Gönderen Konu: ilkokula başladık  (Okunma sayısı 811 defa)

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
ilkokula başladık
« : Ekim 23, 2009, 04:00:51 ös »
Nil Hanım merhaba,

Daha ufacıktan beri sizin yönlendirmelerinizle bugüne getirdiğim büyük oğlum Uğur bu yıl ilkokula başladı.

Off of ne zormuş ilkokul. 3 yıldır yuvaya gidiyor zaten çok sorun yaşamayız diyordum ama yine de yaşıyoruz. Yazı yazarken parmakları ağrıyor  :) Okumaya çalışırken kıpır kıpır, ya susuyor ya tuvaleti geliyor ya da gözüne bir şey kaçıyor  ;D
Böyle rahat rahat anlattığıma bakmayın ilk 15 gün kabus gibiydi. En zoru kendimi 1. sınıf velisi olmaya alıştırmamdı. Almanyada nasıl bilmiyorum ama Türkiyede çocuklar eğik bitişik yazı ve ses temelli cümle dedikleri benim çok yabancı olduğum bir sistemle öğreniyorlar. Bende bir sinir bir sinir. Oğlum haydi demekten dilimde tüy bitiyor. O ödevler bir türlü bitmiyor. 45 dakikada 5 tane lale yazılabilir mi. İnanın yazılır.
Biraz biraz düzelme var. Ama en çok düzelme de bende. Bir gün oturdum öğretmenin verdiği ödevi baştan sona yazayım dedim. Parmaklarım ağrıdı. Hiç de güzel olmadılar. Hepsi eğri büyrüydü. O günden sonra bir sabır geldi ki üstüme sormayın. Artık parmaklarım ağrıdı dediğinde ağrımıştır ya gel biraz ara verelim diyorum. Her harften sonra parmakları ağrıyordu. Artık 3-4 satır yazabiliyor. Bir de okuması gereken metnin masanın üzerindeki kitapta olduğunu anlasa kolay okuyacak. Ama o sanki laserle duvara ya da tavana yansıtıyorlarmış gibi ya duvara bakarak okumaya çalışıyor ya da tavana  :(

Kusura bakmayın vaktinizi aldım ama başlangıç olmazsa sorunu tam ifade edemeyeceğim diye korktum.

Nil Hanım Uğur duymuyor. Evet beni babasını anneannesini ve öğretmeni ile konuştum onu da duymuyormuş. Ama müzikleri duyuyor. Okuduğum kitapları duyuyor. Kardeşini duyuyor. Kısacası istediğini duyuyor istemediğini duymuyor.

Uğur’cuğum diye başladığım söze, uğur uğur uğur artık 5. y da 6. sında uğuuur diye bağırduğımda sanki uykudan uyanıyor gibi efendim anne diye sakin sakin bir cevap verişi var ki anlatamam. Oğlum daha önce seslendim duymadın mı? Duydum anne peki neden cevap vermedin. ??? Anne balinaların nesli neden tükeniyor gibi bir cevap.: ;D

Nasıl anlıyor ya da hissediyor bilmiyorum ama uğur deyişimden onun çok hazetmediği bir talebim olacağını anlıyor ve duymuyor.

Sizce neden? Ve nasıl düzelir???

Sevgilerimle,
Nilgün

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: ilkokula başladık
« Yanıtla #1 : Ekim 29, 2009, 10:01:39 ös »
 Ugur´a basarili ve zevkli bir okul hayati diliyorum.:) Sizden haber almak cok güzel :)

:D Öncelikle Ugur un tepkilerine cok güldüm:) Bazen biz de duymask istemeyiz istemediklerimiz anlamazdan geliriz laf karistiririzd egil mi öyle bir tepkiye benziyor ama daha ciddi bir durumda mi onu bu yazdiklarinizdan cikartamadim. Ugur duymuyor cümlesini okudugumda isitme sorunu var sandim.Anladigim kadariyla duymak istediklerini duyuyor sadece. Sanirim Ugur ilkokulda okadar yeni sey ögreniyor yeni tecrüber ediniyor ki suan kafasi cok mesgul.VErdigi cevaplardan da belli oluyor.
Suan baska bir dünyada yasiyor gibi tepkiler veriyorsa okul baslangici ödevler yeni sorumluluklar oa agir geldiginden olabilir kendi dünyasina kapanip hic birsey duymak istemiyor olabilir. Bir süre daha gözlemleyip zaman verin.
Ödev konusunda daha eglenceli baskisiz bir plan yapin. 3-4 saat hic kalkmadan yazmiyor herhalde degil mi mutlaka ara veriyorsunuzdur. Bir zaman ya da sayfa belirleyin sukadar yaptiktan sonra seninle sicak bir kakao icelim olur mu. gibi tesvik edici önerilerde bulunun. Ödevlerini kendisi yapmasi gerekiyor ama ilk basta nasil yapacagi konusunda siziny ardiminiza ihtiyaci var.Birlikte bir plany apin. Eve gelince önce sunu yapalim sonra sen ödevlerine basla sonra ara verdiginde.. gibi plan belirleyip düzen oturtun. Size önerim okudlan sonra direk ödev yaptirmayin. Önce acik havada hareket etsin. Uzun süre okulda oturmak zorunda kalinca cocuk evde öädevlerini yapmakta zorlaniyor. Hareket acik havadan sonra cocuklar daha kolay konzantre oluyor.Br cok veli hemen ödev sonra oyun diyor ama kisa süre icin bile olsa önce hareket etsin.
Sevgiler
« Son Düzenleme: Ekim 29, 2009, 10:02:18 ös Gönderen: Nil Tuncali »

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #2 : Kasım 02, 2009, 05:57:51 ös »
Bu kadar meşgale arasında cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Yazınızı okumadan önce kesinlikle laf karıştırıyor ya da duymak istemediğinden dolayı duymuyormuş gibi davranıyor diye düşünmüştüm .Ama her zaman olduğu gibi yine konuya farklı bir şekilde yaklaştınız ve ufkumu genişlettiniz. Kafası çok dolu da olabilir o arada. Bir süre gözlemlemem gerek sanırım.

Teşekkürler,
Nilgün

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Aralık 12, 2009, 12:35:40 öö »
Nilgün Hanim foruma ugradiginizda gözlemlerinizin sonucunu yazarsaniz sevinirim, merakla bekliyorum Ugur´dan son haberleri.

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2009, 01:14:55 ös »
Ne kadar uzun zaman olmuş uğramayalı. İş yoğunluğu ev yoğunluğu derken ihmal etmişim burayı. Oysa ne zaman başım sıkışsa ya da kendimi geliştirmek  istesen uğradığım yerdir burası
Uğur çok iyi. Hatta bildiği harfleri bir araya getirip okumaya başladı bile.
Dalgınlığı duymaması aynen sizin dediğiniz gibi kafasının doluluğundanmış sanırım. bir şeylere öncelik vermesi gerektiğinde benim söylediğime değil de kendi düşündüğüne öncelik veriyormuş. Artık duymaya başladı .Şimdi her Uğur seslenmesine, efendim diye cevap veriyor.
Burayı fazla meşgul etmemek adına anılarımızın olduğu bölüme yazacağım . İlkokula başlayacak çocukları olan annelere  söyleyeceğim tek bir şey var. Sabır. Her şey yoluna giriyor.

Sevgiler