Gönderen Konu: HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ  (Okunma sayısı 844 defa)

Çevrimdışı EFEEMRE

• Yeni Üye
  • *
  • çok şekersiniz annecim
HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ
« : Şubat 03, 2010, 03:00:33 ös »
Nil Merhaba;

Çok uzun zaman oldu yazmayalı, işten ayrılınca ınternete girme şansım pek olmadı. Şu an da çocuklarım 4 yaşındalar, küçükken uyku problemleri konusunda çok başını ağrıttım, inanırmısın  daha 5 aydır daha iyi uykuları. Ama asıl problemimiz konu başığına yazdıklarım. Hiperaktif ve dikkat eksikiği teşhisi konuldu çocuklarıma. Ama tedavi için her doktor farklı şeyler söylüyor. Tedaviye başlayamadık bu yüzden. Benim sorum şu Nil'cim hiperaktifliği genel olarak tanımlarsan ve tedavi için en doğru yöntemi bana söylersen kocaman bir ohhh çekeceğim. Çocuklarıma evde ben bakıyorum şu an, kreşe gönderemedim çünkü kaka problemimiz var. Kakalarının birazını kaçırdıktan sonra sonra gelip bana söylüyorlar. Bu şartlarda da kreşler kabul etmiyor..Hiperaktivite için 3 psikiloga gittik hepside ayrı şeyler söyleyince tedaviyede başlayamadım. Nöroloğa götürdüm onlarda sorunun psikologluk olduğunu söylediler, bazı kan ve testler verdik sonuçlarını alıp tekrar görüşeceğiz. .Sizin göstereceğin yol benim için çok kıymetli......sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum.....

Not: Doktorlardan bir tanesi ısrarla ilaç tedavisi derken diğeri ilaç tedavisini önermiyor. Özel eğitimle aşılır diyor. Okul dönemine çok az kaldı, okul dönemine kadar bu sorunu aşmayı ve çocuklarımın daha fazla sıkıntı çekmelerini istemiyorum...cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: Şubat 03, 2010, 03:01:16 ös Gönderen: EFEEMRE »

filiz doğu

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
Ynt: HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ
« Yanıtla #1 : Şubat 03, 2010, 06:36:14 ös »
Merhaba Nil Hanım ,
Ben de bu konuda görüşlerinizi öğrenmek isterim. Bizim şeytan çekici ufaklık için de hep aynı soruyu duyuyorum. Doktor için sıra beklerken, otobüsle giderken her yerde aynı soru ile karşılaşıyorum. ''Çocuğunuz hiperaktif galiba'' Okulunda ise -henüz küçük (4,5 yaşında) bu tanıyı koymak için erken ama hareketli ve yerinde duramayan bir çocuk olduğu doğru dediler. Şu anda izlemedeyiz dediler.
Uğur için de okulda dalıp gitmelerinden ve yavaşlığından bahsetmiştim. Bir sürü sorunu aşsak da yine de aklımızda kalmaması için bir pedagog'a götürdüm. Tipik dikkat eksikliği dedi doktor.Şu anda sınıf ile arasında sorun yok ama ileride zorlanırsa ilaca başlarız düzelir. dedi. Arkama bakmadan kaçtım ilaç deyince. Açıkcası okuduklarım hiç de hoş değil ilaçla ilgili (ritalin den bahsediyorum).Türkiyede vitamin verir gibi ritalin veriyorlar çocuklara. Açıkçası biraz önyargılıyım bu konuda sizin de fikirlerinizi almak isterim.

Bu arada taşınma telaşınızı biliyorum. Güle güle iyi günlerde oturun evinizde. Bir de aman belinize dikkat.

Sevgiler
Nilgün

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #2 : Şubat 04, 2010, 10:23:45 öö »
Merhaba Filiz,
Hiperaktiflik ve dikkat eskikligi konusunda verilecek genel bilgiler senin her yerde bulabilecegin bilgilerdir ve aslinda sana su durumda cok fazla yardmci lmayacaktir. Tabiki her türlü bilgi cocuga daha iyi destek verebilmek acisindan önemli bu nedenle de sürekli bu konuda kitaplar okuman gerekli yanlis anlasilmasin. Farkli doktorlardan farkli öneriler bilgiler alman cok kafa karistirici biliyorum.Ancak teshis yeni konuldugu icin ilk baslarda bu tür karisikliklar yasaman kafanin karismasi soru isaretlerinin artmasi dogal.Bir süre sonra hem önerilerine hem bilgilerine güveneceginiz bir doktorda kalip onunla is birligi icerisinde cocukalrina gerekli destek ve yardimi vereceginize eminim.Su asama biraz zorlu bir sürec .HEr kafadan farkli ses cikacaktir.Cevreden canini Sikan yorumlar, senin endiselerin, doktorlarin farkli yaklasimlari hem sizi hem cocuklarini yoracaktir.Ancak dedigim gibi senin güvenecegin bir merkez bir doktor bulman ve onlarla birlikte isbirligi yapman yapabilecegin en dogru sey olacaktir.
HEr dikkat eksikligi hiperaktivite degildir her hiperaktiviteye ilac gerekmez .Tamamen cocuga, cocugun günlük hayattaki entegresine uyumuna baglidir.Ilac konusunda tamamen karsi olmak ya da hemen ilk teshisde ilac demek dogru degil.Bunlar benim sahsi ve bu konudaki gene görüslerim.Herzaman söylüyorum en dogru bilgi ve karar cocugu tedavi eden doktorlar pedagog ve psikologlar tarafindan verilecektir.Yaplan testlerden sonra teshis kesin konduktan sonra cocuk uzun bir süre gözlemlenmelidir.Ilacsiz terapiler ve uyum destekleriyle cocuk günlük hayatta nasil davranislar sergiliyor.Ne tür gelismeler kaydediliyor cocuk nerelerde zorlaniyor.Cocuga bakan kisiler okul yuva cocugu ilacsiz grup icerisinde sosyal aktivitelere katabiliyor mu.Cocuk hiperaktivite nedeniyle ögrenme güclügü cekiyor uyum sorunu yaisyor ve bu da gelisimine etki ediyor mue diyorsa ne derecede ediyor gibi bir sür soru ve testten gözlemden sonra da ilac icin evet mi hayir mi diye karar verilmelidir.Yani Ilac ilk degil en son cözüm olmalidir.
Bazen ilac bazi cocuklarda sart oluyor.Ancak o ilac sayesinde cocuk hayatina "Normal" bir sekilde yasinin ve gelisiminin gerektirdigi ve imkan verdigi sekilde devame edebiliyor.Böyle durumlarda ilaca karsi cikmak dogru olmuyor.Ama vurguladigim gibi testler gözlemler den sonra ilac konusuna karar verilmelidir.
Okullarinin anaokuluna gitmesi cok önemli.Özelikle bu teshisden sorna daha da önemli.Eger okullar tuvalet sorunu nedeniyle almiyorsa mutlaka böyle cocuklar icin gidilebilecek merkezle okullar vardir.cok üzgünüm bu konuda Türkiye´deki sistemden uzak kaldim ve sana bir öneride bulunamiyorum ama arastirmani öneririm.Burada butür teshislerden sonra ya da engelli cocukalrda ya da ögrenim sorunu olan cocuklarda cocuklar okula bezli alinyor.Hatta diger cocuklarda bie artik okula baslarken bez sorunu kaldirildi.Eskiden 3 yasina bez olmadan aliniyordu ama artik cocuklarin hazir olmadan tuvalet egitimine zorlanmasininy anlis olmasindan dolayi cocuk 3 yasind abile hazir degilse tuvalet egitimine zorlanmasin diye artik okullar kurallarini degsitiriyor.Umarim orada da bu sorunu asmis bir okul bulursunuz.Doktorunuzla bu konuuy tekrar konusun.
Önece cevrenizde bu konuda uzman tüm doktorlari merkezleri arastirip kendinize size en iyi önerilerde bulunacagina inandigin bir doktor bulman cok önemli.Ilacda acele etmenizi önermem.ancak ilaca karsi olmanizi da önermem.
Öze egitim konusunu konusun nerede verilecek bu özel egitim, kim verecek eger mümkünse hemen baslatin.
Kafan karistiginda bana herzaman yazabilirsin.Uzaktan teshis asla koyamayamam ama genel de olsa fikirlerimi yazmaya calisirim.
Türkiye´de bu konularda ailelere destek verecek danismanlik yapacak yerler az ve daha yeni yeni bu konuda uzmanlar yetisiyor anladigim kadariyla doktorlar pedagoglar psikologlar bir cok konuda birbirlerinin alanlarina karisiyorlar.Hiperaktivite konusunda hepsiyle brilkte calismak isbirligi icinde olmak gerekiyor.
Sevgiyle
Suan zamani yok ama hizlica google de Tr deki hiperaktivite konusundaki kitaplara baktim.Malesef sadece bir atane yabanci bir yazarin kitabini buldum ama Yanki Yazganin bukonuda kita ve yazilarini takip edebilirsin.Bulabildigin kadar türk ya da yabanci farketmez bu konudaki kitaplari okumani tavsiye ederim.Önce farkli görüsleri okudugun icin kafanin karistigini düsünürsün anak kendi cocuklarini da gözlemleyerek bu okuduklarindna sana size en ykain olanlarini benimsersin.Farkli görüslerden sana daha dogru gelenleri bulabilmek icin bol bol bu konuda okumani öneririm.

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : Şubat 04, 2010, 10:24:17 öö »
Nilgün hanim aksama da da sizin sorunuza yanit yazacagim:)
Sevgiler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : Şubat 08, 2010, 01:09:34 ös »
Tesekkürler Nilgün Hanim. Bir sürü fizik terapisi ve jimnastik sayesinde bel sorunumu epeyce bir astim. Dogumdan beri eskisi giib ikdiebir bel tutulmalarim kalmadi hic olmadi diyorum dilimi isirarak:)
Bu hiperaktiflik konusu malesef cok cabuk dogru düzgün testler yapilmadan teshi konulan bir konu oldu günümüzde. Özellikle ülkemizde her hareketli cocuga hiperaktif deniyor.uzaktan da kesinlikle bir yorum getirilemeyecek bir konu oldugundna en önemli önerim birkac uzmanin fikrini almaniz. Pedagog demissiniz sonra doktor, hangi uzmana gittiginizi bilmiyorum ama bu konuda tecrübeli psikolog ve doktorlara ziyaret ederken öncelikle birkac degisik fikir almak istediginizi bulundurun aklinizda ynai kafanizin karismasina izin vermeden birkac uzmanin görüsünü alin. Burada oklsa iyi bir merkeze gidin derim gerisi gelir zaten tüm kurumlarla birlikte calisiyor ki buna ragmen burada bile bu konuda fikri ayriliklair cok.Ilac bana göre en son cözüm olarak geliyor.
Tipik dikkat ekisikligi denildiginde oglunuzla görüsüp gözlemleyip testler yaptiktan sonra  mi dendi yoksa sizin anlattiklariniza göre mi?
Sanirim b konuyla ilgili bilgileri toparlayip forumda bir yazi yazsam iyi olacak.Bircok kafa karistiran bilgiler var ortalikta snairim. EN kisa zamand aben de yeni arastirmalari okuyup sizlere yazacagim. Ben de 5 senelik bi aradan sonra dönüyorum meslegime. 1 marttan itibaren ögrenme zorlugu olan ve engelli cocuk ve ailelerinin dnaismanliginiy apacagim icin zaten birkac seminere katilacagim bu konuda tekrar yenilikleir ögrenmek isteidigm konualrin basinda geliyor.
Yakind abu konuda tekrary azmak dilegiyle sevgiler

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #5 : Şubat 09, 2010, 11:40:00 öö »
Merhaba Nil Hanım,

İlginize ve cevabınıza teşekkür ederim. Filiz hanım'a verdiğiniz cevap da çok bilgilendirdi beni. Sadece 1 kişiye götürdüm şimdilik. Kendisi çocuk gelişimi mezunu aynı zamanda pedagoji master'ı yapmış. Doktor kelimesini ağız alışkanlığı ile söyledim. Uğur'un evlat edinme aşamasından sonraki gelişimlerini takip etmek amacı ile götürmüştük ilk defa . Sonra anaokuluna başlamadan önce 2,5 yıl önce götürmüştük. Herkesin söylediğini o da teyit etmişti. Kendine güvenen mutlu bir çocuk. Okula başlamasında hiç bir sakıncası yok. Hatta olumlu olacak demişti. KAba motor ve ince motorlarında zayıflık var okulda onu telafi eder demişti.
Son götürdüğümüzde önce 1 saat kadar Uğur ile sohbet etmiş resim falan çizdirmiş. Yazı yazdırmış, okutmuş. Sonra da bizimle görüştü. Okul süresince ayda bir Uğur ile görüşmek istediğini söyledi.  Kendine güveninde, davranışlarında bir değişiklik olup olmadığına bakacakmış. Olumsuz giden bir durumda çocuk psikiatristine yönlendiririm, ilaca başlarsınız sorun yaşamaz dedi.İşte bu durumda ben koptum. Bu arada Doç Dr. Eyüp Sabri Ercan'ın kitabını okudum. Öyle örnekler var ki gerçekten ilaç kullanılması gerekebilir. Ama (insan konduramıyor bir türlü) benim oğlum şu anda sadece yazmayı sevmiyor. Yavaş. vesaire.
Neyse bu arada sizden gelecek bilgileri hevesle bekliyorum. Çünkü her zamanki gibi benim resmin başka tarafını da görmemi sağlıyorsunuz.

Şimdilik ayda bir götüreceğim. Bu arada mutlaka spor'a başlaması gerektiğini söyledi. Vücudunu kullanmayı öğrenir böylece dedi. Bir de birebir ders çalışın yanlız bırakmayın. Dikkatini toplamasını sağlayın. Hatta sizin sabrınız yetmiyorsa bir abla ya da ağabey bulun öğrenci, o çalıştırsın dedi. Şimdilik sabrım yetiyor. Ne zaman dağıldığını farkedebiliyorum. Nasıl toparlayacağımı da deneme yanılma ile buluyorum. Yazmayı sevmiyorsa okumaya ağırlık verin dedi . Güzel okuduğunda kendini iyi hisseder dedi. Hafta arası her gün 15-20 dakika 1 kere hafta sonu da 15-20 dakika 2 bazen de 3 kere kitap okuma saatlerimiz var. Şimdilik gözlerim ağrıyor deyip 20 dakikayı geçemiyor. Ama hevesle okuyor.

Gelişmelerden haberdar ederim.

Sevgiler Nilgün

Sevgiler

Nilgün

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #6 : Şubat 10, 2010, 10:49:37 ös »
Tekrar merhaba,
 "özel durumunuzdan" dolayi cocuk gelisim uzmanina, pedagoga danismaniz iletisim icinde olmaniz güzel.Siz  ihtiyac duydugunuz sürece kendinizi emin hissetmek istediginiz sürece mutlaka bir uzmandan fikir almalisiniz ancak hiperaktivite konusunda bu konuda uzman cocuk psikiyatristlerine, doktorlara mutlaka basvurmalisiniz.Davranislari kendine güveni gibi konularda tabiki cocukseglisim uzmanina gidin ancak size önerim kafanizda soru isaretleri olustugu icin simdiden bu konuda uzman ve gerekli testleri yapan bir doktora ya da varsa böyle bir psikiyatriste gitmenizi öneririm.
Acickasi Ugur´un eger dikkat eksikligi gercekten varsa sadece bu anlattiklariniz kadarinda hemen ilac denmesi bana cok dogru gelmiyor.Ilac dan kacis olmayan durumlar benim icin cok daha ciddi durumlar ama ben oglunuzu tanimiyorum sadece uzaktan yol göstermeye calisiyorum. Panik yapmadan bu konuda cevrenizde bir uzman bulup bir de onun fikrini aldiktan sonra güvendiginiz pedagogunuza devam edebilirsiniz. Daha da dogrusu buna paralel olarak kesin bir teshis konulduktan sonra Ugur´a daha iyi destek verecxeginizi düsünüyorum.
Sevgilerimle

Çevrimdışı EFEEMRE

• Yeni Üye
  • *
  • çok şekersiniz annecim
« Yanıtla #7 : Şubat 12, 2010, 01:20:12 ös »
Bir sürü şey yazdım uçup gitti.. Yazarken zaten çok üzülüyorum şimdi tekrar aynı şeyleri yazmaya takatim yok:)

Öncelikle çok teşekkür ederim, uzun uzun yazmışsın yine...Hiç es geçmiyorsun, Allah tüm hayırlı dualarını kabul eder inşallah Nil.Yürekten diliyorum bunu.

Biz ilaç kullanmaya başladık. Risperdal 0,25 bir doz....çocuklar çok hırçınlaştı, birbirlerine zarar veriyor, sakinleşemiyolar.... Oyun oynama süremiz biraz uzamıştı şimdi o da ortadan kalktı, daha sakindik, daha uyumluyduk ilaç kullanırken....2 ay kullanıp yeni bırakmıştık bu ilacı.... çok karmakarışığım, keşke burda olsann.... çünkü sana güveniyorum, doktorlarımıza güvenemiyorum...yaşayıp, deneyip göreceğim. Özel eğitim döneminde eğitimcileriyle görüşüp, zaman zaman ilaç kullanmadan ne kadar yol alabileceğiz deneyip karar vereceğim.

Bi sorum daha olacak Nil...

Demişsin ya bazen ilaç tedavisi mecbur olur. Hangi durumlardır bunlar.. Yani çocuklarda ki şu şu durumlar ilaç gerektiriyor diyebilirsin bana belki.....Ben de yine rahatlarım, ilaç kullansak bile en azından buna ihtiyaçları olduğunu bilerek, daha bilinçli kullanmış olurum...

Bir de bu ilaçların bağımlılık etkisi var mı.. sanırım en önemli soru işareti bu benim için....

4 yıldır çok yıpranmış ve artık sabrı tükenmiş bir durumdayım....allah selamete çıkarır umarım..

Emeğine sağlık Nil.....

filiz doğu

Çevrimdışı nila

• Yeni Üye
  • *
« Yanıtla #8 : Şubat 12, 2010, 05:30:32 ös »
Tamam Nil Hanım,

Psikiyatrist bulma çalışmalarına başlayacağım. Fizil Hanım'ın da dediği gibi o kadar zor ki güvenilecek bir doktor bulmak.  :(

Sevgiler

Çevrimdışı Nil Tuncali

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #9 : Şubat 15, 2010, 01:58:38 ös »
Filiz bana güvenin icin cok tesekkür ederim. Ancak Türkiye´de de olsam malesef bu benim uzmanlik alanim degil daha dogrusu bu konularda yetkim yok. Hiperaktivite ve hiperaktivite de ilac kullanimi tamamen doktorlarin isi. Ben sadece hiperaktiv bir cocuga pedagojik acidan yaklasimla ilgilenebilirim. O da tamamen kisisel yani cocugun hiperaktifliginin derecesine ve davranislarina olan etkisine bagli yani genel olarak birsey söylemek mümkün degil.
Hangi durumlarda ilac kullanilir diye burada doktora sorup bir aciklama beklense genel bir aciklama yapmak yerine bu cocuga ve cocugun günlük hayatinin ve davranislarina olan etkisine bagli diyecektir.
Yine de genel anlamda da olsa sizin icin biraz arastirma yapip son yazilanlari okuyup bu konuda sorulariniy anitlamaya calisacagim.Sonrasinda cocuklarinin davranislari hareketleri sosyal acidan hiperaktiviteden etkilenmeleri konusunda istedigin soruyu sorabilirisn ancak teshis ve ilac konusunda yazmay etkim olmadigi icin baska bir bölüm acip bilgi ve tecrübelerimi "paylasacagim".
Aksama ya da yarin aksam yazmaya calisacagim.
Nilgün hanim sizi cok iyi anliyorum. Burada da bir cocugun hiperaktif olup olmadigina karar vermek yapilan testler sonucunda bazen yillar alabiliyor.Özellikle okul öncesi cagda beklemeyi tercihe dip cocuga zaman vermeyi tercihe diyorlar ama anladigim kadariyla Türkiye de cok daha cabuk ilac veriliyor.
Yine bu konuda yazismak üzere sevgilerimle.