildi Tunay´a.Ilk haftalarda Tuana da böyle tepki vermiyordu.Sabir sabir sabir diyorum.Sana cok büyük görev düsüyor daha dogrusu hepinize.
Ne olursa olsun onu simartmadan pozitif yaklasmaya calis.
Sorularini da biriktirmeden hemen ogün sor.Böyle bu soruda oldugu gibi de icten hic cekinmeden yanlis anlasilirimd emden kendi verdigin tepkileride yaz. Ben de sana bir daha öyle bir davranista bulundugunda ona nasil davranmak gerektigi konusunda öneride bulunabileyim
Kisacasi bebesi sürekli savunm,aya kormaya calismak yerine kisa kisa Damla ya aciklama yaptiktan sonra dikkatini baska yöne cekmeye calis. KArdesine yaklasinca  aaa ablasi bak naisl seviniyor Damla geliyor diye falan de.Bir de gözlemle belki Damla abla olmak istemiyordur yani sadece eskisi gibi DAMLA kalmak istiyordur. Zaten onun icin statü degistirmek kolay degil simdi birden evde sen ablasin ablasi diye konusuldugunda üzülüyordur.Kabullenmek zor geliyordur.Ismiyle eskisi gibi hitap etmeye calis.
Merak etme bu günler gececek.
Sevgiler ablacim.

Çevrimdışı Hedos

• Bilge Üye
« Yanıtla #2 : Eylül 24, 2009, 08:13:46 öö »
cok haklisin ablacigim...
ben kendim sabrediyor sabrediyor icime atiyorum sonra patliyorum bende hircinlasiyorum bagriyorum sonrada pisman olup özür diliyorum buda yanlis biliyorum...
ablacigim ben kimse yanlis anlamasin diye yaptiklarimi yazmamazlik edemem yoksa bana nasil yardimci olabileceksin ki degilmi...
ablacigim birde cogunlukla kayinvalidem gelmeden annem krese götürüp getiriyordu buda damlam icin bi hircinlik nedeni olabilirmi...

Çevrimdışı Hedos

• Bilge Üye
« Yanıtla #3 : Eylül 24, 2009, 09:27:34 öö »
ablacigim ben kafayi yiyecegim yaaaa :'( :'( :'(

günlerdir geliyor dilayin yüzünü yaliyor kac defa dedim annecigim lütfen yapma yüzünde yaralar cikar diye habire yine aynisini yapti ve beni yine cildirtti ya :'( en sonunda yine bagirdim abla ya yapma diyorum inadina gelip yaliyor

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : Eylül 24, 2009, 11:09:35 ös »
Hediye´cim daha önceki yazilarimda da belirtmisitm eve bebek geldiginde ilk cocugun eski düzeni, günlük hayta hic degismemelidir. Evet eve gelen kücük bebek tüm zamani aliyor ama belli günlük düzen korunmalidir. Bu cocugun kendisini güvende hissetmesini saglar. Damla´yi daha önce kim aliyorsa o alsin ki sen almaya calissan iyi olur. Bebegi babaanenye birakip parka gidin ama herseyden önemlisi kesinlikle ona karsi sert tepkiler vermemeye calis. Sen sinirlerine hakim olamayip sonund aona bagirirsan malesef bu sorunlariniz gittikce cogalacaktir.Daha skain kalmaya ve pozitif iletisimi secmeye calismalisin.
Yapma  demek yerine ne yapacagini söylemelisin. Yapma , dokunma, atma gibi tamamen olumsuzluk iceren yüklemler yerine, hadi gel boya yapalim, oyun hamurundan kelebek yapalim, gel beraber kardesine bakalim, gibi olumlu cümlelerle yaklasmaya calis.
Daha hamileliginde cevrenizden "Senin pabucun dama atilacak artik" diye konusuldu Damla´nin bu kiskancligina sasmamak lazim.Cocuklar byöle seyleri unutmazlar.Eve egelenler bebekle ilgilenmemeli önce Damla ile ilgilenmeli. Damlay hediye verilmeli. Benim en iyi arkadasim daha simdi simdi Tunay ve Timur´u Tuana nin yaninda kucagina lmaya basladi ilk baslarda herkes sadece Tuana ile ilgileniyordu. Eger eve gelenler bebekle cok ilgileniyorsa daha da cok kiskaniyordur.
Kardesini yaladiginda hemen yapma yara cikar diye uyarmak yerine "öpüyor musun kardesini" "Bak nekadar tatli ablan var seni öpüyor cok sanslisin" gibi sözlerl söylemelisin dila´ya.ya da "Aa Damla kedi mi olmus gel kücük pisicik seveyim seni" gibi cümlelerle pozitif yaklasmalisin. Evet bebekleri mikrop kapmamalari icin korumaliyiz ama evde büyük abla veya abisi olan cocuklar bir cok seye alisiyorlar zaten:)Ikinci cocuklar gendel daha cabuk yürümeyi ögreniyorlarmis cünkü kendilerini SIKAN abi ya da baladan kacmaya calistiklarindan:)
Yani birkac kez yalandigi icin bebek hasta olmaz ama hemen yapma hasta olur yara olur diye ebbegi korumaya gecersen Damla daha da kiskanir.
Sen onun birkac hareketinde bagirdiysan onu bu davranislardan kurtarman cok uzun zaman alir ve malesef bagirarak arainizdaki pozitif iletisimi bozmus oluyorsun. Hemen düzelmesini bekleme ablacim. Her davranisina yapici anlayisli yaklasmaya calis.Örneklerle yazmaya devam edebilirsin.
Tek cözüm anlayis anlayis sakinlik.