Gönderen Konu: Kardes Kiskancligi  (Okunma sayısı 448 defa)

Çevrimdışı denizbebek

• Yeni Üye
  • *
Kardes Kiskancligi
« : Aralık 09, 2009, 07:17:03 ös »
Merhaba Nil Hanim,

Size daha once de bir konuda danismistim oglum Deniz hakkinda. Sanirim yine yardiminiza ihtiyacim var.

Deniz subatta 4 yasini bitiriyor. 19 aylik bir kizkardesi var. 1 yasinda yuvaya basladi, bu yil da okul oncesi egitime basladi.

Sorunumuz Deniz'in bir turlu kardesine alisamamasi. Baslangicta alisir dedik, ona daha cok ilgi gosterdik, babasi ile her zaman ona ozel zaman gecirdik ama ne yaptiksa bosuna. Bir donem cok agresifti simdi daha iyi ama son zamanlarda da hicbir ozel esyasini, oyuncagini paylasmama problemimiz var. Kardesi neyi eline alsa aninda elinden aliyor. Baska bir oyuncagi tutsa bu sefer de aldigini atip oburunu istiyor. Simdiye kadar kardesi kucuktu pek bir sey demiyordu ama artik o da elindekini birakmiyor, bagiriyor. O zaman da Deniz itmeye, zorla almaya basvuruyor.

Konusuyoruz, anlatiyoruz, oglum bu oyuncagi kardesin oynuyor sen digerini al bak ev oyuncak dolu, vs. ne desek faydasiz. Elinden almasina izin vermiyoruz, agliyor kendini yerden yere atiyor. Sinirlerim harap bagirmaya basliyorum artik. En sonunda o oyuncagi kaldirip hicbirine vermiyorum ama bu da cozum degil cunku aninda bir diger oyuncak icin sorun tekrarliyor. Artik o hale geldi ki kardesini izleyip elindekileri almaktan oyun oynayamaz hale geldi. Bu durum sadece kardesi ile saniyordum ama gecen gun kuzeni ile oynarken de ayni seyi yapti.

Okulda ogretmenin dedigine gore cok uslu, sakin bir cocuk. Gerek yuvada olsun, gerekse okulda hic sorunu olmadi simdiye kadar (sirasini beklemesi, oyuncak secimi, vs).  Aslinda disaridakilere karsi oldukca utangac ama evde farkli.

Artik cok sabrim kalmadi. Her gun okul sonrasi eve geldigimizde basliyor show. Tavsiyelerinize acil olarak ihtiyacim var. Simdiden cok tesekkur ederim.

Sevgi ve selamlarimla,

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: Kardes Kiskancligi
« Yanıtla #1 : Aralık 12, 2009, 12:25:25 öö »
Merhaba,
Golunuzun davranislarinin bir bölümü cok dogal.Kardesiyle oyuncaklarini palyasmak istememesi, kardesinin elindekinin birdne degerli olmasi, elinden almasi gibi ancak bu davranislar asiri oldugunda, cocugun karakterine sosyal iliskilerine yansidiginda asil sorunun nerede oldugunu düsünmek gerekiyor.Okulda bir sorun olmadigindan yola cikarsak ki sosyal bir grup icindeki davranislari cocugun soyal gelisimini gösteriyor , eger okulda bu tür sorunlar yoksa acaba bu sekilde davranarak sizin ilginizi de üstünde tutuyor olabilir mi. Kardesiyle olan davranislarini sürekli gözlemliyor ve karisiyor olabilir misiniz? Kardesinin elinden oyuncak aldiginda hemen müsahele etmeniz de ksikancligin artmasina neden olur. Kardesinin sürekli korundagunu savunuldugunu düsünüp daha cok hircin olabilir.
19 aylik oldugu icin kardesinin haksizliga mahruz kalmasini istemediginiz icie linden almasini istemiyorsunuz ve haklisiniz ama acaba asiri dereced eiki kardes arasindaki iletisime karisiyor olabilir misiniz?
Ayrica oglunuzun cok sakin ve utangac oldugunu yazmissiniz, okulda ve diger ortamlarda kendisini savunmaktan cekiniyor olabilir. Bastirdigi düsünce ve duygularini evde gösteriyor olabilir.
Daha yararli bilgi ve öneriler verebilmek icin daha detayli aciklamalarinizi bekliyorum. Kardes kiskancligi normaldir ama ailenin tepkileri bu kiskancliginin asiri olmasina neden olabilir.KArdesler arasindaki tartismalara cok fazla karismamak gerekir.

Çevrimdışı denizbebek

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #2 : Aralık 13, 2009, 10:59:41 öö »
Merhaba,

Cevabiniz icin cok tesekkur ederim. Bir noktada haklisiniz. Kucuk zarar gormesin diye onu biraz fazla kolluyor olabiliriz. Bunu da Deniz hissetmis olabilir. Bundan sonra mumkun oldugunca karismayacagiz tartismalarina. Ama hangi boyutta mudahale etmeliyiz. Ornegin istenen oyuncak verilmeyince itme ve zorla alma basliyor. Kucuk yere dusuyor ve aglamaya basliyor. Biz ne yapmaliyiz bu noktada? Ayrica kardesi ile kesinlikle oynamak istemiyor. Bunu anlayisla karsiliyoruz. Eger istemiyorsa tek basina oynayabilecegini soyluyoruz. Dogru mu yapiyoruz yoksa ikisini bir araya getirmeli miyiz?

Deniz son zamanlarda hep ilk olmak istiyor. Banyo yapacak ilk o girmeli kuvete, merdivenlerden inecek ilk o inecek vs. Sanirim bu biraz da buyuyup kendini bir birey olarak kabul ettirmek istemesinden.

Okulda duygularini bastiriyor olabilir demissiniz. Bu da mumkun cunku evde ve aile ortamlarinda cok farkli ama disarida cok utangac. Ornegin parkta bir cocuk oyuncagini alsa ondan geri alacagina bize gelip istiyor. Buna karsin parkta oynayan cocuklarin arasina karisip oyuncaklari ile oynamak icin oldukca girisken davraniyor. Kolayca aralarina karisiyor. Bu durumu esitlemek icin bize onerileriniz var mi? Yani disarida da duygu ve isteklerini daha kolay ifade etmesi icin biz birseyler yapabilir miyiz?

Tekrar tesekkur ederim yardimlariniz icin.

Selamlar,

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Aralık 14, 2009, 10:21:58 ös »
Anne baba olarak otomatik bir skeilde "kücügü koruma" geregi duyuyor olmaniz normal ancak bu büyük cocuga kendisine haksizlik yapildigi hissini verir. Tabiki evde kurallar olacak sormadan digerinin elinden oyuncak almama, vurmama düsürmeme iktirmem gibi ama büyük cocuk bunun herkes icin gecerli oldugunu hissetmeli. Sadece kücük kardes korunuyor kollanyior hissi olusursa daha cok hiricn olur. Konusmalarinizda sürekli kardesini de uyarmalisiniz. "Sormadan abinin oyuncagi alinmaz abine sordun mu?" "Abiden özür dileyelim hadi"  gibi cümlelerle kardesi de iletisime ortak ederek tüm kurallarin onun icin de gecerli oldugunu Deniz´e hissettirmelisiniz.
Bunun yaninda oglunuzun kendisine ait bir odasi ve youncaklari olmli. KEndi oyuncaklarini istemediginde yalniz oynamak istediginde paylasmak zorunda olmamali. Yani hep ona bir hak taninmali "Yalniz oynamak istediginde kapini kapatabilirsin ama sonra yine kardesinle oynarsiniz" gibi aciklamalarla "Hem istemediginde oyuncaklarini vermek zorunda olmadigini ama birlikte oynamaninda güzel oldugunu" anlamali.ancak 4 yasind abir cocukla 1 yasind abir cocuk kendiligindne birlikte kolayca oyun kuramazlar.Bu konuda sizin de oyunlara dahil olup ilk baslarda biraz oyunu yönelndirmelisiniz. Bu iki yastaki cocuklar icin genelde evcilik oyunlari rollerin degisecegi oyunlar daha kolaydir birlikte oynamak icin. Hem bu sekilde Deniz´de isters ebebek olabilir siz anne olabilirsiniz kücük kardese bir rol alir bu sekilde ayni ortmda zevk alarak oynadiklari bir oyunu paylasmis olurlar.Kücük kardes büyüdükce size ihtiyac kalmayacaktir.
Kendi tecrübelerimle de size rahatca söyleyebilirim ki zorlamazsaniz kardesiyle oynamak zorunda birakmazsaniz oyunlara siz de dahil olarak ikisinin birlikte eglenmesini saglayarak iki kardesin arasinda pozitif iletisim olmasini saglayabilirsiniz. Ben de aylarca oyunlara ortak oldum ancak kizim da kardeslerini yok sayarak oynadi bir süre ama simdi birisinin kafasina bir sapka geciriyor digerinin omzuna bir santa asiyor ve onlarla oynuyor.Bazen birisi köpegi oluyor birisi cocugu oluyor .ancak kurallarimiz var tabi, istemeyeni zorlamak yok elinden tutup zorla cekmek yok ama ablasindan önce herseyi kardslerine acikliyorum. "abla oynamak istemezse zorlamak yok elinden cekmek yok iktirmek yok tamam mi" diye tabiki hepsini anlamiyorlar, arkasindan da tabi bu snein icin de gecerli Tuana diye kizima anlatiyorum. Ben genelde kardesler arasindaki kurallair bu sekidle aciklamaya calisiyorum. Bu sekilde büyük cocuk "kücük hep korunuyor benden kollanyior" duygusuna kapilmiyor.Bunu deneyebilirsiniz.
Ikizler de bir oyuncak icin zaman zaman tartisiyorlar birisi aliyor diyegeir ciyak ciyak bagiriyor hic sesimi cikarmiyorum bekliyorum eger bir cözüm bulmazlarsa bir öneri getiriyorum "Sen bunu alabilirsin vs" genelde karismazsam daha cabuk cöuülüyor.cok fazla müdahele etmek dogru degil. Kücük cocuk bu sekilde de dikkat cekmeyi ögreniyor abim elimden aldiginda avazim ciktig kadar bagiririm ve herkes beni korur diye.Birisi elindekini kaptirmamayi ögrenceek digerisi  de zorla almamayi.