Gönderen Konu: okul ici davranislar  (Okunma sayısı 775 defa)

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
okul ici davranislar
« : Ocak 11, 2010, 12:12:12 ös »
Merhaba Nil

Nerden baslayim bilmiyorum. Bugün Korayin sinif ögretmeni beni okula cagirdi. Koray cok hayal dünyasi genis bir cocuk, farkli algilamalari ve duygusal dünyasini hep cizimleri ile ifade eden bir cocuk. Cok fazla sözel olarak ifade etmiyor, cok konusuyor ama duygusal yönden az anlatir. Önce aile icindeki durumu aktarayim sonra okulda olanlari. Babamiz cok calisiyor, hele su aralar cocuklari hemen hemen hic görmüyor, hafta sonu dahi cok yogun bir calisma temposunda, eve gelincede ancak uyukluyor ve bu hepimizi cok etkiliyor. Koray bunu pek göstermez ve onunla birlikteyken tadini cikarir. Benim üzerimede büyük yük var. Bütün dikkatleri hep benim. Selinde olsun Korayda hersey Mami bak! Benimde uzaklasip isvicreye gitmem gerekti enerji yüklemem gerekti ama bu onu cok etkiledi sanirim. Sonra okul basladigindan beride Okulservisinde sorunlar yasaniyor, öyle bir duruma geldiki bir ara kendim götürücem dedim ama zor oldugunu ve her problemden kacamamasi gerektiginide kavramasi gerek. Bir cok haylaz ve terbiyesiz kelime kullanan hatta söföre saygi göstermeyip ona bile laf atan, cinsel organini gösteren ve Korayi en kötü etkileyende, bir 2. sinif ögrenci bir kizin hayaletlerin varligindan ve seytanlarin varligindan anlatip hikayeler anlatmasi Korayi cok etkiliyor.

1. Olay su Koray sinifinda bir kiza karsi ilgi duyuyor, bunu bana bir yan cümledede kisa ifade etmisti. Isvicredeyken Koray bu kiza mektup yazmis, icerigide bir seydan figürü ve seni geberticegem  yazmis. Bana göre hayal dünyasi genis ve kizmistir ona ve o duygularini böyle dilegetiriyor.
2. 3. sinifta bir cocuk var. Oun yanina gidip beni bedava dövebilirsin diyormus. Gecn cuma günüde Kizlarin yanina gidip beni bedava dövebilirsiniz demis ve kizlar bunu pataklamislar. Ögretmenine gyanina gitmis basini tutarken cünkü cok üzgun bakiyormus ve cani yandigi beliymis ve Koray kizlar beni dövdü demis. Sonra kizlarda ama ögretmenim beni bedava dövebilirsiniz dedi demisler.

ögretmeni bu davarnislari icin bir cözüm bulmamiz gerek diyor bende ne yapicagami acikcasi bilmiyorum.  Sinif arkadasina yazdigi mektupta ögretmenine sir kalmasini istemis. Ben hiep ilimli yaklasan hic bir asiri tepki vermeyen biriyim? Yaninda olmaya calisian ve onu dinleyen biri, benden nicin bunu sir saklamasini anlamadim? Eksiklerimizi tamamla diye bir anlasmamiz var, o anlasmalara uyarsa ancak istedigi cok istedigi oyunca alabilecegemi ifade etmistim. Birde bedava dövdürmek? Bunu hic anlamiyorum cok yikildim bunu duyunca, oysa dikkat cekmek icin buna gerek oldugunu düsünmiyorum. Kendi sosyal cevresinde ve okuldada ögretmeni onu herkes cok sevdigini hatta popüler oldugunu ifade etti?  Ne yapmam gerekiyor konusunda hic birfikrim yok. duygusal yaklasmayip rationell nasil olucamda?

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
Ynt: okul ici davranislar
« Yanıtla #1 : Ocak 13, 2010, 11:17:17 ös »
Manolya yazdiklarini okudum ve yarin mutlaka yazacagim.Yorgunluktan dikkatimi toparlayamadigimi farkettim kestane kebaba yazarken.Bu nedenle anlasilir yazamayabilirim.Yarin daha skain kafayla yazarim.
Kisaca söylemeliyim okuduklarim beni oldukca sasirtti.Koray in ic dünyasinda nele rolabilecegini düsünebilmek icin co az sey biliyorum sizinle ilgili ama bildiklerim de Koray i anlamaya yetiyor.Ülke degisimi kültür farkliligi cevre degisimi eski cevreden tamamen kopma( baska bir mahalle olsa arada arkadaslairni ziyarete gidebilir baska sehir olsa arada görüsebilir ama bus ekilde oldukca zor bir degisim bir cocuk icin) babanin hic zamanin olmamasi, senin ilk basta zorlanman, kardesin ailleye katilimi mobil olmasi ve sonra aile de aktif olmasi ve anaokulu cocugundan cikip ilk okul cocugu olmasi  sadce benim hemen ilk aklima gelenler.Bunlar  Koray in biryerlerde takilabilecegini ve bir sekilde kendisine göre bir cikis yolu aradiginin sinyalleri olabilir.Ögretmeniyle iyice konusup onu cok iyi takip etmelerini istemelisin.Nezaman ne yapiyor evdeki haliyle okul icindeki hali karsilastirilmali Koray ile konusmalisin.evet senin dedigin gibi duygusallaiktan ilk ask nedeniyle duygulariyla nasil basa cikacagini bilemmesinden ya d abir gruba dahil olmaya calismasindna dolayi olabilir bu liste uzar da uzar ancak bu önemli bir devre eger simdi Koray ´i anlayabilirsek/seniz anlasilir sa bu dönemi kolay atlatir eger burada gercek soruna ulasilamazsa hareketlerinin nedenleri yanlis yorumlanirsa kalici ve kilisigine zarar verici etkileri olan sorunlar devam edebilir.Belki de kücük bir olaydan sorundan kaynaklaniyordur davranislarinin nednei ama bunu da bulmak gerekir ve en büyük görev size ve ögremenine düsüyor.eger saglikli bir yardim alamazsan okulda bir  süre gözemden sonra bir cocuk psikologunu secmeni öneririm.Sorun büyük oldugu icin degil sorunun büyük olma ihtimali oldugundan Koray ´in "Beni anlayin burdayim" sinyali sinyalleri verme ihtimali oldugundan.Arkadaslariyla iliskileri gözlemlenmeli oyun terapisi ya d ayasina uygun ve bir uzman tarafindan yapilabilecek görüsmelerle daha kolay cözüme ulasabilirsiniz.ama önce ögrtemeniyle birlikte Koray´i gözlemleyin.
Söylemek istediklerimi hemen hemen yazdim zaten.eger eklemek istediklerin varsa tekrar ekleyebilirsin.Yine yazarim.
Sevgiler

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #2 : Ocak 14, 2010, 08:08:13 ös »
Zaman ayirip yazdigin icin cok sagol Nil. Bir hafta sonra bir aile danismani ve cocuk psikolgunda randez vous aldim. Bir cok sebebin üst üste geldigini düsünüyorum ve bütün bu duygu karmasasi ile bas edemiyor. Henüz kendini istedigi gibi ifade edemiyor. Sanirim isvicreye gitmemde i nin üzerindeki son noktaydi. Gidicegemi duydugunda zaten kiyamet kopmustu. Selin cok daha rahatdi, gitmeden benim ona alicagam hediyenin hayalini kuruyordu. Koray cok agladi bunu her gün tekrarladi. Sabirla anlatmaya calistim hep. Bu onu cok etkiledi. Oysaki Babaanne biliyorsun ayni sitede oturuyorlar ve onlara alisiklar. Cok farkli degisik bir hafta yasamadilar ama okulda cok sessiz ve cok katilmamis derse. Simdi döndükten sonra evde Koray cok iyi, kardesi ile bile cok iyi gecinip oynuyorlar. Selin onu ders sirasinda rahatsiz edse bile artik, birak bitireyim sonra beraber oynariz diyor. Arkadaslari tabii okul basladigindan beri hayati degisti. Anaokulundayken, bir o ev bir bu ev, sürekli arkadas ortamindaydi, bazen evdeki cocuk sayisini sayamiyordum. Simdi kurallar degisti, ödev, hersey zamana bir yaris gibi. Adapatsyon süresi olarakta degerlendiriyorum. Koray kendi kurallarini koymayi sever. Evde kagit üzerinde kendi yaratigi oyunlari ile kendi kurallari ile mesgul oluyor. Belki okuldaki kati kurallara bir sisteme uymasi gerektigini anlamasi onu zorluyor olabilir? Duygusal cizimleri ve öfkesini kontrol edebilmek icin, ona bir günlük hediye ettim. Orada istedigini yazip cizebilirsin ama evde dedim! Buna ancak sen bakabilirsin istiyorsanda bizimle paylasabilirsin dedim. Kabul etti. Sence dogrumu yaptim ? Ilk gün tabii hemen bir kac sayfa karaladigini gördüm, sinif arkadaslarin yildiz dagitiyordu. Gözlemlerime deva edicem- Tesekkürler Nil.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Ocak 14, 2010, 11:03:45 ös »
Manolya öncelikle sizin gibi  kücük cocuklariyla ülke degistirne ve uyum saglama asamasind aolan bir aile icin aile danismanligi end ogru adres.Her aile danismanina giden ailenin cocugu terapi görecek demek de degildir.Bazen aileyi yakindan taniyip sorunlari konusma asamasinda cözülebiliyor sorunlar ya da soru isaretleri yanitlanabiliyor.Ama eger gerekiyorsa da cocuga da destek vermek böyle bir asamada cok dogal.
Anladigim kadariyla Koray genel anlamda uyum sagladi ama babaisnin da yoklugu az görüsmesi nedeniyle bu uyum döneminde sana cok baglandi ve senin destegine cok ihtiyac duyuyor.Selin Türkiye´de büyüdü ve Koray gibi alisik oldugu bir ortamdan cok farkli bir ortama gelmedi.Bu nedenle yakininda babaanesinin de olmasi nedeniyle daha rahat yaklasabiliyor olabilir senden ayri kalmaya.Koray en zor zor dönemlerde senin desteginle asiyor zorluklari.Türkiyeý e tasindiginda en ykainis endin babasi da cok calistigindan senin yoklugunda korkmus olabilir.Önesinde böyle tepki vermesi de birden ayaklarinin altindan yer cekiliyor gibi hissetmis olabilir.Fantasi dünyasinin gittikce büyüdügü bir dönemde arkadaslari arasinda moda olans ekilleri sözleri kullaniyor olabilir.Kisacasi bu olanalar listesi gittikce uzar ve en dogrusu senin yaptigin gibi bir uzmana gidip birlikte yaridm almak.
Günlük cok güzel bir fikir.Dün aksam benim ilk aklima kayit aleti gelmisti.Kücük el kayit aletlerinden verebilirsin kimseyle paylasmak istemedigi düsüncelerini duygularini bu kayit aletine konusarak anlatabilir ve kasetleri de kendi ulasabilecegi bir yerde saklayabilir diye önerecektim ama önce snein aciklamalarini beklemeyi düsündüm.günlük cok daha iyi bir bir fikir bu sekilde evde kimsenin duymamasina dikkat etmesi gerekmeyecektir onu zen kizan seyleri kaydederken.Tabi diger yandan da sürekli ailecek oturup sohbet edebilmelisiniz.Babaniz srekli katilamasa da eger önceden bilme imkaniniz varsa calisma saatlerine göre ayarlayip "Baba ile birlikte ritualleriniz" olmali. Mümünse ayni günlerde ayni seyleri yapabilmeye calisin ki ailecek birlikte oldugunuz ve cocuklarinizin tutunabilecekleri öncedne bilecekleri paylasimlariniz olsun. Örnegin her pazar 1 saat bile olsa birlikte havuza gitmek.Ya da her pazar birlikte kek yapmak.Cocuklar bus ekilde babalarini kisa süreli de olsa nezaman yogun olarak görebilecekleri birlikte paylaismda bulunacaklarini bilirler ve babalari icin de önemli olduklarini hissederler.Cocuklarimiz malesef cok calisilarak elde edilen paranin yine onlarin hayatini güven altina almak icin ise yarayacagini anlayamiyorlar.
Anaokulundan okula gecis döneminde bu tür zorlanmalar olabilir eminim yeni düzeninize alisacaksiniz.
türkiye deki egitim sistemi onu zorluyor olabilir yine sizlerin destegiyle bu sistemden en az yara alarak (umarim hic almadan) basarili bir ögrneci olacaktir.
Sevgilerimle

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #4 : Şubat 17, 2010, 11:10:29 öö »
Nil bu kare ekrandada olsa bize katkıların icin cok tesekkür ediyorum. İyiki varsın. Umarım sizinde sorunsuz tasınma telasınız azalmıstır. Bizdeki son durumuda paylasmak istedim. Biz aile danısmanı ve cocuk psikologuna gittik. Korayın gelisimi gayet iyi olarak değerlendirdi. Babası ile az görüstüğü icin iletisimleri artması gerek ama onun dısında babasına cok bağlı ve onun calısmasını sorun etmediğini öğrenmek beni cok rahatlattı. Korayın bu dönemde yalnız biraz korkuları ve endiseleri varmıs. Bunu yaptığı resimlerden ortaya cıktı. Onuda bir oyun terapi ile kontrol etmesini öğrenecek. Duygusal ve hassas (hassas kelimesini psikologlar pek kullanmazmıs ama koray gercektende öyleymis) bir cocuk oluğu icinde dısardaki o vahşi dünyaya bazen ayak uyduramıyor. Hic bir zaman siddet eğimli bir cocuk olmucakmıs ama biri onu üzüncede hazır cevap veremiyor, cünkü biz ona o savunmayı iletemedik sanırım. Suskun kalmamasını öğrenmesi gerekmis. Susunca icine atıyor ve cok üzülüp kendi ic dünyasında bunu resimlere döküyor. Tasınma konusunda korayda bir iz kalmamıs yalnız Selinin onun hayatına gelmesinde ilk basta kabul etmemis ama simdi psikologta aralarının iyi olduğunu, bu konuda başarılı olduğumuzu ileti.
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2010, 11:17:03 öö Gönderen: manolya »

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #5 : Şubat 24, 2010, 10:17:49 ös »
Cok sevindim herseyin yolunda olmasina sizin de basarili olmaniza Manolya.
Sadece merak ettigim icin soruyorum, Psikologunuz sadece resimleri yorumlayarak yapmadi degil mi tüm bu yorumlari?Nasil bir sistem uyguladi?Ve Tek bir senasta degil degil mi?
Bu sefer de sorulari ben sordum :)
Sevgiler

Çevrimdışı manolya

• Deneyimli Üye
    • bebek yüzme
« Yanıtla #6 : Şubat 25, 2010, 07:57:49 öö »
4 Seans gittik. İlkinde esimle gittik. 2. ve 3. Seans Koray'ı aldılar ve 4. seans yine esimle ben. Tabii yalnız önplanda yaptığı resimler değildi , birlikte oynarken (dramatür ve kutu oyunları) anlatığı hikayelerde var. Psikolağa gittik demedik Koray'a. Babanın arkadasına gidiceğez demistik. Yorumu cok komikti 'baba amma sohbet etmeyi seviyor senin arkadasın' demisti ama rahattı. Korayın birinci seansında yaptıgı bir yağmur resimden endisesi olduğu ortaya cıkmıstı. Onun üzerine bende KOrayın evde yaptığı bir deprem resimini götürdüm. Adapazarında deprem cocukları ile calısmıs Psik. ve orada depremi bire bir yasayan 2 tane cocukta böyle dramatik resim gördüm dedi. Korayın hayal dünyası ve endişesi ile ortaya cıkan bir resim. Matematik zekasınıda o resimden bakarak yüksek oldğunu söyledi. Hersey tabii 100% yolunda değil buda zaten mümkün değil ama aşılanabilecek şeylerin olması ve Babanın cok evde olmaması onda problem yaratmaması iyi. Evde oldğundada cok iyi vaikt geciriyorlar. Yalnız bilmiyordum cocuklar 3. sınıfta 8-9 yaslarında yeniden 2. yas sendromu gibi birsey yasıyorlarmıs.. :P
« Son Düzenleme: Şubat 25, 2010, 07:59:13 öö Gönderen: manolya »