Gönderen Konu: arkadaş edinmeme  (Okunma sayısı 1477 defa)

Çevrimdışı gülcan

• Uzman Üye
  • oğlum,canım,sensiz yarımdım,seninle tamamlandım
arkadaş edinmeme
« : Ekim 10, 2009, 11:57:52 öö »
merhaba nil hanım.

konuyu doğru yeremi açtım bilemiyorum. oğlum aralık 2005 doğumlu. genelde aile içinde büyüdü ve yaşıtları yoktu etrafımızda. ama sık sık parka falan götürdük arkadaş edinsin diye. 2 yıl önce gittiğimiz bi festivalde merdivenlerden çıkarken ayağının sıkışması sonucu kendinden yaşça büyük çocukların arasında kalarak sıkıştı. fiziken hiç bi şey olmadı ama o günden sonra parka gitmek istememeler falan başladı ve hep başka bahaneler sürdü öne bugün yorgunun uykum var gibi. olaki  gittiğimiz günlerdede kendinden yaşça küçük bile olsa çocuklardan resmen ödü patlıyodu. hemen demire tutunup orad duruyodu. babamızda aşırı korumacı malesef düşersin dikkat et gibi uyarılarda bulunuyo sürekli. bu sorunu parkta bi çocukla arkadaş olmasını sağlayarak çözdüm genelde bak abiyle oyna falan gibi. ama çocuklara hiç sokulmuyo arkadaş olmak istemiyo. parkta bi arkadaş bulduk 2 gün hep aynı saatlerde anneler sözleştik çocuklar oynasın beraber diye. beraberken çok güzel oynuyo ama hadi oğlum cansu arkadaşın gelecek gidelim diyince çıkmak istemiyor. sevmedinmi arkadaşını diye soruyorum ben onun saçını sevmedim gibi şeyler söylüyor. ama bu hep böyle her çocuğa böyle bi bahane buluyor. kreş konusundada durum böyle orda başka çocuklar var ben gitmem diyor. Bu konuyu nasıl çözebiliriz. uzun bi süre parkta hiç müdahale etmemeyide denedim. Ama kendi başına çok mutlu oynuyor hiç böyle bi arkadaş edinme ihtiyacı hissetmiyor. Bu yaşlarda bu böylemidir yokso bu asosyal olduğunumu gösterir. Yanıtınz için teşekkür ederim 

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: arkadaş edinmeme
« Yanıtla #1 : Ekim 18, 2009, 08:45:53 ös »
Merhaba
 Onun akadaslik edinememe sorununa en iyi cözüm krese gitmesidir.Bu cok önemli.Oglunuzun yasitlariyla, diger cocuklarl oynamaya arkadaslik edinmeye ihtiyaci var bu kitap boyama kadar hatta daha da önemli.Kötüp tecrübeler edinmis olabilir ama yaptiginiz gibi parkta diger annelerle sözlesip diger cocuklarla oynamasini saglamak dogru ancak en dogrusu krese yollamaktir.Cevrenizde arastirip diger annelerin de memnun oldugu bir okulla görüsüp sorununuzu anlatin. Ilk basta birkac ün birlikte gidip okula güvenmesini saglayin. Ögretmenlerinin de dogru yaklasimiyla bu korkusunu yenecektir.
Sevgilerimle

Çevrimdışı gülcan

• Uzman Üye
  • oğlum,canım,sensiz yarımdım,seninle tamamlandım
« Yanıtla #2 : Aralık 19, 2009, 05:22:44 ös »
cevabınız için çok teşekkür ederim.
domuz gribi nedeniyle kreş seçeneğimizi şu an için erteledik. kış sebebiylede yine evdeyiz. apartmandaki komşumuzun yaşıt kızı varmış onlar bize geldi tanışmak için onlar gidene kadar masanın altından çıkmadı çocukla hiç bi şekilde konuşmadı ve ilgilenmedi.  bir kaç gün sonra biz onlara gidelim dedik kesinlikle kabul etmedi. bugün tiyatroya bilet aldım ama ben evde durucam gitmicem dedi ve gidemedik. kesinlikle insan içine çıkaramıyoruz.

ben halit 6 aylıkken işe başlayıp 18 aylıkken işi halitin bana çok düşkün olması nedeniyle bırakmıştım. Eşim oğlumun bana aşırı düşkün olması nedeniyle kreşe karşı çıkıyo. kendini terk edilmiş hissedip psikolojisinin daha çok bozulacağına inanıyo. Bikaç denememiz olmuştu zaten oyun grubu için ama başarısız olduk geçen ay. ben çıkınca durmuyo ve ben gelinceye kadar ağlıyo durmadan tıkanana kadar. oyun grubu için ısrarmı edelim yoksa inatlaşmayıp olurunamı bırakalım

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Aralık 20, 2009, 01:09:59 ös »
Merhaba
oglunuzun anneye düskünlügü onun gelisimini etkileyecektir.Anneden kopya yasi olan 2 yas civarindan itibaren cocuklar anneden ayri baska bir ortamda durmaya alismalidirlar.Özellikle 3 yasindan itibaren her cocuk sosyal gelismi ve buna bagli olarak diger gelisim basamaklari icin anne baba olmadan bir sosyal ortamda durabilmelidir.cocuk kendiisni terk edilmis hissetmez.Aksi takdirde cocugunuzun kendisine güveni gelisemez sürekli size bagimli olur.BAgli olmak ve bagimli olmak ayri seylerdir.HEr cocuk anneinin sever ve baglidir ancak anneden ayri hic bir sey yapamaz durumda ise sosyal iletisimleri engelleniyorsa bu bagimliliktir ve her bagimlilikta oldugu gibi cocuk icin zararlidir.
Cocugunuz agladi diye kresten almaniz cocugunuzun kisilik gelisimi icin yapacagini en zararlis eyir.onuny erine onun oraya alismasi icin ona ihtiyaci olan zamani vermelisiniz.Uzun süre onunla okulda kalabilirsiniz.
Benim gogullarim suan 20 aylik ve krese basladilar.2ayi onlarin alismais icin planladim ve 1 ay onlarla krese gittim sonra birer saat ciktim griuptan sonra2 saat simdi ögle yemegini de yiyorlar ocaktan itibaren orda uyuyacaklar.Ikizlerdne birisi bana cok düskün babasi ile kaldiginda bile beni ariyor özellikle onun icin krese erken baslamais cok iyi oldu.Ayrilirken Tunay aglamazken Timur cok aglyior öpücügümü verip iyi eglenceler dileyip cok rahat disariya cikiyorum. Bir süre agladiktan sonra susuyor.Bu sekilde yavas yavas alisiyor.Eger o bana cok düskün diye tekrar biraksaydim benden kopmayi beceremeyecekti.Önemli olan sizin de bulundugunuz ortamda ögretmenlerini tanimasi onlara güvenmesi.
O´na biraz zaman verin ve mtlaka anaokuluna baslatin derim.
Sevgiler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : Aralık 20, 2009, 01:14:45 ös »
Bir de eklemeyi unuttum. HEr cocugun sosyal acidan gelisimi farklidir.Nasil bizler de farkliysak birimiz cok konusken digeirmiz daa SINIrliy aklasiyorsak insanlara bazi cocuklarind a diger cocuklara yaklasimlari cok zaman gerektir birens ürectir.Bu konuda zorlama yapmadan bol bol yaistlarinin olduug ortamlara götürmek gerekir.
Benim kizimda ilk basta hic yanimdan ayrilmaz. Uzun süre etrafi gözlemler okuldan tandigi bütün gün oynadigi arkadaslarini bile baska bir ortamda görsek asla hemen kalkip oynamaz.Ancak kendisini hazir hissettiginde baslar oynamaya.Eskiden od a neredeyse masa altina saklanmak isterdi.ama bu onun yapisi o skeilde kabul ediyoruz.SIz de oglunuza ihtiyaci olan zamani verina nacak baska cocuklarla ieltisim kurmais icin imkani da saglayin.
Gezme konusudna da benim kizim da ayni.Sizi belki biraz rahatlatir diye kendimizden de örnek veriyorum. Bir yere gitmek istedigimizde kizimi ikna etmemiz gerekiyor.Ona kalsa bütün masada oturup resim yapar harflerle oynar kitaplara bakar.Kendi kendisine oyun kurar saatlerce odasinda oynar.Hep ben onu motive etmek zorundayim.Tabi parka hayvanat  bahcesine arkadaslariyla bulusmaya her cocuk gibis everek gidiyor ama onun disinda evde daha cok mutlu oluyor.Onuns evdigi gezileri falyietleir secmeyi tercih ediyum.Örnegin tiyatro  vs gibi.Siz de oglunuzun sevdigi faliyetleri babasiyla yapmasini saglamalisiniz.Arada sizsiz de gezilere gitmeli.

Çevrimdışı civcivim

• Uzman Üye
  • 2 kız annesi mutlu bennnnnn :)
« Yanıtla #5 : Ekim 04, 2010, 07:54:31 öö »
Selam...

Bizide buna benzer bir sorunumuz var Nil, aslında daha farklı ama arkadaşlıkla ilgili olduğu için yeni başlık açmadım buraya yazmak istedim.

Biliyorsun Nil 2. sınıfa başladı. Okulda gayet başarılı, okula severek gidiyor, öğretmenini çok seviyor, arkadaşlarını çok seviyor. Önceki yıllarda arkadaşlarıyla uzun zaman görüşmediği zaman ilk karşılaştığında nerdeyse sarılıp öpecek kadar bir sevinç gösterirdi. Bu yıl okulun ilk günü dikkat ettim kimseye öyle davranmadı. Yaz tatilinde de bir kaç kere "Okulun açılmasını çok istiyorum ama kimsenin beni özlemediğini biliyorum" gibi şeyler söyledi. En son ise geçen hafta içi sınıf başkanı seçtiler, Nil aday olmak istiyordu bende bunun çok güzel birşey olduğunu ama seçilemezse çok fazla üzülmemesini söyledim. Seçim yapılmış, okuldan geldiğinde morali çok bozuktu. "Anne bana 1 kişi bile oy vermedi, sadece 1 tane oy çıktı o da kendi oyum" diye ağladı da ağladı. Konuştuk,o kadar çok ağladı ki başkan seçilememesi değil kimsenin ona vermemesi çok dokunmuş. Kimse beni sevmiyor, kimse benle oynamıyor diye ağladı da ağladı. Ne söyleyeceğimi bilemedim. Aklıma kendim geldim bende hiç arkadaş edinemezdim. O kadar kötü birşey ki. Aynı şey apartmanda da var, kimle oynadın diyorum yalnız diyor. Çok üzülüyorum onun bu durumuna. Ana sınıfındayken çok iyi anlaştığı bir arkadaşı vardı aynı okuldalar hala onunla oyna diyorum, ben kendi sınıfımdakilerle oynamak istiyorum diyor. Sınıfından 3 arkadaşının olduğu okul servisi bizim yakınımızdan geçiyor o servise geçirsem mi, ayrıca evimize yakın bir kız arkadaşı var sınıftan hafta sonu beraber sinemaya götüreyim istedim müsait değillermiş. Onunla daha fazla birlikte olmaları için uğraşacağım, okul dışında. Neler yapmalıyım, neler söylemeliyim. ÇOk üzülüyor. Öğretmeniyle de görüşmeye gideceğim, lütfen Nil cevabını sabırsızlıkla bekliyorum.

Teşekkürler...

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #6 : Ekim 10, 2010, 08:53:17 ös »
Nilüfer cim okul disinda okul arkadaslariyla bulusmasi görüsmesi cok iyi olur tabiki. Burada okula cocukalrin birlikte gidip gelebilmesi ve arkadaslik kurabilmesi icin herkesin yakinindaki okuluna gitmesi gerekiyor. Gecerli bir sebep gösterip baska adres verilmedigi sürece sirf sosyal iliskiler acisindan cocuklar okul yolunda okula gidip gelirken bile arkadaslik kurabilisinler diye en yakin okula gitme zorunlulugu var.Artik cocuklar anneler radevulasirsa bulusabiliyorlar demek istedigim bahsettigin sorunlar biraz cekingen zor arkadaslik kuran cocuklar icin iletisim konusunda zorlayan sorunlar. Cocugun yapisinda cekingenlik zor arkadaslik kurma gibi sorunlar da varsa cocugun biraz daha fazla zamana ihtiyaic olabilecegini gösterir.Anlasabilecegi yakininizda oturan arkadaslariyla görüstürmeye dikkat etme disinda ve ögretmeniyle görüsmen disinda Nil in kendine güvenini desteklemen icin sosyla faliyetlere yönlendirebilirsin. Spor hobi gibi sosyal ortamlarda bulunmak Nil in kendisine güvenini ve insan iliskilerinde daha girisken olmasini destekleyecektir.
Sevgiler

Çevrimdışı civcivim

• Uzman Üye
  • 2 kız annesi mutlu bennnnnn :)
« Yanıtla #7 : Ekim 26, 2010, 09:21:56 öö »
Nil cevabın için çok teşekkürler.

Burda da aslında en yakın okula kaydettirmek zorundasın ama çevre okulların başarı düzeyi düşük diye servisle gidebileceği başka bir okula kayıt yaptırdık. Bakalım Cumartesi günlerini arkadaşlarıyla geçirebileceği şekilde programlamaya çalışıyorum.

Aslında Nil çekingenlik bir yana çok sosyal bir çocuk. İnsanlarla iletişimi çok iyi, öyle çekingen falanda değil. Aksine karşılaştığı insanı konuşmasıyla yorduğunu bile düşünüyorum. Ben okula gittiğimde sınıfta birçok arkadaşıyla iletişim kurduğunu görüyorum. Çevresini sarıyorlar sohbet ediyorlar. Hatta geçen gün eski sıra arkadaşı ona hediye getirmiş hiçbir özel gün olmamasına rağmen, Nil de ona hediye alıp götürdü. Akşam geldiğinde arkadaşlarıyla ilgili bir sürü olay anlatmasına rağmen neden böyle düşünüyor bilmiyorum. Öğretmeni de bir sorun olduğunu düşünmüyor, ama teneffüslerde gözlemleyeceğini söyledi. Sınıfta 2002 li çocuklar bir hayli fazla sorun yaş farkından olabilir mi aceba, bu da aklıma geliyor. 

Çok teşekkür ederim Nil, Allah senden razı olsun.