Gönderen Konu: 1. SINIF'a baslayan cocuklarin Anneleri varmi ?  (Okunma sayısı 3575 defa)

Çevrimdışı ulkudeniz

• Genç Üye
  • **
Ynt: 1. SINIF'a baslayan cocuklarin Anneleri varmi ?
« Yanıtla #15 : Aralık 03, 2009, 12:54:51 öö »
herkeze yeniden merhaba .ben ülkü kızım asiye tuna da bu sene 1. sınıfa başladı biz istanbuldayız .Allah bütün çocuklara zihin açıklığı vede annelere sabırlar versin :) gerçekten 1. sınıf ne kadar  zormuş .Bizde şimdiye kadar bir problem yoktu düzenli ve planlı bir şekilde istekli  derslere devam ediyorduk. ediyorduk diyorum çünkü asiye tuna nedeni belli olmayan garip davranışlarda bulunmaya başladı.son iki hafta içinde
ör: eve gelince  ödevleri yaparken yazamadığı ve okuyamadığı zaman aşırı tepki göstermeye başladı .kalem silgi defterleri fırlatma  ağlama bagırma ödev yapmak istemiyorum gibi .
 ilk başta çok şaşırdım çünkü karakterine uymayacak davranışlar yapıyordu bu ilk defa olduğunda okulda bir problem olduğunu düşündüm sakin davranıp bir sorunmu yaşadı arkadaşları yada öğretmeniyle veya başka birşey bunu araştırdım .ortada bişi yok tu
daha sonra bu olay 2. defa 3. defa oldu aynı şekilde ödev yaparken hırçınlaşma bağırma aglama .öğretmeniylede konuştum inanamadı dediğim gibi aslında çok nazik bir kızdır bu olay beni çok üzdü ne yapacağımı şaşırdım .
bu durumda sakin ce yaklaşıp üstüne gitmemeye özen gösteriyorum ders ortamından uzaklaştırıp rahatlamasını saglıyorum konuşup neden böyle davrandığını öğrenmeye çalışıyorum ama bir sonuç alamadım .
bana yardımcı olursanız bu konuda çok sevinirim .

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #16 : Aralık 03, 2009, 09:57:20 öö »
merhaba ülkü aramiza hosgeldin. Cocuklarin motivasyonu yüksek tutmak kadar zor birsey oldugunu bende yeni kesf ediyorum. Ilk basta ödevlerini yalniz basina yaparken, son zamanlarda rehberlik etmem gerekiyor. Bakmadan kelimeleri yazmasi gerektigi icin dikte ediyorum ve benimde yorgun bir günden sonra sabrimin nasil zorlandigini fark ettim. Büyük yazmalar veya bildigi kelimeyi nasil yazicagani bana sormasi, biraz sabrimi zorluyor ama yinede sakin olmaya calisiyorum ve ailelerin genelde düstügü hataya düsmemeye calisiyorum. Mesela elestiri. Bunu yazdim belki sizinde acaba böyle tür seyler yasiyor olabilirsiniz?
2. Asiyennin kardesi oldugunu görüyorum. O ders calisirken, acaba sen kardesiyle mi ilgileniyorsun?
Ben o ara Selin'i de odasina yolayip boyalarini kitaplarini önüne koyuyorum ve yalniz oynamalisin diyorum ama son zamanlarda Koraya rehberlik yapiyorum diye sürekli beni istiyor. Tam terside Selin'in yanina gidincede Koray cagriyor. Bir odadan bir odaya kosup duruyorum. Ikisinede esit olabilmek icin. Eger asiye nin kardesi ile ilgileniyorsan o ödev yaparken bu onun icin bir kiskanclik nedeni olabilir.
Diger taraftanda bu okuldaki yildiz muhabbetleri beni cok geriyor. Cocuklar sirf yildiz alabilmek icin yarisiyor ve yildizi cok olmayan cocuklarin iyice motivasyonlari düstügünü düsünyorum. Cocuklara hikaye seklinde neden okula gittiklerini algilamalari gerek. Ben bir sohbet arasinda, Koray yeni okula baslamisti sormustum. Koray neden okula gidiyorsun? Oda senin icin anne dedi. Cocuklar ilk basta anne babalari icin okula gittiklerini sandigini kitaplardan ögrendim. Ona aciklayici bir sekilde anlatmaya calistim bunu.
 Yildiz almadiginda onu oldugu gibi sevdigimi her zaman söylüyorum. Beklentilerimin olmadigini ancak kendisi ilerde sevdigi is ile ugrasmak istediginde okulun cok önemi oldugunu anlatmaya calisiyorum.

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #17 : Aralık 03, 2009, 10:06:31 öö »
Bu arada tabii yorgunluk sinyalleride olabilir. Bizim okulumuz yakin ve erken gelebiliyoruz ama okulda yasanan yogun bir günden sonra ve gec geldigi bir günde. Yorgun derse oturmasi Koray'i da aglamakli yapiyor. Bilhassa persembe günü 17.00 geliyor ve cuma günleri sinav oluyor hem yorgun hem ödev hem sinav sorumlulugunu hissetmesi, onun gerildigini fark ediyorum. O günleri ufak molalar veriyoruz. Sakin bir ortamda birlikte konusmaya calisin, eminim onu rahatsiz eden neyin oldugunu söylecektir.

Çevrimdışı ulkudeniz

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #18 : Aralık 03, 2009, 12:02:36 ös »
hoşbulduk canım .asiye tunanın kardeşi 3 yaşına basacak yakında ama asiye tuna derse başladığında meriç çoktan uyumuş oluyor .evde böylebir düzen sağladık .biz ders çalışırken genelde ödevlerinikendisi yapıyor yazma ödevlerini bu onun tercihi okuma ödevlerini beraber yapıyoruz . yorgunluk olayı evet olabilir cunku dersten geç geliyorlar servisten alıp birde kareteye gidiyoruz haftanın 3 günü  eve gelmemiz 8 oluyor fakar bu da değil sorun cunku bu tempoya alışık 4 aydır kareteye gidiyor vede bu durumu yeni başladı .hırçınlığının başarısız olduğu zaman olduğunu düşünüyorum istediği bir şeyi tam yapamayınca istediği gibiolmayınca bu sefer hırçınlaşmaya başlıyor.asıl sorun bu sanırım .
evet bu yıldız mavi boncuk veya ödüllendirme tamam çok güzelde ben fazlaa abartıldığında aynı dediğin şekilde çocuklarda ters tepki yapıyor .

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #19 : Aralık 03, 2009, 03:21:53 ös »
Mesela bir günlük tutun hangi günler yapiyor diye? Cocuklar birden böyle hircin tepkilerin olmasi tabiikide birseylerin yolunda gitmedigin sinyalleri. Onunla konusup belki onun ne istediginide yeniden ögrenin, beklentilerini anlatabilir. Bana göre cocuklarimiza bu yaslarda ne kadar cok iyi iletisim kurarbilirsek, ergenlik caginda o kadar rahat ederiz diye bir inanc var ama bilmiyorum.
Belki hafta ici 3 kere karateye gidip 8 eve gelip birde ödev yapmasi onu yoruyordur. Yorgunlugunu böyle dile getiriyor olabilir. Yeterince uyku uyumamasi bile sebep olabilir buna.

Biz en gec 19.30 yatiyoruz. 19.00 artik uyku faslina geciyoruz. Biraz kitaplarina bakiyorlar ve 20.00 isiklarini söndürüyorlar. Bence bu noktayi bir düsünmeniz gerekir. Okuldan sonra spor sonra ödev, aksam 20.00 sonra yeniden konsantre olmak bence güc olabiliyor. Konsantrasyonunu saglmadigi icin hata yapip ve kendini sorumlu hissetigi icin motivasyonu düsüyor olabilir.
Korayda mesela arkadaslarina yetisememe kaygisi vardi bir ara. Bir kaci okumayi biliyormus ve geri kalicak korkusu vardi. Bir ufak hikaye ile onu rahatlattim. Suan icin bazilari ondan ileri olabilecegeni ama oda onlar ile esit duruma gelicegeni ve ondan sonra bol kitap okuyarak, yeni kelimeleri arastirarak basarili olabilecegeni bir hikaye seklinde anlatim.
« Son Düzenleme: Aralık 03, 2009, 03:30:22 ös Gönderen: manolya »

Çevrimdışı ulkudeniz

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #20 : Aralık 03, 2009, 07:01:02 ös »
selam dediklerinde haklı olabilirsin ama bizim 19:30 da yatma imkanımız yok maalesef zaten öğlen okula gidiyor normalde 18:10 da okuldan geliyorlar hemen yemek yeyip dinlenmesi derse oturması  21:30
u buluyor malum  ödevleri bol oluyor yatma saatimiz çok geç maalesef 11:30 gibi bundan bende çok şikayetçiyim ama maalesef yapacağım bişi yok guzel bir programla hem dinlenmesi hem çalışmasını bu şekilde ayarladık

sabah  erken kalkıp çalışmayı denedik o zaman da kardeşi engel oluyor motivasyonu bozuluyor .en azından akşamları kardeşi erken uyuyor biz beraber daha rahat çalışabiliyoruz.

karetede tabikiçok yorucu bir spor ama çok seviyor istekle gidiyor .o günlerde çalışma planımızı farklı yapıyoruz ödev durumuna göre

ödevler ahh ödevlerr :)

Çevrimdışı civcivim

• Uzman Üye
  • 2 kız annesi mutlu bennnnnn :)
« Yanıtla #21 : Aralık 08, 2009, 12:28:40 ös »
Selam.

Uilküdeniz bana da haftada 3 gün karate ve akşam eve dönüş saati 8 çok fazla geldi, daha farklı bir plan yapabilirsiniz belki.

Bizde de bebek var hemde yeni yeni yürüyen, akşam ödevlerin sadece yarısını yapabiliyoruz. Çünkü Nil'in uyku saati 21.30, yemeğe saat 19.30 gibi oturuyoruz ve kızım çok yavaş yiyor. Sabahları da 08.30 da kalkıp kahvaltı ve ardından yine ödev yapıyoruz. Ödevden sonra rutin yaptığımız okumalarımız oluyor. Sonra öğle yemeği, sonra okul.

Bu arada kızım artık hikaye kitaplarının tamamını kendi başına okuyabiliyor. Henüz 15 harf öğrendi ama mantığı kavradığı için sanırım diğerlerini de okuyor artık. Ğ harfini çıkartmakta zorlanıyor biraz, birde bazı kelimelerin söylendiğinden daha farklı yazılması kafasını karıştırıyor.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #22 : Aralık 08, 2009, 10:31:38 ös »
Ülkü bu hircinligin nedenini bulmak icin yogun bir gözlem yapsaniz? Bu gözlemleri de kis akisa not alsaniz. Öncesinde ve sonrasinda neler oldugunu ekleseniz,Kardesi veya sizinle.Ancak ögretmeniyle bu konu hakkinda tekrar görüsmenizi öneririm. Sadece evde yapiyorsa bu hircinligi okulda basarisiz oldugunda bir sorun yoska belki sizin tepkileriniz bilmeden onun hircin olmaisna neden oluyor olabilir. KArdes kiskancligi butür ksikancliklara neden olabilir ancak direk ondandir demek cok zor.Son durum nasil bir degisilik  var mi?

Çevrimdışı ulkudeniz

• Genç Üye
  • **
« Yanıtla #23 : Aralık 12, 2009, 12:47:10 öö »
merhabalar biraz ara verdim kusura bakmayın ailecek gıda zahirlenmesi olduk ucuz atlattık diyebilirim .
evet son gelişmeler var tabiki biraz üstüne düşmeden dışardan gözlemleme yaptım
tam bişey diyemiyorum ama sanırım okulda başarısız olduğu zaman ortaya çıkan bir durum
olabileceğini düşünüyorum  birde şunu anladım arkadaşları sınıfta okuyamayan yazamayanlara karşı gülme alay etme veya öğretmeni tarafından ödüllendirilmediği zaman vss.. gibi durumlarda karşılaştırma yapıyor vede başarısız olduğunu kanaat getiriyor kendince buda onu ödev yaparken hırçınlaştırıyor benim anladığım

bu son yazdığımdan sonra olay olmadı ama bende anlayabileceğibir şekilde herzaman ödül olmayabileceğini ama şevkinin kırılmaması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum sınıftaki diğer çocukların tutumuna yapabileceğim birşey yok maalesef bilindiği üzere çocuklar bazen çok acımasız olabiliyorlar arkadaşlarına karşı

ama elimden gelen asiye tunanın diğer arkadaşlarına bu şekilde davranmaması alay etmenin küçümsemenin iyibir davranış olmadığını anlatmaya çalışıyorum

inşallah doğru yapıyorumdur

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #24 : Aralık 18, 2009, 05:21:54 ös »
Merhaba,
Neden geç görmüşüm acaba bu bölümü ???
Uğur'da bu yıl başladı okula. Önce sizleri okuyayımk. Ben de katılırım aranıza.
Sevgiler
Nilgün

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #25 : Ocak 04, 2010, 08:12:10 ös »
Herkese yeni yillini kutuluyorum ilk basta. Ben bir hafta evde yoktum. Bu haftada Koray bir okumaya baslamis, sasirdim kaldim. O kadar hevesliki artik zor seyleri okumaya hevesi basladi ve evet türkce zor bir dil. Bazi kelimler ne kadar uzun....

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #26 : Ocak 26, 2010, 05:03:38 ös »
Merhabalar,
Hemen dönerim dedim 1 aydan fazla olmuş foruma uğramayalı. 1 Ocak 2010 Uğur'un okumayı tam söktüğümüz tarih. Her ne kadar sesleri yarıyıl tatili öncesi bitirseler de mantığını kavradıktan sonra tüm sesleri öğrenmeden de okumaya başladı. Önce Fatih Erdoğan'ın kitaplarını aldım. her sayfada bir cümle, çabucak bitiyor. Bir de kitap kurdu defterimiz var. Her okuduğu kitabın adını o deftere yazıyor. Okumaya hevesli ama kitabın adını yazmaya hiç hevesli değil. T.İş bankasının okumaya başlayanlar için olan serisi de kolay okunan kitaplardan.
Okuldan yarıyıl tatilinde okuması için biraz uzunca 4 adet kitap ve cevaplanacak sorular vermişler. Bir de günlük tutacaklar. 5 cümle ile o gün yaptıklarınız yazacaklar.
Uğur'un yazdıkları kalktım yemek yedim v.s. en fazla 3 sözcükten oluşan cümleler. Uzun bir şey yazacak diye ödü patlıyor. Hala oyun çocuğu. Arabalar, balıklar, hayvanlar v.s. gün bitiyor.
Okumayı ödev gibi görsün istemiyorum. Okumaktan zevk alsın istiyorum. Ama okuldan verilen kitapları da okuması gerek.
Sizler yarıyılı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #27 : Şubat 25, 2010, 07:38:21 öö »
Korayda sizin anlatğınız gibi Nila, mümkünse cümle bir kelimeden olusmalı. Simdi okumayı tesfik icin okulda bir kitapcıkları var. Orada 5 kitap okuyunca yıldız vericekmis öğretmen. Ne hirsli su yıldız meselesinde. Bize kırmızı nokta verirlerdide, ben hic aldırıs etmezdim. Hatta arkadaslarım wayy dediklerinde iyi birsey galiba dediğimi hatırlıyorum. Yalnız yıldız alıcam diye her kitabın 2 sayfasını okuyup baska kitaba geciyor. Sonucta Pıtırcık, Süper Dedektif bir günde bitiremez. Bari sayfa olarak değerlendirseler. Bugün ince ve el yazısı ile yazılmıs kitaplar keşfine cıkacağam. Sizde uyun birsey biliyorsanız ltf paylasın. Bende iyi bulduklarımı aktarırım.

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #28 : Şubat 26, 2010, 02:06:55 ös »
Merhaba manolya,
Ben Uğur'a okumayı sevdirdirmeye başladığımı düşünüyorum. Yatmadan önce çocuklara ben kitap okurdum. Artık anne sen yorulma ben okurum diyor. Kardeşi de eskiden kekeleyerek okuduğu için onun okumasını istemezdi şimdi nisbeten düzgün okuduğu için ağabeyinin okumasına ses çıkartmıyor.

İş Bankasını el yazısı ile yazılan kısa kitapları var hergün 1 kitap bitiyor yani kısa kitaplar. Tavsiye ederim. Bir de Winnie the poo'nun el yazısı kitapları var o biraz daha uzun eğer yorgun ise 2 günde bitiriyor.

Geçen hafta ona özel balıklı kitap ayracı aldım. (balık  ve deniz hastası bizimkiler) Şimdi nisbeten uzun kitapları okumak istiyor sırf o ayracı kullanmak için.

Ama yazı konusunda hala sorunlarımız devam ediyor. Yazmaya başlamak hiç istemiyor. Yazısı da o kadar özensiz ki. Ben okuyamıyorum bile. Şimdilik güzelliğine ve özenine çok takılmıyorum. Yeter ki yazsın diye ama nereye kadar bilemiyorum.  :-\

Çevrimdışı bobo

• Genç Üye
  • **
  • 07.09.2006
« Yanıtla #29 : Şubat 27, 2010, 04:23:49 ös »
merhabalar
yazışmalarınızı takip ediyorum her ne kadar bizim için erkende olsa..size kolaylıklar diliyorum..merak ettiğim birşey var..neden ilk önce el yazısı yazması ve okuması öğretiliyor..bende anaokulu diye bir dergi almıştım 3-6 yaş için..onda da harfleri tanıtıyor ama el yazısı şeklinde..bana bile çok zor geliyor o harfleri okuyup yazmak..ayrıca günlük hayatta hiçde kullandığımız karakterler değillerken neden kulağımızı ters elimizle gösteriyoruz acaba diye merak ettim..yoksa bu da bir başka sistem, ülke özentisi mi? eğitim sistemimizde bize ait olmayan çok şey var gibi geliyor bazen...bizim zamanımızda 80lerde yani ilkokulda başka bir derste öğretilirdi güzel yazı diye..bütün çocuklarda korkunç yazardık doğrusu..şimdi nooldu..artık klavye kullanıyoruz..kalem bile tutmuyoruz bırak güzel yazıyı..
burcu